Beste Creatine Monohydraat | Top 5 supplementen

[ad_1]

Het regelmatig innemen van creatine kan een aanzienlijke invloed hebben op je trainingsprestaties, spierkracht en spierherstel. Zo helpt het bij het verbeteren van de spiermassa, verhoogt het de energie tijdens intensieve trainingen en kan creatine zelfs de cognitieve functies ondersteunen.

Met zoveel indrukwekkende voordelen, ging ik opzoek naar de allerbeste creatine capsules op de markt. Ik heb mij verdiept in alle verschillende merken en producten om jou een overzichtelijke Top 5 lijst te presenteren met de top creatine supplementen die je nu kunt kopen.

Creatine (superkort) samengevat

Creatine is een van de goedkoopste, meest effectieve en veiligste sportsupplementen die je kunt nemen. Maar niet alleen voor sporters: ook voor vegetariërs (die niet altijd genoeg creatine uit hun voeding halen) en oudere volwassenen kan creatine bijzonder nuttig zijn.

Over creatine kopen gesproken: creatine monohydraat is de allerbeste vorm. Wil je direct het best geteste supplement voor zowel mannen als vrouwen bestellen? Kies dan BOOM Creatine.

Welke creatine is het beste?

Uiteindelijk staan we voor de uitdaging om te bepalen welke creatine supplementen daadwerkelijk het beste zijn. Gezien het zeer uitgebreide aanbod is het samenstellen van een Top 5 met de beste creatines geen makkelijke opdracht, maar uiteindelijk is het mij toch gelukt.

Aangezien de meeste mensen creatine gebruiken voor het verbeteren van hun spierkracht en trainingsprestaties, heb ik juist daarop mijn focus daarop gelegd.

Best geteste merk Beste creatine poeder Prijs per gram Testcijfer
1. BOOM by Arie Boomsma Creatine Monohydraat €0,07 9,4
2. XXL Nutrition Creatine Monohydrate €0,08 8,9
3. Bonusan Creatine Monohydraat €0,10 8,7
4. New Care Creatine Monohydrate €0,09 8,5
5. Mattisson CreaPure Creatine €0,09 8,1
Update testresultaten: 22-12-2023.

1. BOOM Creatine Monohydraat

Wie fitness zegt, zegt Arie Boomsma. Boomsma timmert al een tijd goed aan de weg, met zijn focus op gezondheid en kwalitatieve sportsupplementen tegen ook nog eens zeer aantrekkelijke prijzen.

En dat is ook bij dit volledig in Nederland geproduceerde BOOM Creatine Monohydraat poeder helemaal het geval, het nummer 1 supplement in onze creatine review.

Wat betreft de pure creatine: die is ook écht puur, dus geen 97% of 98,5% maar echt 100% pure creatine monohydraat in poedervorm. Dus je zult geen enkele andere (onnodige) toevoeging in dit creatine poeder van Boomsma kunnen vinden.

Beste creatine Boom

Koop BOOM Creatine →

Elke 5 gram portie van BOOM bevat exact 5.000 mg zuivere creatine, ideaal voor iedereen die zich bewust is van zijn voedingsinname. Bovendien is de BOOM Creatine Monohydraat 100% vegan, wat het een perfecte keuze maakt voor zowel plantaardige eters als voor mensen die op zoek zijn naar een schone en effectieve creatine.

Bovendien biedt BOOM Creatine Monohydraat met slechts 7 cent per gram de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding, waardoor het de slimste keuze voor iedere sportroutine is. Het gebruik is simpel: neem gedurende vier weken 8 tot 12 gram per dag, gevolgd door een pauze van 2 tot 4 weken.

Kortom, BOOM Creatine Monohydraat is met recht dé nummer 1 in onze top 5 creatine test, en gezien de samenstelling zowel de beste creatine voor mannen als voor vrouwen.

Gefeliciteerd BOOM, met jullie predicaat beste creatine supplement en het zeer goed eindcijfer: een 9,4.

