De relatie tussen slaap en darmgezondheid

[ad_1]

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, slaap speelt namelijk een cruciale rol bij het herstel en de vernieuwing van het lichaam. Hiermee is slaap belangrijk voor de goede werking van veel processen die in het lichaam plaatsvinden, waaronder het functioneren van het maagdarmstelsel. Slaapproblemen kunnen de darmgezondheid beïnvloeden en andersom kunnen problemen met de darmen invloed hebben op de slaapkwaliteit.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Microbioom
  • Hormonen
  • De biologische klok
  • Zorgen voor gezonde darmen en goede slaap

Microbioom

De darmflora of het microbioom bestaat uit biljoenen darmbacteriën die leven in de darmen en een grote rol spelen in de spijsvertering maar ook de algehele gezondheid. Slaapgebrek of slechte slaapgewoonten lijken de samenstelling van het microbioom te kunnen beïnvloeden. Slaaptekort zou vooral bacteriën die een rol spelen in de stofwisseling en spijsvertering beïnvloeden. Dit kan vervolgens leiden tot darmklachten. Anderzijds kan een verstoring in de darmflora leiden tot ongemakken zoals buikpijn en winderigheid die vervolgens kunnen leiden tot slaapproblemen. Een gezonde darmflora is daarom belangrijk voor een goede slaap en een goede slaap voor gezonde darmflora.

Hormonen

Om goed te kunnen slapen zijn de hormonen serotonine en melatonine van belang. Beide hormonen worden voor meer dan 80% aangemaakt in de dikke darm. Wanneer de darmflora uit balans is en de darmen niet gezond zijn, dan heeft dit impact op de hoeveelheid serotonine en melatonine de darmen aanmaken. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je slecht in slaap komt.

De biologische klok

De interne biologische klok of het bioritme stuurt de uren aan wanneer je slaapt en wakker wordt. Dit wordt ook wel het slaap- en waakritme genoemd. Wanneer de klok ontregeld is, raakt het slaap- en waakritme verstoord. Het lichaam reageert hier op door andere lichaamsprocessen zoals de spijsvertering ook te verstoren. Dit kan er voor zorgen dat je darmklachten krijgt. Andersom spelen de darmen ook een belangrijke rol in de werking van het bioritme. Rond een uur of 22.30 stoppen de darmen met werken omdat het tijd is om te gaan slapen. Het is daarom niet aan te raden om laat in de avond nog te eten, hierdoor kan de werking van het bioritme weer in de war raken.

Zorgen voor gezonde darmen en goede slaap

Zoals je hebt kunnen lezen zijn gezonde darmen belangrijk voor een goede slaap en is andersom goed slapen weer belangrijk voor gezonde darmen. Een gezonde leefstijl, voldoende beweging en ontspanning en een regelmatig ritme kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Houd ook je darmen gezond met behulp van gezonde en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Gun je darmen rust tussen de maaltijden door en in de avond en ondersteun je darmen met probiotica. Probiotica zijn gunstige darmbacteriën die helpen het natuurlijk evenwicht in de darmen te herstellen. Deze komen van nature voor in producten zoals kefir en zuurkool maar zijn ook verkrijgbaar in supplementvorm. Kies altijd voor kwalitatief goed probioticum voor optimale werking.

Doe de Online Vitaminen CheckGratis leefstijl analyseBinnen 2 uur de uitslagNAAR ONLINE VITAMINEN CHECK arrow right arrow right

Conclusie

Er is nog veel onderzoek gaande naar de precieze relatie tussen de darmgezondheid en de slaap. Goed slapen lijkt in ieder geval gunstig te zijn voor de darmen en het microbioom. Ook draagt een goede nachtrust bij aan het reguleren van de eetlust en zul je na een goede nacht slaap de volgende dag minder behoefte hebben om ongezond te eten of te snacken. Een gezonde leefstijl, voldoende rust en ontspanning kunnen bijdragen aan een goede slaap en gezonde darmen.

Het bericht De relatie tussen slaap en darmgezondheid verscheen eerst op Perfect Health.

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/de-relatie-tussen-slaap-en-darmgezondheid/