Wat is astaxanthine? Werking & bijwerkingen

[ad_1]

Misschien heb je al een keertje gehoord van carotenoïden en de antioxidanten bètacaroteen, lycopeen, zeaxanthine, luteïne en canthaxanthine. Maar, heb je ook gehoord van astaxanthine? Of is astaxanthine onzin?

Als een van de krachtigste carotenoïden en antioxidanten die in de natuur te vinden zijn, is astaxanthine goed voor vele aspecten van de gezondheid, van het verminderen van rimpels tot het verbeteren van je trainingsroutine.

Dit krachtige pigment geeft bepaalde soorten zeevruchten een rood-oranje tint en er is aangetoond dat het een gezond gezichtsvermogen ondersteunt, de gezondheid van de hersenen en het hart bevordert en zelfs de vruchtbaarheid van mannen verhoogt.

wat is astaxanthine

Volgens fans en sommige experts is astaxanthine het beste van alles, dat bovendien ook nog eens makkelijk in je dieet is op te nemen en snel te vinden is in een breed scala aan voedzame hele voedingsbronnen.

Laten we dus meer over astaxanthin onderzoeken en ontdekken wat de reden is dat mensen astaxanthine kopen.

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine (soms ook astaxanthin genoemd) is een soort carotenoïde, een natuurlijk pigment dat in allerlei voedingsmiddelen voorkomt. Dit heilzame pigment verleent zijn levendige rood-oranje kleur aan voedingsmiddelen zoals krill, algen, zalm en kreeft. Je vindt het ook in supplementvorm en het is ook goedgekeurd voor gebruik als voedingskleurstof in dier- en visvoer.

Deze carotenoïde wordt vaak gevonden in chlorophyta, een groep groene algen. Enkele van de beste bronnen van astaxanthine zijn haematococcus pluvialis en de gisten phaffia rhodozyma en xanthophyllomyces dendrorhous.

Onderzoek toont aan dat astaxanthine een van de krachtigste antioxidanten in de natuur is. Het is zelfs aangetoond dat het vermogen om vrije radicalen te bestrijden veel groter is dan vitamine C, vitamine E en bètacaroteen.

Astaxanthine werking

In het lichaam zou de anti-oxiderende astaxanthine werking kunnen helpen om je te beschermen tegen bepaalde soorten chronische ziekten, het tegengaan van huidveroudering en mogelijk ontstekingen kunnen verlichten.

Hoewel studies bij mensen beperkt zijn, suggereert huidig onderzoek dat de werking van astaxanthine goed is voor de gezondheid van de hersenen en het hart, het uithoudingsvermogen en energieniveau en zelfs de vruchtbaarheid.

De beste werking is wanneer astaxanthine ‘veresterd’ is, wat de natuurlijke vorm is wanneer astaxanthine biosynthese plaatsvindt in microalgen, zoals blijkt uit dierstudies.

astaxanthine werking

Wat doet astaxanthine met je lichaam?

Van astaxanthine wordt gezegd dat het een krachtige antioxidant is dat mogelijk positieve dingen voor je lichaam kan doen. Uit onderzoek is gebleken dat het mogelijk positieve effecten heeft op de hersengezondheid, zoals het behouden van de cognitieve functie en het ondersteunen van neuronale gezondheid.

Voor het hart zijn er aanwijzingen dat astaxanthine kan helpen bij het beheersen van ontstekingsniveaus en oxidatieve stress, twee factoren die vaak geassocieerd worden met hartaandoeningen. Wat betreft de huidgezondheid, suggereert onderzoek dat astaxanthine mogelijk bijdraagt aan een verbeterde huidtextuur.

Er zijn ook studies die suggereren dat astaxanthine mogelijk gunstig kan zijn voor het immuunsysteem, door ontstekingsreacties te beïnvloeden en de algehele immuniteit te ondersteunen. Bovendien is er enig bewijs dat astaxanthine nuttig kan zijn bij het verbeteren van trainingsprestaties en het bevorderen van mannelijke vruchtbaarheid.

Hieronder zetten we de 8 belangrijkste mogelijke voordelen van astaxanthine voor je op rijtje.

Astaxanthine draagt bij aan een betere huidtextuur.

1. Verbetert de gezondheid van de hersenen

Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer of Parkinson toe. Deze aandoeningen, die worden gekenmerkt door het progressieve verlies van neuronen in de hersenen, kunnen leiden tot symptomen als geheugenverlies, verwarring, beven, agitatie en angst.