Voordelen en nadelen van BOOM

Voordelen Nadelen
Verhoogt effectief spierkracht en spiergroei Geen nadelen gevonden
Bevordert snel herstel na intensieve training
100% zuivere creatine monohydraat
Geschikt voor veganistische en plantaardige diëten
Gemakkelijk oplosbaar in water en sappen
In Nederland geproduceerde creatine
Zowel het beste prijs als in beste kwaliteit

2. XXL Nutrition Creatine monohydrate

XXL Nutrition is een veelverkocht creatine monohydrate supplement in Nederland. Dan moet het wel goed zijn, zou je zeggen. Dan het product inhoudelijk bekeken: dit supplement bestaat uit microfijne monohydraat en is volgens XXL Nutrition ontworpen voor een optimale absorptie en effectiviteit.

Dat maakt creatine monohydraat van XXL een topkeuze voor zowel krachtsporters als sprinters die streven naar een verbetering van hun prestaties en spieropbouw bij explosieve krachtinspanningen.

XXL’s keuze voor microfijne creatine zorgt niet alleen voor een effectievere werking, maar maakt het product ook goed oplosbaar in vruchtensap of andere dranken. Deze oplosbaarheid draagt bij aan het gebruiksgemak en de smakelijkheid, wat een groot voordeel is voor dagelijks gebruik.

Allerbeste creatine monohydraat supplement

Koop XXL Creatine Monohydrate →

Een ander belangrijk aspect is dat creatine van nature voorkomt in onze voeding en daarom niet als doping wordt beschouwd. Dit maakt XXL Nutrition’s Creatine Monohydrate een veilige keuze voor atleten. Bovendien is dit supplement vrij van ongewenste calorieën, waardoor het ook nog eens uitstekend zal passewn in een verantwoorde levensstijl.

XXL Nutrition Creatine Monohydrate ook geschikt voor veganisten, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek. De aanbevolen dosering is een afgestreken maatschepje van 5 gram, gemengd met een drank of vloeistof naar keuze.

Zoals gezegd is XXL Nutrition het meest verkochte creatine poeder van Nederland, en de ingredienten maken de XXL creatine eenvoudig om het snel rondom de training of op een nuchtere maag in te nemen.

Gefeliciteerd met jullie mooie nummer 2 positie in deze review, mannen en vrouwen van XXL Nutrition!

Voordelen en nadelen van XXL Nutrition

Voordelen Nadelen
Microfijne creatine monohydrate Smaakloos (kan ook voordeel zijn)
Gemakkelijk oplosbaar in dranken
Geschikt voor kracht en duursporters
Geen ongewenste calorieën aanwezig
Geschikt voor veganisten

3. Bonusan Creatine monohydraat

Bonusan Creatine Monohydraat Poeder biedt een krachtige boost voor iedereen die op zoek is naar extra spierkracht.

De kwaliteit van Bonusan is goed te noemen, en dat is ook niet zo gek met meer dan 45 jaar ervaring focust Bonusan zich op het leveren van 100% pure creatine die bovendien vrij van hulpstoffen is. Een goede keuze dus voor zowel krachtsporters als atleten die andere intensieve, kortdurende lichamelijke inspanningen verrichten.

Best creatine monohydraat supplement van Bonusan

Koop Bonusan Creatine Monohydraat →

Dit poeder van Bonusan is ontworpen om snel op te lossen in water of een (sport)drank naar keuze, wat zorgt voor gemak en efficiëntie in gebruik. De toevoeging van een handig maatschepje draagt bij aan het toedieningsgemak, waardoor het eenvoudig is de juiste hoeveelheid te gebruiken.

Bonusan geeft duidelijke dosering instructies en bieden natuurlijk nog ruimte voor aanpassing op basis van persoonlijke behoefte. Met een aanvangsdosis die geleidelijk afbouwt naar een onderhoudsdosering, ondersteunt de Bonusan creatine monohydraat zowel de laadfase als langdurig gebruik.

Gezien de 45-jarige historie van Bonusan, de samenstelling, effectiviteit en prijsstelling plaats ik Bonusan in de top 3 met allerbeste creatine monohydraat supplementen van Nederland. Gefeliciteerd!

