Alles over brain fog | Blog

[ad_1]

Vergeet je veel, ben je snel afgeleid, kom je niet op woorden of ben je er vaak helemaal niet bij? Dan heb je misschien last van hersenmist dat vaak ook ‘brain fog wordt genoemd’. Brain fog is een gevoel van wazigheid en mentale traagheid in je hoofd en kan zich ook op andere manieren uiten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van brain fog en gelukkig kun je er in de meeste gevallen ook wat aan doen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De mogelijke oorzaken van brain fog
  • Symptomen
  • Brain fog voorkomen of herstellen

De mogelijke oorzaken van brain fog

De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van brain fog zijn een gebrek aan goede slaap en stress. Slaaptekort zorgt ervoor dat de hersencellen minder effectief kunnen communiceren wat uiteindelijk kan leiden tot cognitieve en mentale problemen. Een chronisch slaaptekort kan het risico op brain fog versterken maar kan dit ook uiteindelijk leiden tot geheugenverlies en neurologische aandoeningen. Ook chronische stress speelt een belangrijke rol voor het ontstaan van brain fog. Stress zorgt voor een hogere aanmaak van het stresshormoon cortisol. Verhoogde cortisolniveaus kunnen negatieve effecten hebben op de cognitieve functie, zorgen voor verminderde neuroplasticiteit en een verstoord slaappatroon en hierdoor leiden tot brain fog. Naast stress kunnen ook andere factoren zorgen voor brain fog zoals een ongezond voedingspatroon en gebrek aan voedingsstoffen, hormonale veranderingen of medicatiegebruik. 

Symptomen

De symptomen bij brain fog kunnen per persoon verschillen. Zo kun je last hebben van een mat en dof gevoel in je hoofd, vermoeid zijn, moeite hebben met focus en concentratie, snel afgeleid raken en vergeetachtig worden. Ook kun je je bijvoorbeeld last hebben van slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, een neerslachtig gevoel of heb je moeite om op woorden te komen. Veel van de hiervoor genoemde symptomen ervaren we allemaal weleens. Bij brain fog ervaar je echter een aantal of veel van deze symptomen gelijk en voor een langere periode of zelfs chronisch.

Brain fog voorkomen of herstellen

Heb je last van brain fog, dan is het mogelijk om de oorzaak of oorzaken hiervan te achterhalen en deze aan te pakken. Dit is niet altijd mogelijk op korte termijn. Het is verminderen van de symptomen bij brain fog of het voorkomen daarvan kan in de meeste gevallen wel.

Daarbij is allereerst van belang om een gezonde basis te leggen voor je lichaam en geest. Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet daarbij zo min mogelijk onbewerkt, vermijd bewerkte, suikerrijke voeding en kunstmatige zoetstoffen. Drink voldoende water en leef bewust, vermijd alcohol en drugs en stop met roken.

Bij brain fog is het belangrijk om voldoende te bewegen maar ook om voldoende rust te nemen. Ontspan door te wandelen in de natuur, door middel van meditatie of ontspanningsoefeningen en leg je telefoon wat vaker weg.

Ook voedingssupplementen kunnen bijdragen aan het verminderen of ter voorkoming van hersenmist. Belangrijke voedingsstoffen zijn vitamine B12, magnesium, ijzer, vitamine D en omega 3. Adaptogene voedingsstoffen die het brein kunnen ondersteunen zijn onder meer ashwaganda, gingko biloba en rhodiola.

Brain SupportGoed voor geheugen, concentratie en denkvermogen*Evenwicht bij stresssituaties, opbeurend en rustgevend*Helpt doorbloeding van je hersenen*Helpt je hersenen beschermenNu bestellen arrow right arrow right
Stress Relief ComplexOndersteunt het lichaam in periodes van stress en vermoeidheidGoed voor geestelijke balans en nachtrustOpbeurend en rustgevendASHWAGANDA KSM-66 en RHODIOLANu bestellen arrow right arrow right

Tot slot

Brain fog is vervelend probleem dat zorgt voor mentale traagheid en een gevoel van wazigheid maar ook neerslag kan hebben op de rest van je (lichamelijke) gezondheid. Bij een combinatie van verschillende symptomen kan er wel eens sprake zijn van brain fog. Probeer altijd de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Een gezonde leefstijl is van groot belang voor het voorkomen of herstellen van brain fog. Voed je lichaam en geest met de juiste voeding en supplementen die kunnen ondersteunen.

[ad_2]

https://www.perfecthealth.nl/nieuws/brain-fog/