Wat doet collageen? | Vitamines.com

[ad_1]

De eerste indruk is belangrijk. Hoe goed onze huid, haar en nagels eruit zien geeft ons niet alleen zelfvertrouwen, maar kan ook veel vertellen over onze gezondheid.

Maar onze huid, haar en nagels zijn wél de enige natuurlijke beschermende barrières van ons lichaam. Die hebben dus stevigheid nodig, en dat is precies waar collageen om de hoek kijken. Maar wat doet collageenpoeder eigenlijk? Werkt het wel?

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam én het hoofdbestanddeel van bindweefsel waaruit verschillende lichaamsdelen bestaan zoals je pezen, ligamenten, huid en spieren. Collageen heeft vele functies, waaronder het geven van structuur aan je huid en het versterken van je botten.

Er zijn 28 soorten collageen, maar vier typen komen het meest voor:

 • Type I: het meest voorkomende collageen type, gevonden in al het bindweefsel
 • Type ll: te vinden in gewrichten en tussenwervelschijven (de kussens die dienen als schokdempers van je wervelkolom)
 • Type lll: het hoofdbestanddeel van reticulaire vezels, die voorkomen in je huid en bloedvaten
 • Type lV: een bestanddeel van je nieren, binnenoor en ooglens.

De laatste jaren is collageen poeder heel populair geworden. De meeste zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen is afgebroken om het makkelijker opneembaar te maken.

De meeste supplementen komen in poedervorm, maar ze zijn ook verkrijgbaar als collageen pillen. De soorten collageen in supplementen variëren, sommige bevatten één of twee soorten, terwijl andere er wel vijf bevatten.

Verschillende voedingsmiddelen kunnen op natuurlijke wijze je collageeninname verhogen, waaronder varkenshuid en bottenbouillon.

wat collageen doet

Wat doet collageen poeder?

Collageen werkt op verschillende manieren om huid, haar en nagels te stimuleren. Gehydrolyseerd collageen poeder kan direct door het lichaam worden opgenomen: glycine voor de huid en proline voor het haar. Het innemen van collageen met vitamine C helpt de fibroblasten onder de huid te stimuleren om hun eigen collageen, elastine en hyaluronzuur te produceren.

Al deze onderdelen dragen bij aan een elastischere, gehydrateerde en vollere huid met minder fijne lijntjes en rimpels. De specifieke aminozuren in collageen kunnen ook broze nagels helpen voorkomen en verbeteren.

De reden waarom veel beauty-experts voor collageen poeders kiezen is simpel: jezelf van binnenuit helpen is altijd krachtiger dan welk topisch product of procedure dan ook.

Lees ook: Waar wordt collageen van gemaakt?

Wat doet collageen voor je huid?

Collageen is een belangrijk bestanddeel van je huid, want het speelt een rol bij het verstevigen van de huid en bij elasticiteit en hydratatie. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder collageen aan, wat helaas leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels.

Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat collageenpeptiden of supplementen met collageen de veroudering van je huid kunnen helpen vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.

De reden dat mensen collageen poeder kopen, is dat ze werken door je lichaam te stimuleren zelf collageen aan te maken. Daarnaast kunnen collageensupplementen de productie bevorderen van andere eiwitten die je huid helpen structureren, waaronder elastine en fibrilline.

collageen poeder voor de huid

Huid verjongen met collageen

Als je ouder wordt, begin je dus collageen te verliezen en wordt het significant moeilijker voor je lichaam om meer aan te maken. Voor je huid vertaalt dit zich in een slappere huid en het ontstaan van rimpels en kraaienpootjes.

Uit een overzicht van 11 onderzoeken uit 2019 bleek dat het innemen van collageen voor korte en lange periodes zorgde voor:

 • Verhoogde elasticiteit van de huid
 • Verbeterde hydratatie van de huid
 • Verbeterde collageendichtheid in de huid

Elastine

Collageensupplementen kunnen je ook helpen om meer elastine aan te maken, een eiwit dat de huid elastischer maakt. Dat zou een strakkere, vollere huid kunnen betekenen. Er is echter beperkt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van collageensupplementen in dit opzicht en er is meer onderzoek nodig.

