18 positieve affirmaties + tips om je affirmaties veel krachtiger te maken

[ad_1]

Positieve affirmaties hebben alles te maken met hoe je besluit naar de wereld te kijken.

Hoe je denkt en tegen jezelf praat bepaalt voor een groot gedeelte hoe je naar de wereld kijkt en daarin handelt. Dit vormt dus jouw beeld van de wereld, jouw werkelijkheid.

Vaak zijn we ons niet eens bewust van de dingen die we onszelf vertellen. Het is ons onderbewuste wat ons op een bepaalde manier laat denken en handelen gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Je kunt dit vergelijken met een soort software programma wat bij bepaalde prikkels getriggerd wordt en op de automatische piloot afspeelt.

Bij velen van ons zit deze onderbewuste software vol met limiterende gedachten, beperkende overtuigingen en slechte gewoontes die we in de loop van de jaren hebben verzameld.

Omdat een groot gedeelte van onze dagen er hetzelfde uitzien, worden steeds weer dezelfde gedachtepatronen getriggerd en denken we min of meer op de automatisch piloot iedere dag dezelfde gedachten zonder dat we er bewust van zijn.

Omdat we vastzitten in deze gedachtepatronen, is het soms lastig om een andere visie voor ons leven te creëren en verandering teweeg te brengen.

Positieve affirmaties kunnen je hierbij helpen. Maar zomaar wat zinnen opzeggen heeft niet zoveel zin. Ik wil je daarom graag uitleggen hoe je positieve affirmaties echt kunt gebruiken zodat ze kracht hebben. Je lees in deze blog o.a.:

 • Wat affirmaties zijn
 • Hoe je goede affirmaties maakt
 • Hoe je positieve affirmaties veel meer impact kunnen hebben
 • Een aantal goede voorbeelden van positieve affirmaties

En nog veel meer! Lees je mee?

positieve affirmaties

Wat zijn positieve affirmaties?

Een positieve affirmatie is een korte, krachtige, positieve gedachte die je vaak herhaalt. Doordat je bewust een bepaald zinnetje een aantal keren voor jezelf herhaalt, installeer je het op die manier in je brein.

Met positieve affirmaties pak je de de controle terug over je gedachten.

Je herhaalt een affirmatie vaak meerdere malen en meerdere keren op een dag. Je kunt dit hardop doen, of in jezelf.

Het is vanzelfsprekend dat een affirmatie altijd positief is, want ik ga er van uit dat je geen negatieve gedachte bij jezelf wilt installeren ;).

Zoals gezegd zit bij vele van ons, ons onderbewuste vol met beperkende gedachten en overtuigingen. Samskara’s noemen we dat in de Yoga traditie. Dit zijn impressies uit het verleden die je op een bepaalde manier laten denken en handelen.

Elke keer als zo’n software programma zich afspeelt in je brein, wordt het patroon versterkt en in feite nog meer automatisch. Het is een zichzelf versterkend patroon. Een cirkel die altijd door blijft gaan als je er niets aan doet.

In mijn eigen leven hebben affirmaties me geholpen om echt bergen te verzetten en zowel kleine als grote veranderingen teweeg te brengen – Rolf

In de video hieronder vertel ik je graag wat meer over de kracht van affirmaties.

Hoe maak je een positieve affirmatie?

Een goede affirmatie maak je alsvolgt met deze tips:

 • Schrijf je affirmatie vanuit jezelf, in de ik-vorm
 • Gebruik positieve woorden en waarden die bij jou passen
 • Formuleer je affirmatie in de tegenwoordige tijd, alsof het nu al zo is
 • Spreek je affirmatie een keer hardop uit om te voelen of het klopt
 • Visualiseer voor jezelf hoe het voelt als deze affirmatie waarheid is
 • Maak je affirmatie kort en krachtig, maar overdrijf het niet

Het is belangrijk dat je je affirmaties niet overdrijft, want als de gedachte echt nog veel te ver weg voelt, dan is het gat tussen je huidige overtuiging en je nieuwe overtuiging te groot.