Voordelen en nadelen van Bonusan

Voordelen Nadelen
Geen toegevoegde hulpstoffen aanwezig Aanbevolen met vruchtensap
Geschikt voor breed scala aan sporten
Handig maatschepje aanwezig
Nederlands merk met 45 jaar historie
Creatine poeder lost heel snel op

4. New Care Creatine Monohydrate

New Care Creatine Monohydrate is uiteraard specifiek ontwikkeld om te voldoen aan de verhoogde behoefte van sporters aan creatine. Als ik kijk naar de inhoud concludeer ik dat deze creatine monohydraat van New Care effectief bij zware krachtinspanningen zal zijn.

Maar dit New Care creatine supplement verbetert niet alleen de sportprestaties, maar ondersteunt ook de spierkracht en bijdraagt aan de groei van spiermassa.

Het gebruiksgemak van dit product wordt versterkt door de heldere gebruiksadviezen die zowel een opbouwfase als een onderhoudsfase omvatten, zodat gebruikers hun inname kunnen aanpassen aan hun specifieke trainingsregimes.

Best geteste creatinesupplementen review New Care

Koop New Care Creatine →

New Care Creatine Monohydrate bevat geen suiker, gluten, gist, lactose, kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen, waardoor het een schone aanvulling is voor diegenen die extra voorzichtig zijn met hun dieet.

Omdat New Care superpuur is en bovendien voldoet het aan de normen van het NZVT-systeem (wat betekent dat het vrij is van doping gerelateerde stoffen en 100% veilig gebruikt kan worden door topsporters) kom ik op 8,5 als testcijfer en een nette plaats 4 in deze top creatine test.  

Voordelen en nadelen van New Care

Voordelen Nadelen
Ondersteunt krachtinspanningen en spiergroei Iets onbekender merk
Heldere gebruiksadviezen voor verschillende fasen
Bevat geen ongewenste toevoegingen of allergenen
Voldoet aan de NZVT-normen (dopingvrij gebruik)
Bijgevoegde maatschep voor een goede dosering

5. Mattisson CreaPure Creatine

Mattisson’s 100% CreaPure Creatine Poeder biedt een krachtige ondersteuning voor spieropbouw en verhoogde spierkracht en is specifiek aanbevolen voor mensen boven de 55 jaar. Met 70 porties per verpakking biedt het een goede hoeveelheid voor regelmatig gebruik.

Creatine is een eiwit dat van nature in de lever wordt aangemaakt en ook in kleine hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen wordt aangetroffen, is essentieel voor de energievoorziening in spieren.

Mattisson’s creatine wordt weliswaar synthetisch geproduceerd, maar het wordt uiteindelijk gezuiverd tot creatine monohydraat. Dit is de meest onderzochte en effectieve vorm van creatine.

Mattisson beste creatinewaarden test

Koop Mattisson CreaPure Creatine →

Mattisson maakt gebruik van Creapure® wat bekend staat als dé zuiverste vorm van creatine monohydraat beschikbaar op de markt, wat zorgt voor een optimale effectiviteit van het supplement.

Dit creatine monohydraatpoeder is verder eenvoudig in gebruik gebleken; meng eenmaal daags een theelepel met 250 ml water en je bent klaar.

Gezien het onderscheidende karakter, en dat men duidelijk durfde te kiezen voor een (iets) oudere doelgroep, vind ik dat Mattisson Creapure® een welverdiende plek verdient in deze Top 5 creatine review.  

Voordelen en nadelen van Mattisson

Voordelen Nadelen
Ondersteunt krachtsinspanningen bij ouderen Niet geschikt bij gezondheidsaandoeningen
Verhoogt sportprestaties en uithoudingsvermogen
Versnelt herstel na intensieve trainingen
Bevordert spiermassa groei, vermindert afbraak

Hoe heb ik deze creatine test opgezet?

Bij het samenstellen van deze uitgebreide review over de beste creatinesupplementen, heb ik diverse belangrijke aspecten meegenomen om tot een grondige beoordeling te komen:

Soorten creatine

Elke soort creatine heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hieronder vallen:

 • Creatine monohydraat: Dit is de meest onderzochte vorm van creatine, bekend om zijn effectiviteit in het verhogen van spiermassa en kracht. Het is een goede soort voor zowel atleten als recreatieve sporters.
 • Creatine ethyl ester: Van deze soort wordt een betere opname in het lichaam belooft. Ik heb bekeken of dit type daadwerkelijk efficiënter is dan monohydraat, maar dat lijkt niet het geval te zijn.
 • Creatine hydrochloride (HCL): Dit type wordt vaak geprezen voor zijn solubiliteit en wordt gezegd dat het minder spijsverteringsklachten veroorzaakt. Nog te weinig bewijs voor gevonden.
 • Gebufferde creatine: Dit type claimt stabieler te zijn in de zure omgeving van de maag, wat theoretisch de effectiviteit zou kunnen verhogen, maar ook hier weer gebrek aan bewijs.

