Wat betekent Namasté en waarom zeggen we dit?

[ad_1]

Wat betekent Namasté? 

‘Namasté’ is een woord waar je als Yogi eigenlijk niet omheen kunt. Veel docenten sluiten hun les af met het uitspreken van het woord Namasté en maken daarbij het bijbehorende gebaar van de handen tegen elkaar aan.

Maar waarom is dit eigenlijk? Wat is de achterliggende betekenis van Namasté en waarom maken we dit gebaar nou eigenlijk? In deze blog lees je er meer over. Zo lees je:

  • Wat betekent Namasté en wat is de Nederlandse vertaling hiervan?
  • Waar komt het woord Namasté vandaan?
  • Wat betekent Namasté voor de Hindoes?
  • Waarom maken wij in de Westerse wereld ook gebruik van dit gebaar en deze manier van groeten?

In dit blog ontdek je alles over de veelgebruikte yogagroet, Namasté.

wat betekent namaste

De betekenis van Namasté

Namasté betekent ‘ik buig voor jou’. ‘Namas’ betekent namelijk ‘buig’ en ‘Té’ betekent ‘voor jou’. Het wordt ook wel vrij vertaald als ‘het licht in mij groet het licht in jou’ of ‘mijn ziel groet jouw ziel’. 

De laatste twee vertalingen geven duidelijk aan dat het om een gelijkwaardige begroeting gaat.

Met ‘het licht’ wordt het oordeelvrije en liefdevolle bedoeld dat wij allemaal in ons hebben. Je erkent dus dat zowel jijzelf als de ander dat stuk in zich heeft. Het is een teken van respect voor de ander.

In het Boeddhisme en Hindoeïsme zien we dit goed terugkomen. Mensen gebruiken namasté hier namelijk als middel om elkaar te groeten en als teken van balans.

In de video hieronder geef ik je graag een completer beeld over namasté voor ik verder ga met mijn uitleg! 🙂

Vergeet je niet gratis op ons YouTube kanaal te abonneren voor elke week nieuwe inspirerende Yoga video’s!

Wat betekent Namasté voor Hindoes?

Het gebruik van Namasté zie je dus terugkomen bij o.a. de Hindoes. Zij groeten elkaar en de Goden door middel van het gebaar Namasté. Het is een teken van respect voor die persoon of voor de Goden.

Bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten. De handen plaats je vervolgens ter hoogte van de hartstreek en je buigt het hoofd een klein beetje.

Ook kun je hierbij het woord Namasté zeggen, maar dit is niet verplicht. Soms wordt alleen het gebaar als groet gebruikt. Of als manier van respect voor de Goden of een ander persoon.

Namasté kan dus vanuit religieus oogpunt een manier zijn om de Goden te groeten.

Wat betekent Namasté in de Westerse wereld?

In landen zoals Nederland wordt deze groet ook gebruikt, maar dan is het meestal niet religieus bedoeld. Namasté wordt gebruikt om respect voor elkaar te betuigen. Wederzijdse acceptatie en waardering spelen hierbij een grote rol.

Eigenlijk wil je met deze groet het volgende tegen de ander zeggen:

“Het mooie, waardevolle deel (mijn diepste ziel) in mij, groet het mooie, waardevolle deel (jouw ziel) in jou.”

Deze quote omschrijft het mooi. Deel deze quote:

namaste quote

Namasté bij Yoga

Namasté ken je waarschijnlijk vooral uit de yoga.Het wordt bijvoorbeeld toegepast als opstart om de aanwezigen welkom te heten of het wordt gebruikt als afsluiting om de mensen te bedanken voor hun aanwezigheid.

Het wordt vaak gezien en ervaren als een uiting van dankbaarheid. 

Vaak wordt dit gezegd in combinatie met het plaatsen van de handen tegen elkaar, net zoals bij de Hindoes het geval is. Dit handgebaar wordt Anjali Mudra genoemd.

Anjali mudra

Anjali mudra wordt vertaald als ‘offeren’ en mudra wordt vertaald als ‘handgebaar’.

De handen tegen elkaar plaatsen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme de betekenis dat je in balans bent. Hierbij wordt optimaal evenwicht uitgebeeld en bereikt.

Je handen staan symbool voor beide kanten van je lichaam, zowel de maan of het gevoel als de zon oftewel de logica. Door je handen tegen elkaar te plaatsen breng je deze kanten met elkaar in verbinding.

Je geeft hierbij dus aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander. Op een evenwichtige manier.

Vaak wordt tijdens het handgebaar en het uitspreken van het woord ook nog het hoofd gebogen. Je buigt dan letterlijk voor de ander. Het gaat dus niet om onderdanigheid maar juist om wederzijds respect.

Namasté terug zeggen of stil blijven?

Maar wanneer de docent dit zeg, moet je dan stil blijven of moet je het terug zeggen?

Dit is volledig aan jou. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Veel mensen zeggen het terug tegen de docent, maar sommige mensen vinden het prettiger om in stilte te blijven en het te voelen.

De keuze is aan jou en er is geen goed of fout.

wat betekent namaste

Photo credit: VinothChandar

Namasté als gevoel

Nu je wat meer achtergrondinformatie hebt over wat namasté is en waar het voor staat, stel je jezelf misschien wel de vraag:

Waarom groette ik eigenlijk al met dit gebaar zonder dat ik wist wat het was?

Het antwoord – in ieder geval als ik voor mezelf mag spreken – ligt vaak in het gevoel dat namasté oproept. Dat gevoel ervaar je in jezelf maar ook onderling wanneer je het gebaar naar iemand maakt.

Namasté is een heel natuurlijk gebaar en de buiging die ermee gepaard gaat is een duidelijk teken van respect. Het geven en ontvangen daarvan voelt fijn, je wordt namelijk gezien en het is een duidelijk teken dat je er mag zijn.

Namasté geeft je dus niet alleen het gevoel dat je aanwezig bent, het geeft je ook het gevoel dat je er mag zijn.

Je voelt je hierdoor meer verbonden met andere mensen en de wereld om je heen.

Ook heeft namasté een ontzettend sterke energetische kracht. Wanneer je je handpalmen naar elkaar toe brengt voel je namelijk een bepaalde spanning. Zelf ervaar ik dit vaak als een soort bal, een bepaald spanningsveld.

Wanneer je plaatsneemt in een kring en samen AUM chant ervaar je eenzelfde gevoel dat vaak nog sterker is. Wanneer je elkaars handen vasthoudt voel je een sterke energie door je lichaam stromen.

Namasté is daarom veel meer dan alleen een symbolisch gebaar, het is een natuurlijk gebaar dat op alle mogelijke manieren gewoon ‘klopt’.

Namasté voor je aandacht voor dit artikel. Hopelijk heeft het je veel nieuwe inzichten gegeven! 🙂


Wordt er tijdens jouw Yogalessen gegroet met Namasté? Laat het me weten in een reactie onder het blog![ad_2]

https://www.happywithyoga.com/yoga/wat-betekent-namaste/