Het is dan te moeilijk om dit te geloven en bij die gedacht heb je wellicht ook nog geen goed gevoel. Neem dan een kleiner stapje. Je wil eigenlijk dat wat al in je aanwezig is versterken.

Je kan bijvoorbeeld wel de zin ‘ik ben gelukkig’ herhalen, maar als jij dit nu echt niet zo voelt, dan voel je bij deze zin misschien alleen frustratie. Misschien is de zin ‘ik doe m’n best om goed voor mezelf te zorgen’ dan bijvoorbeeld veel passender.

Vermijd woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ en ‘geen’, omdat die als het ware wegvallen. Denk maar eens ‘niet’ aan een roze olifant. Dat is moeilijk he?! Want dan denk je er dus juist wel aan!

Wat is het nut van het herhalen van affirmaties?

Positieve affirmaties zorgen ervoor dat jij je beter gaat voelen. Met positieve affirmaties stop je bewust de automatische gedachtenstroom en je gaat gedachten die je wel wilt hebben bewust voor jezelf herhalen.

Als je dit vaak genoeg doet, wordt een positieve affirmatie op een gegeven moment onderdeel van je automatische gedachten.

Je hebt dan dus een positieve gedachte geïnstalleerd in je onderbewuste waardoor je automatisch gaat handelen naar deze gedachte.

Dit is heel erg belangrijk om te leren, want een groot deel van onze gedachten is negatief…

Wist je dat we op een dag ergens rond de 50.000 gedachten hebben? Een heel groot gedeelte daarvan is negatief.Er wordt gezegd dat meer dan 90 procent van die 50.000 gedachten exact hetzelfde is als de dag ervoor. We zijn als het ware verslaafd aan de gedachten en de emotionele staat die dit met zich mee brengt. – Rolf

We denken dus voor een groot gedeelte iedere dag dezelfde negatieve en beperkende gedachten. Geen wonder dat we het vaak zo moeilijk vinden om verandering teweeg te brengen en onze dromen achterna te gaan!

Positieve affirmaties kunnen hier dus verandering in brengen!

Voorbeelden van krachtige positieve affirmaties

Positieve affirmaties over zelfvertrouwen

 • Ik bezit veel talenten en gebruik deze ieder dag.
 • Ik bezit de kwaliteiten en eigenschappen om mijn dromen te realiseren.
 • Creatieve energie stroom door me heen en leidt tot briljante nieuwe ideeën.

Positieve affirmaties over angst

 • Ik ben groter dan mijn angsten.
 • Er is geen angst die mij kan stoppen.
 • Ik ben veel sterker dan ieder obstakel op mijn pad.

Positieve affirmaties over liefde

 • Ik straal liefde, schoonheid en positiviteit uit.
 • Ik ben omringd door liefde.
 • Mijn hart is open en ik bewonder alles wat ik zie.

Positieve affirmaties over geluk

 • Mijn liefde voor het leven groeit iedere dag.
 • Ik ben vrij om het leven van mijn dromen te creëren.
 • De mogelijkheden om geluk te ervaren zijn eindeloos.

Positieve affirmaties over gezondheid

 • Ik ben gezond, gelukkig en sterk.
 • Elke dag voel ik me gezonder en sterker.
 • Ik ben niet mijn ziekte of beperkingen. Ik ben veel meer en heb de kracht om alles te overwinnen.

Hoe vaak moet je positieve affirmaties herhalen?

Positieve affirmaties werken het beste als je ze regelmatig herhaalt, bijvoorbeeld iedere dag bij het opstaan en bij het naar bed gaan. 

Hoe vaker je positieve affirmaties herhaalt, hoe beter ze geïnstalleerd worden in je hersenen en hoe groter de kans dat deze positieve gedachten de negatieve gedachten vervangen.

Zijn affirmaties wetenschappelijk bewezen?

Het is wetenschappelijk bewezen dat affirmaties kunnen bijdragen aan het herprogrammeren van onze hersenen.  

Zo blijkt uit onderzoek van Falk et al., dat affirmaties de respons van de hersenen op gezondheidsboodschappen verandert en dat ze daarmee zorgen voor gedragsverandering. 