Maar dit zijn niet de enige aspecten waar ik in deze test naar heb gekeken. Andere belangrijke factoren bij het samenstellen van het testcijfer zijn:

Zuiverheid en kwaliteit

Zuiverheid is cruciaal bij het kiezen van een effectief supplement. We hebben gezocht naar producten die weinig tot geen onnodige vulstoffen of kunstmatige toevoegingen bevatten. We hebben ook gekeken naar de productiemethoden en of de supplementen zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke derde partijen.

Oplosbaarheid en mengbaarheid

De oplosbaarheid van een creatinesupplement is belangrijk voor gebruiksgemak en opname. We hebben getest hoe goed elk product oplost in verschillende vloeistoffen en of er klontvorming optreedt. Dit is vooral belangrijk voor atleten die hun supplementen snel en gemakkelijk willen consumeren.

Smaak en gebruiksgemak

Smaak kan een groot verschil maken in hoe waarschijnlijk het is dat iemand het supplement blijft gebruiken. We hebben verschillende smaken getest en ook beoordeeld hoe gemakkelijk elk product kan worden geïntegreerd in dagelijkse routines, zoals het mengen met shakes of maaltijden.

Zuiverheid is cruciaal bij het kiezen creatine.

Prestatieverbetering

De kern van een creatinesupplement is natuurlijk de effectiviteit ervan in het verbeteren van sportprestaties. We hebben gekeken naar studies en gebruikersfeedback over hoe elk type en merk bijdraagt aan spiergroei, herstel na de training, en uithoudingsvermogen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een goede prijs-kwaliteitverhouding is essentieel. We hebben de kosten van elk supplement vergeleken met de geboden voordelen, zoals de dosis, het aantal porties per verpakking, en de algehele effectiviteit.

Allergenen en dieet

Omdat allergieën en dieetbeperkingen een grote rol spelen bij de keuze van supplementen, hebben we de ingrediëntenlijsten van elk product zorgvuldig doorgenomen. Dit omvat het controleren op veelvoorkomende allergenen, zoals gluten, zuivel, en soja, en het beoordelen van de geschiktheid voor veganistische of vegetarische diëten.

Top 5 best geteste creatine monohydraat supplementen

Creatine ervaringen

Vele Nederlanders kopen dagelijks creatine supplementen op Vitamines.com. Hierdoor zijn er ook al vele creatine ervaringen met ons gedeeld:

 • Ervaring van Niek, 38 jaar uit Eindhoven: Na ongeveer anderhalve week merkte ik al een positief effect. Ik heb ervoor gekozen om geen laadfase te hanteren, maar neem dagelijks 5 gram. Drie weken later is het resultaat zichtbaar: mijn armen zijn duidelijk in omvang toegenomen en mijn prestaties in het algemeen zijn vooruitgegaan. Ik heb gekozen voor de smaakloze variant en neem deze elke ochtend in met een glas water, direct na mijn shakes. Het is belangrijk om niet te vergeten extra water te drinken tijdens het gebruik van creatine.
 • Ervaring van Mandy, 35 jaar uit Hilversum: Op aanraden van mijn coach ben ik jullie best geteste creatine monohydraat gaan gebruiken, om mijn kracht te verbeteren. Nu, na ongeveer zes maanden, merk ik naast de voordelen van mijn regelmatige training, dat creatine een extra positief effect lijkt te hebben. Opvallend genoeg lijkt het ook mijn haar ten goede te komen en ik maak er ‘n smakelijk drankje mee, wat het innemen van mijn vitamines ook nog eens makkelijker maakt.
 • Ervaring van Rob, 44 jaar uit Zwolle: Ik had een moment waarop ik niet verder kwam in mijn training, maar dit was nodig om mijn grenzen te verleggen. Na twee weken creatine monohydraat poeder te hebben gebruikt, merkte ik een toename in energie en herstel tijdens mijn sport routines. Bovendien kon ik na een maand gebruik mijn vorige maximale gewichtslimiet overschrijden. Top spul!
 • Ervaring van Henk, 66 jaar uit Heerhugowaard: Ik neem al enkele maanden dagelijks creatinepoeder, ongeveer 5 gram elke ochtend voor het ontbijt. Als iemand van boven de 65 waardeer ik de extra ondersteuning. Vooral tijdens krachttrainingen merk ik een duidelijk verschil. Mijn trainingen zijn intensiever en gaan gepaard met veel minder ongemak.

