Yoga oefeningen voor Beginners Thuis

[ad_1]

De beste yoga om thuis als beginner te doen, zijn simpele houdingen en transities. Denk bijvoorbeeld aan Tadasana (Berghouding), Balasana (Kindhouding) en de Kat-Koe pose.

Aangezien je geen yogadocent om je heen hebt om je te corrigeren, raden we je aan om tijd en energie te steken in een goede cursus. Zo leer je meteen de basisbeginselen en weet je hoe je je lichaam blessurevrij kunt houden.

Het grote voordeel van thuis Yoga doen is, dat je niet gebonden bent aan tijden en locaties. Wanneer je thuis Yoga doet, kun je het helemaal zo indelen zoals jij dat wilt.

Je kunt zelfs Yoga in je pyjama of je ondergoed doen als jij dat wilt. 😉

Wil je liever onze tips horen en zien in plaats van lezen? Bekijk dan onze video hieronder waarin Mel je een aantal belangrijke tips geeft voor beginners met Yoga.

Yoga kun je absoluut zelf leren, zeker als je een goede yogacursus voor beginners volgt. Zo leer je de basis op een goede manier aan en dat is super belangrijk.

De meeste mensen kunnen thuis Yoga doen, ook beginners. Het voordeel voor beginners is dat je goed kunt testen of Yoga wat voor jou is.

Thuis je practice doen is perfect voor:

 • Mensen met een druk leven. Het scheelt behoorlijk wat tijd als je niet naar een studio hoeft, maar makkelijk even je yogamat thuis kunt uitrollen.
 • Mensen die niet heel makkelijk bewegen. Mits je de oefeningen veilig kunt uitvoeren, kun je Yoga thuis altijd aanpassen naar jouw behoeften.
 • Introverte mensen. Je kunt in je veilige omgeving blijven en Yoga doen, zonder sociale druk.
 • Ervaren yogi’s. Juist ervaren yogi’s vinden het fijn om in hun eigen huis Yoga te doen, zodat ze zich ongestoord kunnen verdiepen in hun practice.

Hoe bepaal je welke yogavorm bij je past?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten Yoga. Alle yogavormen zijn erop gericht om de gezondheid te bevorderen, maar de ene vorm legt de nadruk net ergens anders op dan de andere vorm.

Wil je een kort en bondig overzicht van de meest voorkomende soorten Yoga? Kijk dan vooral even naar onderstaande video.

Het hangt er dus maar net vanaf wat de reden is dat jij Yoga wilt gaan doen.

Ben je in eerste instantie meer op zoek naar een fysieke uitdaging en wil je flexibeler worden? Wil je stress verminderen? Je concentratie verbeteren? Zoek je vooral ontspanning? Kortom: wat hoop je te bereiken met de yoga oefeningen?

Wat je reden ook is, bepaal voor jezelf eerst wat voor soort yogi je bent. Wie ben ik, wat heb ik nodig, wat zijn mijn mogelijkheden en waar liggen mijn grenzen? Luister naar je lichaam. Op deze manier houd je Yoga veilig.

Als je net start met Yoga, is het verstandig om bij de basisbeginselen te beginnen. Alle yogavormen zijn gebaseerd op Hatha Yoga, dus het kan fijn zijn om daarmee te starten.

Wil je liever met een andere vorm starten, dan kan dat natuurlijk ook, maar zorg er in ieder geval voor dat je de juiste informatie hebt wanneer je thuis aan Yoga begint.

Hoe kom je als beginner aan de juiste info om thuis Yoga te doen?

Wanneer je thuis aan Yoga wilt doen, mis je de tips en trucs die een yogadocent je normaal gesproken geeft in de les. Als beginner is het enorm belangrijk om goede informatiebronnen op te speuren. 

Op het internet en in boeken is veel informatie te vinden over Yoga, toch moet je niet alles klakkeloos aannemen. Lang niet iedereen is een gecertificeerde en ervaren yogadocent, zoals bij Happy with Yoga.

En sommige bronnen spreken elkaar zelfs tegen!

Op Happy with Yoga staan alle middelen om je van de juiste informatie (en meer!) te voorzien om jouw “yogacarrière” een kickstart te geven!

