Zo lees je het etiket van een supplement

[ad_1]

Het lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. De juiste voedingssupplementen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Meer dan de helft van de Nederlands gebruikt voedingssupplementen, maar veel mensen zijn zich niet bewust van waar een supplement uit bestaat en welke kwaliteit die nodig is om het juiste resultaat te behalen. Er zijn ontzettend veel soorten voedingssupplementen op de markt waarvan de kwaliteit aanzienlijk kan verschillen. Om te weten wat je slikt en te kiezen voor hoge kwaliteit, is het belangrijk om het etiket van een supplement te lezen. In dit artikel vertellen we je welke informatie er allemaal te vinden is op het etiket.

Wat staat er op een etiket?

Het etiket bevat de belangrijkste informatie van het voedingssupplement. De belangrijkste informatie op het etiket is wettelijk verplicht. Naast de naam en inhoud staat over het algemeen het volgende op het etiket vermeld:

  • Ingrediëntenlijst
  • Tabel met samenstelling, hoeveelheden en RI
  • Aanbevolen dagelijkse dosering
  • Gezondheidsclaims
  • Bewaren en houdbaar tot

Ingrediëntenlijst en allergenen

Op het etiket worden alle aanwezige ingrediënten in het supplement opgesomd. Deze staan op volgorde van veel naar weinig. Soms wordt ook per ingrediënt het aanwezige percentage weergegeven maar dit is niet altijd het geval. De ingrediëntenlijst zegt samen met de tabel over de samenstelling iets over de kwaliteit van het supplement. Zo kun je hieruit aflezen of je te maken hebt met een natuurlijke of synthetische vorm van een nutriënt, een biologisch beschikbare en goed opneembare vorm. Op een hoogwaardig supplement staat de vorm altijd tussen haakjes.

Naast ingrediënten worden ook allergenen weergegeven. Dit zijn ingrediënten die kunnen zorgen voor allergische reacties zoals bijvoorbeeld gluten of pinda’s en noten.

Tabel met samenstelling, hoeveelheden en RI

De meeste informatie wordt weergegeven in de voedingswaardentabel op het etiket. Hier vind je de samenstelling van het supplement per dagdosering of per gram. Je ziet hier welke vitamines, mineralen en kruiden het supplement bevat en de hoeveelheid daarvan weergegeven in milligram of microgram. Ook wordt de algemene referentie-inname (RI) weergegeven. Dit zijn door de Europese Commissie vastgestelde wettelijke richtwaarden en geeft de hoeveelheid aan die een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. Daarbij is geen rekening gehouden met leeftijd, gewicht, geslacht enzovoorts. De RI wijkt dus vrijwel altijd af van wat je in jouw persoonlijke situatie dagelijks nodig hebt.

De RI moet niet worden verward met de maximale aanbevolen dagdosering of bovengrens. Vaak ligt de bovengrens van een vitamine of mineraal meer dan 100 of zelfs meer dan 1000 procent hoger dan de RI. Laat je hierdoor niet afschrikken maar houd altijd rekening met de aanbevolen dagelijkse dosering.

Aanbevolen dagelijkse dosering

Het etiket toont wat de aanbevolen dagelijkse dosering is, bijvoorbeeld één of twee supplementen per dag. Daarbij wordt vaak ook vermeld dat deze aanbevolen dosering niet moet worden overschreden, hoe je het supplement moet innemen en voor wie het supplement wel of niet geschikt is. Bijvoorbeeld geschikt voor volwassenen of niet geschikt voor kinderen.

Gezondheidsclaims

Gezondheidsclaims mogen op het etiket worden vermeld wanneer deze wetenschappelijk zijn bewezen. Of een claim wordt goedgekeurd beslist de European Food Safety Authority (EFSA). Alleen goedgekeurde claims zijn toegestaan op een etiket.

Bewaren en houdbaar tot

Op het etiket kan een advies staan op welke temperatuur je het supplement het beste kunt bewaren, zoals bij kamertemperatuur en op een donkere en droge plek. Daarnaast wordt ook de houdbaarheidsdatum vermeld op het etiket.

Tot slot

Voor een goede gezondheid bieden voedingssupplementen een waardevolle aanvulling op een gezonde leefstijl. Kies altijd voor hoogwaardige supplementen en weet wat je slikt door te letten op de informatie op het etiket. Wil je weten welke voedingssupplementen jouw lichaam nodig heeft? Laat dan een meting doen en laat je hierover adviseren.

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/zo-lees-je-het-etiket-van-een-supplement/