Veel nieuw onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine de gezondheid van de hersenen ten goede komt door de cognitieve functie te behouden. In een dierstudie uit 2016 bijvoorbeeld, verhoogde suppletie met astaxanthine de vorming van nieuwe hersencellen en verbeterde het ruimtelijk geheugen bij muizen.

In een review gepubliceerd in GeroScience werd ook opgemerkt dat de neuroprotectieve eigenschappen van astaxanthine te danken kunnen zijn aan het vermogen om oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen.

Kokosolie, avocado’s, walnoten en bieten zijn voorbeelden van andere voedingsmiddelen voor de hersenen die focus en geheugen stimuleren.

2. Beschermt je hart

Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak en vormen wereldwijd een groot probleem. Hoewel er veel mogelijke oorzaken van hartaandoeningen zijn, wordt aangenomen dat oxidatieve stress en ontstekingen vaker wel dan niet centraal staan.

Volgens een overzicht uit Australië zijn er ten minste acht klinische onderzoeken geweest die de effecten van astaxanthine hebben gemeten en die hebben aangetoond dat astaxanthine suppletie de markers van zowel ontsteking als oxidatieve stress kan verlagen. Een andere review, gepubliceerd in het tijdschrift Marine Drugs, suggereerde dat astaxanthine zou kunnen beschermen tegen atherosclerose, wat de ophoping van vet en cholesterol in de slagaders is.

Natuurlijk is een gezond dieet met astaxanthine maar één stukje van de puzzel. Het minimaliseren van je stressniveau, voldoende lichaamsbeweging en het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn ook belangrijke factoren om je hart in topvorm te houden.

astaxanthine hart

3. Helpt de gezondheid van de huid

Naast het stimuleren van de gezondheid van je hersenen en hart, is astaxanthine mogelijk ook goed voor de gezondheid van je huid. Onderzoeken tonen aan dat het zowel het algehele uiterlijk van de huid kan verbeteren als bepaalde huidaandoeningen kan behandelen.

Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat een combinatie van orale suppletie en topische toepassing van astaxanthine rimpels, ouderdomsvlekken, huidtextuur en het vochtgehalte van de huid verbeterde. Ook bleek uit een dierstudie, gepubliceerd in PLoS One, dat astaxanthine in staat was om de symptomen van atopische dermatitis bij muizen aanzienlijk te verbeteren.

Bovendien beschermt astaxanthine tegen UV-geïnduceerde huidverslechtering en helpt het bij het behoud van een gezonde huid bij gezonde mensen, volgens een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie bij gezonde deelnemers aan de studie.

Voor de beste resultaten gebruik je astaxanthine in combinatie met een natuurlijke huidverzorgingsroutine, met andere ingrediënten zoals tea tree olie, appelciderazijn en sheaboter.

Astaxanthine helpt bij behouden van een gezonde huid.

4. Vermindert ontstekingen en verbetert immuniteit

Ontsteking is een belangrijk onderdeel van de immuunrespons van het lichaam. Chronische ontsteking daarentegen kan bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes, kanker en hartziekten.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat astaxanthine ontstekingsmarkers in het lichaam kan verminderen. Dit kan verstrekkende voordelen hebben en zelfs het risico op bepaalde soorten chronische ziekten verminderen.

Astaxanthine werkt niet alleen om ontstekingen in het hele lichaam te temperen, maar ook om de immuniteit te verbeteren. Een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek uit 2010 toonde aan dat suppletie met astaxanthine de immuunrespons van proefpersonen verhoogde, terwijl het ook oxidatieve stress verminderde, waaronder een specifieke marker van DNA-schade die mogelijk kan leiden tot ziekte op latere leeftijd.

Andere voedingsmiddelen met veel antioxidanten die kunnen helpen ontstekingen te verlichten en ziekten af te weren zijn:

 • Gember
 • Kurkuma
 • Bosbessen
 • Pure chocolade

5. Verbetert je training

Of je nu je trainingsroutine een boost wilt geven of je energieniveau in de sportschool wilt verbeteren, een extra dosis astaxanthine kan helpen. Onderzoeken tonen aan dat het meerdere gunstige effecten kan hebben als het gaat om het verbeteren van je trainingsprestaties en het voorkomen van blessures.

astaxanthin training

6. Verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid

Naar schatting treft onvruchtbaarheid wereldwijd ongeveer 15 procent van de paren, waarbij mannelijke onvruchtbaarheid in 50 procent van de gevallen een rol speelt. Hormonale onbalans, problemen met ejaculatie en varicocele, of de zwelling van de aderen in het scrotum, zijn allemaal veel voorkomende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Veelbelovend onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine de vruchtbaarheid van mannen bevordert en de kwaliteit van sperma kan helpen verbeteren. Uit een klein onderzoek, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis van Gent, bleek dat astaxanthine de beweging van zaadcellen verbeterde en het vermogen van zaadcellen om eicellen te bevruchten vergrootte.