Je vindt op onze site Basis Yoga oefeningen en handige achtergrondinformatie die je een goed beeld over Yoga geven.

Op onze academy vind je cursussen over bepaalde thema’s, zoals Yoga Nidra en op ons practice platform vind je heel veel verschillende losse lessen en een aantal cursussen, zodat je zelf meteen met Yoga thuis aan de slag kunt gaan!

Thuis beginnen met Yoga – wat heb je nodig?

Nu je een beter beeld hebt gekregen van de voordelen en achtergrond van thuisyoga, kunnen we bij het begin beginnen :-). Gelukkig heb je om met Yoga te beginnen niet zo veel nodig.

1. Comfortabele kleding

Ten eerste heb je gemakkelijk zittende kleren nodig. Dit kunnen gewoon de kleren zijn die je aantrekt als je gaat sporten.

Niks bijzonders dus. Een spijkerbroek is dus eigenlijk af te raden, omdat die iets te strak zit en je daar niet goed in kunt bewegen.

2. Een rustige ruimte

Ten tweede is het fijn om Yoga te doen in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt door andere mensen.

“Komen er constant mensen naar je toe om dingen te vragen, dan kun je je niet echt goed concentreren op de oefeningen die je aan het doen bent. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de TV en radio. Ik raad je aan om deze helemaal uit te zetten, evenals je telefoon.” – Rolf

Op deze manier heb je even lekker een momentje voor jezelf om je rust te pakken en jezelf weer op te laden.

3. Een yogamat

Goed, nu je gemakkelijke kleren hebt en een rustige ruimte, is het handig als je de oefeningen doet op een goede yogamat. Dit zorgt ervoor dat je niet wegglijdt tijdens de oefeningen.

Ga je net beginnen met Yoga? Dan kun je eventueel eerst een goedkope yogamat aanschaffen voor een paar euro. Op deze manier kan je eerst even bekijken wat je prettig vindt, voordat je meer geld investeert in een goede mat.

Als je al toe bent aan een betere yogamat, lees dan deze handleiding over een yogamat kopen die bij je past.

Yogamat

4. Een yogablok

Naast je matje is het handig om een yogablok aan te schaffen.

Sommige leraren gebruiken geen blokken omdat ze dit niet nodig vinden. Andere mensen willen weer geen blok gebruiken omdat ze dan een beginner lijken.

“Ik ken yogi’s die al meer dan 30 jaar lang Yoga beoefenen en nog steeds een blok gebruiken bij bepaalde oefeningen”. – Melanie

Het zit namelijk zo: ieder lichaam is anders en ieder persoon is anders gebouwd. Dus of jij een bepaalde houding uit kunt voeren of niet, hangt af van je lichaam.

Voor een gedeelte heeft dit met lenigheid te maken. Dit kun je dus trainen. Maar niet voor 100%.

De armen en benen van de een zijn misschien wel veel langer dan die van de ander en hebben andere verhoudingen. Daarom hebben sommige mensen baat bij een blok, en andere juist weer niet.

Een blok helpt je om de juiste lichaamspositie aan te nemen zodat je de voordelen van de houding optimaal kunt ervaren. Of je een beginner bent, heeft hier niets mee te maken. Gebruik dus vooral een blok bij de houdingen waarbij dat nodig is.

5. Een meditatiekussen

Tot slot is het fijn om een meditatiekussen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt zitten tijdens je ontspanningsoefeningen.

Je kunt door een meditatiekussen je bekken beter naar voren kantelen, waardoor je rechtop kunt zitten en minder spanning in het lichaam vasthoudt.

Bekijk ook eens onderstaande video over het gebruik van een meditatiekussen:

Hieronder nog even alles wat je nodig hebt om thuis Yoga te doen op een rijtje:

 • Gemakkelijk zittende kleren
 • Een ruimte waar je niet gestoord wordt
 • Een yogamat
 • Een yogablok
 • Een meditatiekussen (optioneel, maar wel handig)

Thuis Yoga voor beginners – hoe creëer je een routine?

Thuis Yoga Oefeningen Voor Beginners

Nu je alles hebt wat je nodig hebt, is het tijd om na te denken over een routine. Een routine hebben is makkelijk, want op deze manier weet je beter wat je moet doen. Je houdt het op deze manier dus makkelijker vol.