Jouw ervaring delen met Vitamines.com

Ben je zelf ook ervaringsdeskundige en heb je zelf ook een creatine ervaring die je wilt delen met de rest van Nederland? Stuur dan je review of recensie naar support@vitamines.com.

Veelgestelde vragen

Creatine is één van de meest gekochte en gezochte voedingssupplementen is. En hoewel er weinig creatine nadelen bekend zijn, leven er toch nog verschillende vragen, vooral bij mensen die voor het eerst creatine monohydraat willen kopen.

Daarom zetten we hieronder enkele veelgestelde vragen aan onze klantenservice voor je op een rij.

De allerbeste creatines zijn creatine monohydraat.

Wat is creatine?

Aminozuren zijn moleculen in het lichaam die samen eiwitten vormen. Als aminozuurderivaat speelt creatine een grote rol bij het creëren van energie voor onze cellen, vooral in tijden van verhoogde energiebehoefte, zoals slaaptekort, bepaalde psychische aandoeningen of neurologische ziekten.

Specifiek helpt creatine bij het aanmaken van de verbinding adenosinetrifosfaat, ook wel ATP genoemd. ATP is de energiebron van het lichaam en als het in de spieren uitgeput raakt, treedt vermoeidheid op. Wanneer creatine aan de spieren wordt toegevoegd (in de vorm van voeding of creatine capsules) kan het helpen ATP sneller te regenereren, wat de trainingsprestaties kan verbeteren.

Het menselijk lichaam produceert zelf creatine en extra hoeveelheden kunnen worden ingenomen via vlees, zeevruchten, melk en eieren, maar ook via de eerder besproken supplementen in deze review.

Het grootste deel van creatine, ongeveer 95%, wordt gevonden in skeletspieren, wat de reden is dat creatine grotendeels wordt geassocieerd met spiertoename en lichaamsbeweging. De resterende 5% creatine in het lichaam bevindt zich in de hersenen en de testikels bij mannen.

Verder lezen over: Creatine of proteine?

Wat is creatine werking

Creatine werking

Creatine kan de gezondheid en sportprestaties op verschillende manieren verbeteren. Bij intensieve oefeningen is de belangrijkste rol het vergroten van de fosfocreatinevoorraden in je spieren.

Je lichaam kan de extra voorraden dan gebruiken om meer ATP te produceren, de belangrijkste energiebron voor zwaar tillen en trainen met een hoge intensiteit.

Creatine helpt je ook op de volgende manieren om meer spieren te krijgen:

 • Verhoogde werkbelasting: Het maakt meer totale arbeid of volume in een enkele trainingssessie mogelijk, een belangrijke factor voor spiergroei op de lange termijn.
 • Verbeterde celsignalering: Het kan de satellietcelsignalering verhogen, wat spierherstel en nieuwe spiergroei bevordert.
 • Verhoogde anabole hormonen: Onderzoeken wijzen op een stijging van hormonen, zoals IGF-1, na inname van creatine.
 • Verhoogde celhydratatie: Creatine verhoogt het watergehalte in je spiercellen, wat een celvolume-effect veroorzaakt dat een rol kan spelen bij spiergroei.
 • Verminderde eiwitafbraak: Het kan de totale spiermassa vergroten door spierafbraak te verminderen.
 • Lagere myostatine niveaus: Verhoogde niveaus van het eiwit myostatine kunnen nieuwe spiergroei vertragen of remmen. Supplementen met creatine kunnen het myostatinegehalte verlagen, waardoor het groeipotentieel toeneemt.

