Hoe belangrijk is zink in ons lichaam? | Blog

[ad_1]

Zink is een belangrijk sporenelement dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken of opslaan. Voor zink ben je afhankelijk van inname door voeding of supplementen. Er bestaan verschillende vormen van zink. Bij het kiezen van een zink supplement is de juiste vorm van zink belangrijk omdat deze de opneembaarheid in het lichaam bepaald. Daarnaast kan ook het effect per zink soort op het lichaam verschillen. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van zink en de beste vormen van zink.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Waarom is zink zo belangrijk?
  • Hoeveel zink heb je nodig per dag?
  • Welke vorm van zink is het best opneembaar?

Waarom is zink zo belangrijk?

Zink is naast ijzer het meest voorkomende sporenelement in het lichaam. Het mineraal bevindt zich in bijna iedere lichaamscel is betrokken bij tal van belangrijke lichaamsprocessen. Zink is een onmisbare stof voor het immuunsysteem*, ondersteunt de normale stofwisseling*, draagt bij instandhouding van een gezonde huid, haar, nagels en botten, helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress* en helpt om normaal te kunnen zien*.

Het lichaam kan zelf geen zink aanmaken of opslaan, voor voldoende zink ben je dus afhankelijk van je inname door voeding of supplementen. Zink komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals kaas, vlees, schaal- en schelpdieren, graan en peulvruchten, pitten, noten en zaden, en cacao. Zink uit dierlijke producten is beter opneembaar, niet-dierlijke voedingsmiddelen bevatten vaak fytaten die de opneembaarheid verlagen.

Hoeveel zink heb je nodig per dag?

In Nederland is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink vastgesteld op 7 mg voor volwassen vrouwen en 9 mg voor volwassen mannen. De daadwerkelijke behoefte aan zink verschilt echter per persoon en is afhankelijk van diverse factoren zoals leeftijd, leefwijze, medicatiegebruik, zwangerschap, aandoeningen en voedingspatroon. Ook kan de opname van zink per persoon verschillen en kan de behoefte verhoogd zijn in geval van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, bij roken, veel stress, diabetes en zwangerschap.
De verschillende factoren kunnen bijdragen aan een tekort op zink. In dat geval kan een supplement uitkomst bieden.

Welke vorm van zink is het best opneembaar?

Zink komt voor in verschillende vormen. Bij een zink supplement is het ten eerste belangrijk om te kiezen voor een organische vorm. Organische vormen van zink zijn gebonden aan een amino- of citroenzuur. Dit zijn verbindingen die van nature ook voorkomen in ons lichaam, dit verhoogt de biologische beschikbaarheid. De beste organische vormen van zink zijn zinkmethionine, zinkbisglycinaat en zinkcitraat.

Zinkmethionine

In zinkmethionine is zink gekoppeld aan het aminozuur methionine dat gemakkelijk door het lichaam is op te nemen. Ook bindt zink in deze vorm niet aan delen in voeding die opname van zink kunnen verlagen zoals fytaten. Dit maakt deze vorm van zink een zeer goed opneembaar.

Zinkbisglycinaat

Zinkbisglycinaat is zink gekoppeld aan het aminozuur glycine. Deze vorm van zink wordt beschouwd als één van de soorten zink met de hoogste biologische beschikbaarheid omdat deze door veel verschillende delen van het lichaam kan worden opgenomen. Ook is de verdraagzaamheid van zinkbisglycinaat in het lichaam hoog.

Zinkcitraat

Zinkcitraat is ook een organische vorm van zink. Deze vorm is goed oplosbaar en kan daarmee efficiënt worden opgenomen in het lichaam.

Kies voor de beste opname een zinksupplement van één van bovenstaande vormen, of een supplement dat bestaat uit alle drie deze vormen van zink.

Koper

Tussen zink en koper bestaat synergetische werking. Dat betekent dat de mineralen elkaar kunnen remmen en stimuleren. Inname van de één heeft invloed op de ander. Voor optimale balans is het daarom van belang om deze mineralen samen te suppleren. Let er daarom bij een zinksupplement op dat deze ook is voorzien van een hoog opneembare vorm van koper.

Tot slot

Zink is een belangrijk mineraal dat het lichaam niet zelf kan produceren. Voldoende zink is van belang voor diverse lichaamsprocessen. Zink kun je halen uit voeding of suppletie. Let er bij een zinksupplement altijd op dat je kiest voor een organische vorm. De beste organische vormen van zink zijn zinkmethionine, zinkbisglycinaat en zinkcitraat. Kies voor een supplement voorzien van één of alle drie de vormen van zink in combinatie met koper voor een optimale balans. 

*  Goedgekeurde gezondheidsclaims

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/zink-2/