Een normale (gemiddelde) yogales ziet er ongeveer zo uit:

 • Ademhalingsoefeningen / korte meditatie (optioneel)
 • Warming-up met wat makkelijke oefeningen
 • Houdingen & series
 • Een aantal afbouwende houdingen
 • Savasana
 • Meditatie

Wat je ook doet, start in ieder geval altijd door je aandacht bij het hier-en-nu te brengen.

Het is ook belangrijk om jezelf er steeds aan te herinneren dat, bij elke yogahouding die je doet, je niets forceert. Breng je aandacht bij je lichaam en je adem en luister naar wat je lichaam aangeeft, zowel voor, tijdens als na de houding.

Afhankelijk van de tijd die je hebt, kan je spelen met je eigen routine van Thuis Yoga oefeningen voor beginners.

Begin bijvoorbeeld met 1 minuut je aandacht te richten op je ademhaling. Doe vervolgens wat gemakkelijke stretches en bouw langzaam op tot de meest uitdagende houding. Vervolgens bouw je weer langzaam af en sluit je af met Savasana en een meditatie. – Rolf 

Doe je een sessie van bijvoorbeeld maar 15 minuten? Sla dan je Savasana over en doe alleen een meditatie van een paar minuten. Experimenteer met wat prettig voelt en waar je behoefte aan hebt.

In onderstaande video geven we een aantal simpele Thuis Yoga oefeningen voor beginners die je direct mee kunt doen:

Yoga in je eigen huis doen – welke obstakels kom je tegen?

Je kunt redelijk wat obstakels tegenkomen die je ervan weerhouden om thuis Yoga te doen. Bijvoorbeeld:

 • Geen tijd
 • Geen zin
 • Geen energie
 • Een ‘vandaag-even-niet’ mentaliteit
 • Te druk
 • En nog meer smoesjes….

Het grappige is dat dit juist redenen zijn om op je mat te gaan staan. Yoga is een systeem wat je de handvatten geeft om je persoonlijk te ontwikkelen en de beste versie van jezelf te worden.

Je kunt dit alleen doen door obstakels te overwinnen. Als je hier niet in slaagt, zal je altijd min of meer dezelfde persoon blijven en je nooit verder ontwikkelen.

Als je er niet in slaagt om tijd/zin/energie vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling, dan ben je genoodzaakt om te leven met de worstelingen die je altijd al hebt gehad. – Rolf 

Wanneer we de uitdaging aangaan, hoe moeilijk deze ook lijkt, zullen we vroeg of laat op het niveau komen, waarop we over deze uitdaging heen zijn gegroeid.

De uitdaging is geen uitdaging meer, en we zijn persoonlijk gegroeid.

Aan jou de taak om een ‘mindset’ te ontwikkelen die de obstakels bij het doen van Yoga thuis (en in het leven) kan overwinnen.

Thuis yoga

Thuisyoga – Gemotiveerd blijven

Maar hoe vind je de discipline om elke dag aan Yoga te doen en gemotiveerd te blijven?

De waarheid is: als je de magie van Yoga eenmaal ontdekt hebt, dan hoef je nooit meer ‘moeite’ te doen om op de mat te stappen!

Natuurlijk zijn er dagen dat je je moe en futloos voelt of dat je het eigenlijk te druk hebt. Maar je zal merken dat wanneer je toch even tijd maakt voor Yoga, ook al is het maar een paar minuten, dat je je beter voelt en die dag veel productiever en meer gefocust bent. – Rolf 

Toch zullen er altijd momenten zijn waarop je zal moeten putten uit je wilskracht of discipline. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven: Hoe vind je de discipline om elke dag Yoga te doen?

Van oudsher worden Yoga oefeningen vooral ’s ochtends bij zonsopgang of ’s avonds bij zonsondergang beoefend. Ik raad je aan om Yoga in de ochtend te doen. Maak er tijd voor vrij voordat de hectiek van de dag begint en je meesleurt.

Vaak gebeuren er op een dag dingen waar je geen invloed op hebt. Zowel positief als negatief. Hierdoor bestaat de kans dat je niet altijd evenveel zin meer hebt om ’s avonds nog Yoga te doen.