Creatinesupplementen verhogen ook de voorraad fosfocreatine in je hersenen, wat de gezondheid van je hersenen kan bevorderen en symptomen van neurologische aandoeningen kan verbeteren.

Wat doet creatine met je lichaam?

Creatine doet verschillende interessante dingen met je lichaam, maar het is belangrijk om te weten dat de meeste onderzoeken betrekking hebben op een specifiek type dat creatine monohydraat wordt genoemd.

Supplementen die andere vormen van creatine en/of andere ingrediënten bevatten, bieden mogelijk niet exact dezelfde voordelen als creatine monohydrate.

Verbeterd spierherstel

Creatinesupplementen kunnen de hersteltijd tussen trainingen verkorten door bepaalde spierschade te verminderen en het herstel van spiervezels te bevorderen. Creatine gebruik kan ook helpen spierpijn te verminderen, waardoor je vaker kunt trainen zonder de barrière van pijn.

Meer kracht en uithoudingsvermogen

Studies hebben grotendeels de prestatie verbeterende voordelen van creatine bij fitness en gewicht training, hardlopen en zwemmen geanalyseerd; in deze studies zagen de deelnemers over het algemeen een verbetering van 10% tot 20% in hun atletische prestaties. Hoewel de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd bij mannen, heeft creatine ook voordelen aangetoond bij vrouwen en kinderen.

Sport vrouwen met veel kracht en spieren

Grotere spieromvang en spierkracht

Verschillende onderzoeken tonen aan dat creatinesupplementen de beschikbaarheid van creatine voor de spieren vergroten, wat bijdraagt aan meer kracht en spiermassa en betere prestaties. Sommige onderzoeken wijzen er echter op dat vrouwen mogelijk minder profiteren van suppletie dan mannen.

Spierkracht na de overgang

Ten minste één onderzoek stelt dat hoge doses creatine, ongeveer 0,3 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, de spieromvang en -functie bij postmenopauzale personen kan vergroten.

Verder lezen over: Waar is creatine goed voor?

Creatine gebruik

De meest populaire vorm van creatine gebruik is de poedervorm die je kunt oplossen in water. Andere supplementvormen zoals vloeistoffen, capsules of tabletten en drankmixen zijn ook overal verkrijgbaar. Neem creatinesupplementen altijd in zoals aangegeven op het etiket van het product.

Creatine poeder wordt het meest gebruikt.

Hoeveel creatine moet je nemen?

Hoeveel creatine je per dag moet nemen hangt af van factoren zoals je persoonlijke gezondheidsgeschiedenis en fitnessdoelen. Voor degenen die kiezen voor het laden van creatine, is een typische dosering 5 gram creatine monohydraat vier keer per dag gedurende twee tot vijf dagen.

Voor degenen die creatinesupplementen gebruiken om hun sportprestaties op peil te houden, hoef je meestal maar 2 gram creatine per dag te nemen.

Wanneer is de beste tijd om creatine te nemen?

Er is niet persé een beste tijd van de dag om creatine in te nemen. Je moet het gewoon vlak voor of vlak na je training innemen, of dat nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds is: dat maakt niet uit. Als creatine maagklachten veroorzaakt, is het verstandig om creatine tijdens een maaltijd in te nemen.

Creatine laadfase of niet?

Creatine laden verwijst naar de praktijk van het nemen van kleine doses creatine (meestal 5 gram) vier tot vijf keer per dag gedurende vijf tot zeven dagen.

Hoewel het laden van creatine de creatinevoorraden in de spieren kan vergroten, suggereert onderzoek dat het nemen van kleinere doses creatine (3 tot 5 gram per dag) ook kan leiden tot grotere creatinevoorraden in de spieren en de spiermassa, atletische prestaties en het herstel kan verbeteren.

sporter zonder bijwerkingen van creatine

Creatine bijwerkingen?