We weten echter niet hoe specifieke soorten collageensupplementen werken om de huid te verbeteren of huidveroudering om te keren. De onderzoeken gebruikten allemaal iets andere soorten collageensupplementen. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat plaatselijk collageen dat op de huid wordt aangebracht waarschijnlijk vergelijkbare voordelen heeft als orale supplementen.

Als je ouder wordt verlies je collageen.

Wat doet collageen voor je haar?

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam zowel fysiek als chemisch. Vooral haar is  gevoelig voor de eerste tekenen van veroudering, zoals het verlies van follikels of elasticiteit, die vaak worden veroorzaakt of verergerd door de veranderingen in het DNA en de chemie van het lichaam.

Veel anti-aging behandelingen proberen veroudering te vertragen of om te keren door bepaalde proteïnen of aminozuren toe te voegen die haar en huid een jeugdige gloed geven. En zo’n proteïne dat het meeste voor je haar doet is collageen.

Lees ook: Is collageen goed voor je haar?

Versterkt de haarfollikel

Ons haar bestaat voornamelijk uit het eiwit keratine. We hebben aminozuren nodig, zoals die in collageen, om de keratine op te bouwen voor sterk, gezond haar  Hoewel het plaatselijk aanbrengen van collageenpeptiden misschien niet dezelfde versterkende kracht heeft, zeggen experts dat het kan helpen om het aanwezige haar te ondersteunen en te versterken.

collageen haargroei

Hydrateert haar en hoofdhuid

Collageen kan ook kan helpen om de hydratatie van de huid te stimuleren en omdat de hoofdhuid een verlengstuk van de huid is, is het mogelijk dat het kan helpen om de huid te hydrateren bij mensen met een droge hoofdhuid, hoewel verder onderzoek nodig is.

Kan helpen bij haargroei

Experts benadrukken dat collageenpeptiden niet noodzakelijkerwijs een directe invloed hebben op de groei, maar in plaats daarvan de gezondheid van de groeiende omgeving beïnvloeden. Aanwezigheid van collageen tijdens de anagene (groei-) fase van het haar geeft de haarbol de beste voeding en creëert de optimale omgeving voor de productie van sterke haren.

Ondersteuning door antioxidanten

Collageenpeptiden uit de collageenpoeder apotheek bestrijden schade door vrije radicalen voor zowel de huid als de haarschacht. Hoewel er een aantal verklaringen zijn voor de manier waarop collageenpeptiden haaruitval of dunner worden kunnen verminderen en grijs worden kunnen voorkomen, vaak gerelateerd aan de antioxiderende voordelen, is er ook op dit gebied meer onderzoek nodig.

Collageen interessant bij een droge hoofdhuid.

Verbetert het uiterlijk van het haar

Er zijn veel factoren die het uiterlijk van het haar beïnvloeden, waaronder hydratatie en breuk. Er zijn een aantal verklaringen zijn voor de manier waarop collageenpeptiden haaruitval of dunner worden kunnen verminderen en grijs worden kunnen voorkomen. Daarnaast kan het helpen om het aanwezige haar te ondersteunen en te versterken, waardoor het algehele uiterlijk van het haar wordt verbeterd.

Wat doet collageen verder met je lichaam?

Collageen is dus een essentieel eiwit dat een cruciale rol speelt in de structuur, elasticiteit en de algehele gezondheid van het lichaam. Het meest zichtbare effect van collageen is natuurlijk op je huid, maar collageen doet nog veel meer met je lichaam. Zo sollageen speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van gewrichten en botten.

Botten en gewrichten

Het werkt als een soort lijm die helpt om botten en gewrichten bij elkaar te houden. Dit kan bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn en het vergroten van de flexibiliteit. Bovendien kan een verhoogde collageeninname helpen bij het voorkomen van botafbraak die leidt tot aandoeningen zoals osteoporose.

collageen botten

Spiermassa

Collageen bevat aminozuren die óók heel belangrijk zijn voor het opbouwen van spiermassa en het behouden van spierkracht. Dit is vooral belangrijk voor senioren, omdat spiermassa neigt af te nemen met de leeftijd. Collageen poeder kan daarom een interessant onderdeel zijn van een spieropbouwend of fitnessprogramma.