We kunnen oude patronen dus doorbreken en deze vervangen met nieuwe betere patronen.

Dit heeft onder andere te maken met quantum fysica en de wet van de aantrekkingskracht.

De hersenen zijn namelijk neuroplastisch wat betekent dat je brein geen vaste onveranderlijke massa is, maar een dynamisch en veranderlijk geheel.

Iedere keer als je iets nieuws leert, verandert de structuur van je brein een beetje. Hetzelfde geldt voor het denken van gedachten.

Als we de moeite ervoor nemen, kunnen we dus letterlijk ons eigen brein op ieder manier herprogrammeren en upgraden.

Hier is een hele interessante TED Talk over het herprogrammeren van je brein.

Het probleem met affirmaties

Het probleem met affirmaties is, dat oude gedachtepatronen vaak zo diep geworteld zijn in ons systeem, dat het moeilijk is om ze te veranderen.

Dus zelfs als je bewust positieve affirmaties voor jezelf herhaalt, stribbelt je onderbewuste vaak nog steeds tegen.

Dit is met name het geval bij trauma’s en andere intense gebeurtenissen die als het ware een ‘litteken’ hebben achtergelaten in ons brein.

Dit gaat vaak zo diep dat het moeilijk is om dit te veranderen. Ook al probeer je volledig rationeel je gedachten te veranderen, dan nog kan je onderbewuste het niet volledig accepteren.

Je moet je mind dus eigenlijk even parkeren, zodat het niet in de weg zit. Hieronder zal ik uitleggen hoe je dit kunt doen en hoe positieve affirmaties nog krachtiger binnen kunnen komen.

Zo komen je positieve affirmaties veel krachtiger binnen!

Een affirmatie komt veel krachtiger binnen als je ontspannen bent en yoga en meditatie kunnen je daar supergoed bij helpen!

Als je gewoon even voor de spiegel gaat staan en positieve affirmaties tegen jezelf zegt, kan je op veel weerstand stuiten.

Maar als je eerst de moeite neemt om je gedachten tot ontspanning te brengen en in een meditatieve staat te komen, zal die weerstand veel minder zijn.

Yoga is een van de beste middelen die je kan helpen bij het herprogrammeren van je mind. Je mind en bestaande programmeringen zitten minder in de weg waardoor positieve affirmaties veel krachtiger binnenkomen.

Wat je dus kunt doen om nog meer kracht te geven aan je affirmaties en intenties, is mediteren voordat je de affirmaties herhaalt. Je brengt jezelf zo als het ware in een vruchtbare en ontvankelijke staat, waardoor de affirmaties veel krachtiger binnen komen en veel meer impact hebben. Let er wel op dat er veel verschillende soorten meditaties zijn en dat niet iedere meditatie hiervoor geschikt is. – Rolf

Een misschien nog wel betere techniek hiervoor is Yoga Nidra. Je kunt hier meer lezen over Yoga Nidra en eventueel besluiten om aan de slag te gaan met ons online programma.

Cursus Yoga Nidra

Dit is iets waar we tijdens onze Yoga retreats vaak uitgebreid en nog veel dieper mee aan de slag gaan.

We hebben met deelnemers meegemaakt dat ze door middel van deze technieken hun gezondheid hebben verbeterd, hun doelen hebben gerealiseerd en veel meer geluk en positiviteit in het dagelijks leven kunnen ervaren.

Conclusie

Affirmaties zorgen ervoor dat jij positiever in het leven gaat staan, wat als resultaat heeft dat je met meer zingeving, tevredenheid en dankbaarheid naar het leven kan kijken.

Yoga, meditatie en met name yoga nidra zijn hele belangrijke middelen om je affirmaties nog veel krachtiger te maken, dus probeer dit vooral eens voor jezelf uit en merk op wat de effecten voor jou zijn!

Was jij al bekend met positieve affirmaties? En zo ja, welke gebruik je zelf vaak? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en vind het superleuk om van je te horen!

[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/meditatie/positieve-affirmaties-nog-krachtiger/