Zoals bij ieder voedingssupplement zijn er ook bij creatine bijwerkingen mogelijk, al is de kans klein. Bijwerkingen van creatine zijn onder andere:

 • Gewichtstoename
 • Spierkrampen
 • Spierverrekkingen
 • Maagklachten
 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Lever disfunctie
 • Nierbeschadiging

De meeste onderzoeken hebben geen significante bijwerkingen gevonden bij de doseringen die tot 6 maanden zijn gebruikt. Rhabdomyolyse (afbraak van skeletspierweefsel) en plotseling nierfalen werden gemeld in één geval waarbij een atleet betrokken was die 6 weken lang dagelijks meer dan 10 gram creatine gebruikte.

Mensen met een nierziekte, hoge bloeddruk of leverziekte kunnen beter geen creatine nemen, ook al is deze het best getest.

Het nemen van creatine supplementen kan het lichaam ervan weerhouden zijn eigen natuurlijke voorraden aan te maken, hoewel onderzoekers niet weten wat de langetermijneffecten zijn.

Tot slot denken enkele artsen dat creatine bij sommige mensen een onregelmatige hartslag of een huidaandoening met de naam purpurische dermatose kan veroorzaken. Er is echter meer onderzoek nodig om dit zeker te weten.

Leer meer over: Creatine bijwerkingen

Kortom, is creatine veilig?

Uit onderzoek van de International Society of Sports Nutrition blijkt dat creatinesupplementen over het algemeen veilig zijn en goed worden verdragen bij volwassenen, zowel voor kort als lang gebruik. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of het gebruik van creatine veilig is voor kinderen en tieners.

Wanneer creatinesupplementen in zeer hoge doses worden ingenomen, kunnen ze nierbeschadiging veroorzaken of ervoor zorgen dat het lichaam stopt met de natuurlijke aanmaak van creatine. Overleg met je arts om te bepalen of je baat zou hebben bij het nemen van een creatinesupplement.

Creatinesupplementen zijn veilig te gebruiken.

Wat gebeurt er als je stopt met creatine?

Als je stopt met het innemen van creatinesupplementen, zullen de creatinespiegels in je lichaam zich over het algemeen herstellen tot het niveau van voor de supplementatie.

In 2004 is een onderzoek hiernaar uitgevoerd, waarin de effecten van creatine op oudere volwassen mannen werden onderzocht. Men ontdekte dat wanneer mensen stopten met creatine, ze een verminderd spieruithoudingsvermogen hadden. De deelnemers ondervonden echter geen verlies in spierkracht of vetvrije weefselmassa.

Conclusie

Creatine is onmiskenbaar een krachtig supplement in de fitness en sportwereld en zowel populair bij atleten als alledaagse fitness liefhebbers. Ervaringen van gebruikers benadrukken vooral de voordelen van creatine, zoals verbeterde spieromvang, kracht, en minder pijn tijdens trainingen.

Arie Boomsma’s BOOM Creatine Monohydraat is het allerbeste geteste creatine supplement, onder andere door zijn 100% pure creatine monohydraat samenstelling, gebruiksgemak, effectiviteit, veganistische formule en last-but-not-least ook nog eens de beste prijs.

Gefeliciteerd, BOOM!

Creatine

Over dit artikel

Dit artikel over de beste creatines is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 22 december 2023. Voor een effectieve workout in de gym, probeer creatine met verfrissende lemon en vanilla smaken van BOOM, wat tevens het door ons aanbevolen en allerbeste creatine supplement is. Perfect voor vegetariërs en veganisten, deze formule helpt bij het verminderen van buikvet, vooral handig bij een koolhydraatarm dieet of intermittent fasting. Maak een heerlijke milkshake of voeg het toe aan je pre workout routine. Rijk aan proteïne en eiwitten, het ondersteunt spieropbouw en herstel. Probeer het vandaag nog en voel het verschil!

Creatinebindingen van A-merken in deze test

Ontdek de voordelen van creatinebindingen in ons vegetarisch vriendelijke supplement. Het productieproces van de door ons geselecteerde A-merken in de test waarborgt de zuiverheid van creatinegebruik en met creatine nitraat voor optimale opname, ondersteunt ons product ook het natuurlijke creatine kinase niveau. Voorkom haaruitval en verbeter jouw sportprestaties, precies waar dit supplement voor bedoeld is.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:[ad_2]

https://vitamines.com/beste-creatine/