Nadelen van collageen poeder

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat het gebruik van een collageensupplement over het algemeen veilig is en dat weinig mensen bijwerkingen hebben. Sommige mensen hebben echter bijwerkingen gemeld, zoals:

 • Diarree
 • Indigestie
 • Hoofdpijn
 • Onaangename smaak in de mond

Hoe lang mag je collageen gebruiken?

Het wordt aanbevolen om collageen gedurende 25 opeenvolgende dagen in te nemen, gevolgd door een pauze van 5 dagen. Dit patroon helpt om te voorkomen dat je lichaam afhankelijk wordt van het supplement. Door een pauze van 5 dagen in te lassen, stimuleer je het lichaam om zelf collageen aan te blijven maken.

Lees meer over: Waarom stoppen met collageen?

Collageen in voeding

Voedingsmiddelen die gelatine bevatten zoals bottenbouillon, leveren veel collageen. Collageen zit in het bindweefsel van dieren en voedingsmiddelen zoals kippenhuid, varkenshuid, rundvlees en vis zijn dus ook uitstekende bronnen van collageen.

Vitamine C is cruciaal voor de collageensynthese, dus je moet er ook voor zorgen dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine C zoals citrusvruchten, broccoli en paprika’s.

collagen voeding

Alternatief voor collageen

In tegenstelling tot het consumeren van collageen is uit onderzoek gebleken dat het consequent eten van een volwaardig dieet de gezondheid van huid, gewrichten en darmen bevordert. Een volwaardig dieet bestaat uit:

 • Groenten zonder zetmeel
 • Zetmeelrijke groenten (bijv. zoete aardappel)
 • Magere eiwitten
 • Vers fruit
 • Volle granen

Deze voedingsmiddelen leveren verschillende voedingsstoffen en een gezonde balans van macronutriënten. Met een compleet voedzaam dieet krijg je veel antioxidanten en natuurlijke ontstekingsremmende stoffen binnen die de algehele gezondheid bevorderen.

Andere soorten collageen

Er zijn verschillende soorten collageen te vinden in het lichaam met licht verschillende structuren en functies. De meest voorkomende soorten zijn collageen type 1, 2 en 3 die ongeveer 80-90% van het collageen in het lichaam uitmaken.

Collageensupplementen kunnen verschillende soorten collageen bevatten, maar de meest voorkomende soorten in supplementen zijn type 1 en 3. Als je in de schappen van de drogist kijkt, vind je drie verschillende soorten collageensupplementen: rundercollageen, viscollageen en vegan collageen, en elk heeft een ander doel in het lichaam.

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen is voornamelijk afkomstig van koeienbotten en andere bijproducten die worden ingekookt. Het collageen wordt vervolgens geëxtraheerd, gedroogd en verpoederd tot het supplement. Van rundercollageen is aangetoond dat het het meest nuttig is voor de gezondheid van de huid, waaronder het bevorderen van elasticiteit, het verminderen van rimpels en het verhogen van de vochtbalans van de huid.

Rundercollageen is voornamelijk afkomstig van koeienbotten.

Wat is viscollageen?

Viscollageen is afkomstig van de huid van vissen. Onderzoeken tonen aan dat marien collageen goed is voor het kraakbeen, de gezondheid van de huid, botregeneratie, het tegengaan van rimpels en wondgenezing. Bovendien wordt marien collageen mogelijk beter opgenomen dan rundercollageen.

Vegan collageen

Voor plantaardige eters zijn dierlijke rundercollageen en viscollagenen natuurlijk niet geschikt. Collageen is per definitie afkomstig van dieren, dus er is geen natuurlijke bron van plantaardig collageen.

