De functie van collageen | Blog

[ad_1]

Collageen is een belangrijk lichaamseigen eiwit. Het is een structuureiwit dat als onderdeel van het bindweefsel een belangrijke rol speelt voor stevigheid door het gehele lichaam. Het woord collageen is afgeleid van het Griekse woord ‘kolla’, dat lijm of samenbinden betekent. In dit artikel vertellen we je welke functies collageen precies heeft in het lichaam, het belang van collageen en wat je kunt doen wanneer de aanmaak van collageen in het lichaam afneemt.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De functie van collageen
  • Afname van collageen
  • Collageen beschermen en aanvullen

 De functie van collageen

Collageen is een essentieel eiwit dat een cruciale rol speelt in het behoud van de gezondheid van verschillende weefsels in het lichaam. Het vormt ongeveer 30% van het totale eiwitgehalte in het lichaam en komt voor in de huid, botten, spieren, pezen, en bloedvaten.
Er zijn verschillende types collageen. Niet al deze types zijn even belangrijk, hieronder vertellen we wat de functie is van collageen type 1 tot en met 4:

Collageen type 1 is het hoofdbestanddeel van onze botten en komt ook voor in de huid, organen, kraakbeen, pezen bloedvaten en bindweefsels. Dit type collageen geeft structuur aan ons lichaam.
Collageen type 2 komt voor in het kraakbeen van tussenwervelschijven van de ribben, luchtpijp, neus en strottenhoofd zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel blijven.
Collageen type 3 geeft structuur aan de spieren, organen en aderen en komt ook voor in de huid.
Collageen type 4 vormt een soort filterfunctie en is van belang voor de huid en haarvaatjes.

Maar liefst 90% van al het collageen in ons lichaam bestaat uit collageen type 1 in combinatie met type 3. Het effect van dit type collageen is het meest zichtbaar op de huid en dan voornamelijk in het gezicht. Het houdt de huid glad, soepel en zacht.

Afname van collageen

Collageen wordt onder andere aangemaakt in de huid. Naarmate we ouder worden neemt het proces daarvan geleidelijk af. Vanaf eind twintig, begin dertig begint de huid zo’n 1% collageen per jaar te verliezen. Daarnaast kunnen externe factoren ook zorgen voor verminderde aanmaak en afbraak van collageen in de huid. Voorbeelden daarvan zijn bepaalde bewerkte voedingsmiddelen, roken en blootstelling aan de zon.

Wanneer collageen afneemt, vermindert de stevigheid van de huid en kan de huid droger worden. Dit leidt tot rimpelvorming. Daarnaast kan afname van collageen in de botten en gewrichten leiden tot vermindering van botdichtheid, stijfheid, pijn en een verhoogd risico op blessures. Verminderd collageen kan ook leiden tot zwakke nagels, broos haar en problemen met de bloedvaten.

Collageen beschermen en aanvullen

Zoals we hiervoor hebben uitgelegd neemt de collageenproductie af naarmate we ouder worden maar zijn er ook andere factoren die kunnen bijdragen aan versnelde afbraak. De huid verliest hierdoor elasticiteit waardoor rimpels maar ook andere ongemakken kunnen ontstaan. Om je huid gezond en jeugdig te houden is het van belang om je gezonde collageen zo goed mogelijk beschermen. Eet gezond en zorg voor een dieet met voldoende groente, fruit en eiwitten. Zo voorzie je het lichaam van voldoende antioxidanten en aminozuren om collageen aan te maken. Eet zo min mogelijk suikers en rook niet om afbraak van collageen tegen te gaan. Daarnaast is goede zonbescherming van belang om de huid tegen invloeden van de zon te beschermen.

Ook is het mogelijk om het collageen aan te vullen. Collageen komt voornamelijk voor in de botten en huiden van dieren. Door bouillon te trekken van bijvoorbeeld vlees en viskoppen en dat op te drinken of door vis met huid te eten krijg je collageen binnen.

Tot slot

Collageen is een belangrijk eiwit dat bijdraagt aan soepele en jonge huid maar ook van invloed is op andere delen van het lichaam. Naarmate we ouder worden neemt de productie van collageen in het lichaam af en ontstaan tekenen van ouderdom maar kunnen ook andere ongemakken ontstaan.

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/collageen/