Bovendien bereikten mannen die met astaxanthine werden behandeld een hoger percentage zwangerschappen in vergelijking met een placebogroep.

7. Ondersteunt een gezond gezichtsvermogen

Oogproblemen zoals maculadegeneratie en staar zijn veelvoorkomende problemen bij het ouder worden. Deze aandoeningen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, variërend van wazig zien tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Dus, wat doet astaxanthine voor je ogen? Gelukkig hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat astaxanthine de gezondheid van de ogen kan verbeteren en kan helpen om 20/20 zicht te behouden.

Een dierstudie uit 2008 toonde aan dat astaxanthine hielp om netvliescellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Uit een ander onderzoek met 48 volwassenen die klaagden over vermoeide ogen bleek dat een supplement met verschillende voedingsstoffen, waaronder astaxanthine, hielp de symptomen van vermoeidheid van de ogen te verminderen.

Naast astaxanthine zijn andere belangrijke oogvitamines onder andere luteïne, zink, vitamine A en zeaxanthine.

werking ogen astaxanthine

8. Verbetert de cognitieve functie

Veel antioxidanten hebben de reputatie de cognitie te verbeteren, wat niet zo verrassend is. Immers, door het verminderen van oxidatieve stress kunnen veel delen van het lichaam efficiënter functioneren.

Astaxanthine is geen uitzondering – een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uit 2012, waarbij 96 proefpersonen betrokken waren, rapporteerde een significante verbetering van de cognitie na 12 weken supplementatie met de antioxidant.

Welke voeding bevat astaxanthine?

Om de absorptie en gezondheidsvoordelen van astaxanthine te maximaliseren, kun je het beste je dagelijkse dosis binnenkrijgen door voeding met astaxanthine in je dieet op te nemen.

Er zijn uitstekende manieren om veel van deze heilzame antioxidant binnen te krijgen. Enkele van de beste voedingsbronnen van astaxanthine zijn:

 • Wildgevangen sockeye zalm
 • Krill
 • Algen
 • Rode forel
 • Kreeft
 • Krab
 • Garnalen
 • Rivierkreeft
 • Zalmkuit
 • Zeebrasem

Natuurlijke astaxanthine supplementen

Eet je deze vissoorten niet, dan is er ook geen probleem. Astaxanthine is namelijk ook verkrijgbaar als natuurlijk supplement. Het wordt dan zorgvuldig gewonnen uit astaxanthine-rijke algen en omgezet in een handige capsulevorm zodat je snel en gemakkelijk een geconcentreerde dosis binnenkrijgt.

Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een merk dat natuurlijke astaxanthine uit microalgen koopt in plaats van synthetische astaxanthine. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Nutrafoods is natuurlijke astaxanthine 20 keer effectiever in het elimineren van vrije radicalen dan synthetische astaxanthine.

Mensen beginnen met astaxanthine supplementen om verschillende redenen. Sommigen beginnen ermee om hun vruchtbaarheid te verhogen, terwijl anderen hopen op een betere hersenfunctie. Andere mogelijke toepassingen van astaxanthine zijn het verbeteren van de gezondheid van de huid en het verminderen van ontstekingen.

Hoeveel astaxanthine moet ik nemen?

Als je het uit hele voedingsbronnen haalt, moet je proberen een paar porties astaxanthine (rijk) voedsel per week in je dieet op te nemen. Deze voedingsmiddelen zijn vooral nuttig omdat de meeste naast astaxanthine een scala aan belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren.

In supplementvorm is astaxanthine onderzocht en veilig gebleken in doses van 4 tot 18 milligram per dag gedurende 12 weken. De aanbevolen dosering is echter vier tot acht milligram, één tot drie keer per dag bij de maaltijd. In het begin kun je het beste beginnen met een lage dosering en geleidelijk aan je tolerantie verhogen.

Astaxanthine is veilig tot 18 milligram per dag.

Astaxanthine bijwerkingen

De hoeveelheid astaxanthine uit hele voedingsbronnen is over het algemeen veilig en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen. Als supplement zijn er enkele astaxanthine bijwerkingen bekend, hoewel ze vaak wel mild zijn.