Vegan collageen poeder aanbiedingen zijn feitelijk een marketing product voor veganistische ingrediënten die helpen bij het opbouwen van je eigen natuurlijke collageenproductie. Deze ingrediënten zijn onder andere aminozuren, vitaminen en mineralen, zoals vitamine C en koper.

wat is viscollageen poeder

Conclusie

Collageen is een eiwit dat voorkomt in botten, huid, pezen, ligamenten en spieren. Collageen helpt vooral je huid elastisch te maken, botten te versterken en spiervezels te onderhouden. Het helpt ook je cellen om te helpen bij wondgenezing en de afweer van je immuunsysteem.

Je kunt meer collageen binnenkrijgen door verschillende eiwitbronnen te eten, zoals vlees, vis, eieren, zuivel en plantaardige eiwitten. Het nemen van een schepje collageen poeder kan je ook helpen je collageen een boost te geven, waardoor het beter wordt opgenomen.

Verder lezen: Vanaf welke leeftijd collageen?

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over wat collageen poeder doet is voor het eerst gepubliceerd op 11 december 2023. Op deze collageenpagina verkennen we de fascinerende wereld van collageen en de impact ervan op verschillende aspecten van gezondheid en schoonheid. Collageen, een cruciaal eiwit in ons lichaam, speelt een sleutelrol in het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, het versterken van spieren, botten, gewrichtsbanden, kraakbeen, tandvlees en bloedvaten.

Collageenvezels afgebroken door zonlicht

Het zonlicht, hoewel essentieel voor vitamineproductie, kan collageenvezels afbreken, wat leidt tot huidveroudering. Daarom wordt de toevoeging van niacinamide in cosmetische producten voor huidverzorging en gezichtsverzorging sterk aanbevolen. Deze krachtige antioxidant werkt samen met andere anti-aging ingrediënten om de huid te beschermen en te herstellen.

Aminozuur in voedingssupplementen

Taurine, een aminozuur dat vaak in voedingssupplementen wordt gevonden, ondersteunt niet alleen de spierfunctie, maar helpt ook bij het handhaven van een gezonde gemoedstoestand en het verbeteren van de spijsvertering. Voor veganisten en vegetariërs, die vaak uitdagingen ervaren in het handhaven van voldoende collageenniveaus door hun dieet, zijn er specifieke producten en supplementen die helpen bij het behouden van deze belangrijke eiwitniveaus.

Zwangerschap en menstruatie

Speciale aandacht is er ook voor situaties zoals zwangerschap, menstruatie, en medische aandoeningen zoals obesitas en de gevolgen van een gastric bypass. In deze gevallen kan de behoefte aan collageen en aanverwante voedingsstoffen variëren. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstoffen kan worden verkregen via voeding of supplementen verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Collageendrankjes, crèmes en supplementen

Collageendrankjes, een populaire toedieningsvorm, samen met crèmes en supplementen, bieden een gemakkelijke manier om collageen aan te vullen. Van paddenstoelen en vlees tot medicinale concentraties in voedingssupplementen, er zijn diverse bronnen die kunnen bijdragen aan een verbeterde lichaamsverzorging en algehele gezondheid. Deze pagina brengt al deze elementen samen, biedt educatieve inzichten en ondersteunt een holistische benadering van welzijn door middel van collageen.

Basis van onze collageenproducten

Gelatinepoeder in zijn fijne poedervormig staat, vormt de basis van onze collageenproducten. Onze lijn bevat topmerken zoals Dermalogica en HydroPeptide, bekend om hun expertise in skincare. Deze supplementen, ontworpen om te slikken, bieden bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon en verminderen vermoeidheid. Voeg ze toe aan je verlanglijst als je de heilige graal in huidverzorging zoekt. Onze klantenservice benadrukt dat deze producten niet bijdragen aan een verhoogde serotonineproductie, wat essentieel is voor een gezonde skin. Natuurlijke ingrediënten, zoals die van moeder natuur, zorgen voor hernieuwde energie en verlichting van spierpijn. Ons assortiment bevat ook opties op basis van rund, voor een veelzijdige aanpak in skincare.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Wat doet collageen poeder[ad_2]

https://vitamines.com/wat-doet-collageen/