Alles over aminozuren | Blog

[ad_1]

Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten, één van de belangrijkste bestanddelen waaruit mensen maar ook dieren en planten zijn opgebouwd. Eiwitten ondersteunen essentiële functies in het lichaam, ze dragen bij aan groei en instandhouding van spiermassa en instandhouding van normale botten*.

Eiwitten fungeren als de bouwstenen van het menselijk lichaam en dienen als de “3D printers” die de structuur van organen en weefsels vormgeven. Ze zijn essentieel voor talloze biologische processen, variërend van spieropbouw tot enzymatische reacties, en spelen een cruciale rol in het behouden van de structuur en functie van cellen. Kortom, eiwitten zijn fundamenteel voor de opbouw en het functioneren van het menselijk lichaam.

Aminozuren zijn zelf ook betrokken bij belangrijke processen in het lichaam en hebben ieder hun eigen functie. Het is belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen door het eten van eiwitrijke gevarieerde voeding en door middel van suppletie.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Soorten aminozuren
  • Aminozuren in voeding
  • Supplementen

Soorten aminozuren

Er zijn 22 verschillende aminozuren die je kunt onderverdelen in essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt. Essentiële aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken en moet je via voeding of door middel van supplementen binnenkrijgen. Semi-essentiële aminozuren kan het lichaam meestal zelf aanmaken uit andere aminozuren, maar het is ook belangrijk om ze via voeding binnen te krijgen.

Dit zijn de 22 verschillende aminozuren:

Essentiële aminozuren Niet essentiële aminozuren Semi-essentiële
aminozuren
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Fenylalanine
Threonine Tryptofaan
Valine
Alanine
Asparaginezuur
Cysteïne
Cystine
Glutaminezuur
Tyrosine
Hydroxyproline
Arginine
Asparagine
Glutamine
Glycine
Serine
Proline
[1]

Aminozuren in voeding

Essentiële aminozuren komen voor in dierlijke voeding zoals vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige voeding zoals granen, peulvruchten en noten. Alle 9 essentiële aminozuren komen voor in dierlijke producten in een goede verhouding in vergelijking met wat het menselijk lichaam nodig heeft. Wat betreft de aminozuren die voorkomen in plantaardige voeding is dit niet altijd het geval. Om voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen is het daarom belangrijk om gevarieerd en zowel plantaardig als dierlijk te eten. Het lichaam is wel in staat om losse aminozuren tijdelijk op te slaan en deze op een later moment te gebruiken.

Supplementen

Het lukt niet iedereen om voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen. Bij bijvoorbeeld een plantaardig dieet kunnen essentiële aminozuren gemist worden en naarmate we ouder worden neemt de opname af maar de behoefte toe, waardoor je sneller het risico loopt op een tekort aan aminozuren in het lichaam. Er zijn ook factoren zoals zware sportbeoefening, een bepaald dieet, stress of operatie de ervoor zorgen dat de behoefte aan bepaalde aminozuren groter wordt. In deze gevallen kan aanvulling van aminozuren in de vorm van een supplement uitkomst bieden.

Kies in geval van een voedingssupplement altijd voor een hoogwaardig supplement met de beste biologische beschikbaarheid en hoge dosering van werkzame stoffen.

Tot slot

Aminozuren zijn belangrijke bouwstoffen voor eiwitten maar ook zelf betrokken bij belangrijke processen in het lichaam. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, daarom is het belangrijk om door middel van voeding en suppletie voldoende binnen te krijgen. Welk supplement voorzien van welk aminozuur is afhankelijk van de specifieke behoefte. Zorg altijd voor een hoogwaardig supplement met de beste biologische beschikbaarheid. 

* Goedgekeurde gezondheidsclaims

Referenties

  1. Voedingscentrum

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/aminozuren/