Door het in de ochtend te doen kan je dit voorkomen. De uurtjes die je dan steekt in je persoonlijke ontwikkeling kan niemand je meer afnemen. Wat de dag ook brengt.

Hiervoor zal je dus wel wat eerder moeten opstaan dan je normaal gewend bent. Verruil die ‘snooze-tijd’ voor tijd om jezelf te ontwikkelen.

“Wat je vandaag doet, bepaalt wie je gaat worden. En wie je wordt, bepaalt de kwaliteit en de richting van je leven.” – Rolf 

Hoewel we aanraden om je Yoga oefeningen in de ochtend te doen, is het natuurlijk het belangrijkste dat jij een moment vindt dat het beste past bij jouw leven en ritme.

Met kleine kinderen bijvoorbeeld is de ochtend niet altijd haalbaar. Maar misschien kan het wel tijdens een middagslaapje of kun je aan het eind van de dag tijd vrij maken?

Houd er in ieder geval rekening mee dat het het fijnste is om de Yoga oefeningen op een (redelijk) lege maag te doen. Zo krijgen de organen de mogelijkheid zich alleen te concentreren op de serie van oefeningen en de uitwerking daarvan.

Thuis Yoga Oefeningen Voor Beginners

Tips om te starten met Yoga Oefeningen

Maar waar en hoe begin je dan eigenlijk?

Je kunt zelf aan de slag gaan en op YouTube op zoek gaan naar filmpjes voor beginners. Op ons YouTube kanaal vind je een behoorlijk aantal video’s met uitleg over verschillende onderwerpen.

In onderstaande video vind je mijn 5 persoonlijke favoriete tips die mij helpen om dagelijks op de mat te stappen!

Ook kan een online Yoga challenge een hele leuke en goede manier zijn om thuis Yoga te doen en gemotiveerd te blijven. Doe bijvoorbeeld mee met onze 7 dagen Yoga challenge.

We zijn je ontzettend dankbaar als je een reactie wilt achterlaten, of de video’s een ‘like’ wilt geven als je ze waardevol vindt. Op deze manier kunnen we nog meer mensen inspireren om te beginnen met Yoga.

Yoga oefeningen voor thuis: online of toch offline?

Je kunt natuurlijk ook Yoga oefeningen in boeken lezen. Maar gelukkig leven we in een tijd waarin we de luxe hebben om de eeuwenoude yogahoudingen en -technieken zo vanaf een beeldscherm te kunnen zien.

Persoonlijk vind ik het veel makkelijker om het te leren van een video waar het wordt voorgedaan, dan een boek waarbij ik zelf een plaatje in mijn hoofd moet opbouwen van hoe de houding eruitziet. – Melanie

Zelfs als er plaatjes bij staan dan zijn video’s prettiger, omdat er ook wordt uitgelegd hoe je in en uit de houding kunt komen.

Natuurlijk lees ik ook veel boeken over Yoga. Maar deze gebruik ik meer om  mijn kennis over de houdingen en filosofie van Yoga te verbeteren.

Thuis Yoga doen: de conclusie

Thuis Yoga oefeningen voor beginners zijn ideaal om mee te starten.. Je hebt maar weinig nodig om te beginnen met Yoga. De video’s en tips uit dit artikel helpen je op weg zodat je direct kunt starten!

En hoewel het belangrijk is om je te verdiepen in Yoga en meer te weten te komen over wat Yoga nu precies is en wat je nodig hebt, moet je het natuurlijk gewoon gaan doen ;).

Je kunt Yoga niet leren door te lezen of alleen maar filmpjes te bekijken vanuit je stoel. Dus doe gewoon lekker mee met een van de video’s zonder verwachtingen te hebben. Je zal vanzelf merken wat het met je doet.

Daarnaast kun je ook direct aan de slag gaan met lessen op ons practice platform of maak je het jezelf echt gemakkelijk en start met onze stap-voor-stap beginnerscursus

Laat het gewoon op je afkomen en ontdek zelf waarom zoveel mensen zo ontzettend enthousiast zijn over Yoga.


Wat voor Yoga doe jij het liefste thuis? Of ga je toch liever naar een studio? Laat hieronder een reactie achter. We beantwoorden alle reacties!

[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/yoga/thuis-yoga-oefeningen-voor-beginners-videos/