We merken op dat deze bijwerkingen het meest waarschijnlijk optreden wanneer je een hoge dosis astaxanthine neemt in plaats van een lage supplementdosis of wanneer je een of twee porties astaxanthine-rijk voedsel in je dieet opneemt.

Enkele van de meest gemelde astaxanthine bijwerkingen zijn:

 • Verhoogde huidpigmentatie
 • Veranderde hormoonspiegels
 • Verlaagde calciumspiegels in het bloed
 • Verlaagde bloeddruk
 • Veranderingen in geslachtsdrift
 • Maagpijn
 • Toegenomen stoelgang
 • Rode kleur van de ontlasting
 • Haargroei; maar dit kan ook een astaxanthine voordeel zijn

Omdat er weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid van astaxanthine supplementen bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en je dagelijkse astaxanthine dosis uit voedsel halen.

astaxanthine bijwerkingen

Hoe is astaxanthine bekend geworden?

Ondanks het gegeven dat astaxanthine in verband wordt gebracht met een lange lijst van gezondheidsvoordelen, is astaxanthine nog maar een jaar of tien bekend bij een breder publiek.

Astaxanthine is het pigment dat zeevruchten zoals kreeft, garnalen en krab die karakteristieke rode tint geeft. Het is ook verantwoordelijk voor die perfecte roze kleur die je misschien ziet als je een vers stuk zalm uitzoekt.

Wilde zalm krijgt deze carotenoïde op natuurlijke wijze binnen via hun dieet van garnalen en kleine vissen. Gekweekte zalm daarentegen heeft een tekort aan deze belangrijke carotenoïde omdat ze een dieet volgen dat voornamelijk bestaat uit vismeel en oliën, waardoor ze een grijzige tint krijgen.

Om de aantrekkelijke roze kleur van wilde zalm na te bootsen, begonnen voedselfabrikanten synthetische astaxanthine toe te voegen aan het voer van gekweekte zalm. Het enige probleem? Ze maakten het niet bekend. Dankzij een rechtszaak zijn producenten nu verplicht om consumenten te informeren wanneer er kunstmatig kleur is toegevoegd aan zalm.

Waarom dit belangrijk is? Synthetische astaxanthine is misschien niet zo goed voor je gezondheid. Studies wijzen uit dat je, om echt te profiteren van de gezondheidsvoordelen van astaxanthine, moet kiezen voor in het wild gevangen zalm en gekweekte of kunstmatig gekleurde zalm moet vermijden.

Niet alleen is wilde zalm overigens van nature hoger in deze belangrijke carotenoïde, maar het is óók aangetoond dat het veiliger is voor consumptie en minder verontreinigingen bevat.

Astaxanthine geeft zeevruchten een rode tint.

Conclusie: werking en bijwerkingen van astaxanthine

Astaxanthine is een type carotenoïde dat van nature voorkomt in wildgevangen zalm, rode forel, krill, algen, kreeft, krab en garnalen. Hoewel studies bij mensen beperkt zijn, zijn er tal van voordelen en bijwerkingen van astaxanthine te bedenken die biologische functies ondersteunen.

Onderzoek toont aan dat het kan helpen om de gezondheid van de hersenen, de huid en het hart te verbeteren, het gezichtsvermogen te verbeteren, de vruchtbaarheid van mannen te verhogen, het uithoudingsvermogen te vergroten en ontstekingen te verminderen.

Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij astaxanthine supplementen zijn hormoonveranderingen, verhoogde huidpigmentatie, haargroei en veranderde calciumniveaus.

Kortom, astaxanthine is een uitstekende antioxidant die een groot aantal dingen ten goede kan komen, waaronder de gezondheid van huid, hart en bloedvaten, ogen en hersenen.

De werking van astaxanthine voor de huid is waarschijnlijk het meest bekend, omdat het rimpels en donkere vlekken kan helpen verminderen, terwijl het de algehele hydratatie verbetert.

Bronnen

Over dit artikel

Astaxanthine een krachtige antioxidant en natuurproduct, wordt gewonnen uit de bloedregenalg. Het is uniek in zijn vermogen om zich in het celmembraan te nestelen en biedt bescherming tegen schade door vrije radicalen.

Luteïne, ginkgo biloba en fucoxanthine

Naast astaxanthine bevatten voedingssupplementen vaak andere nutriënten, zoals omega-3 vetzuren, luteïne, ginkgo biloba en fucoxanthine, vanwege hun complementaire werking. De ontstekingsremmende eigenschappen van astaxanthine kunnen nuttig zijn voor mensen met ontstekingsziekten, bijvoorbeeld artrose, en kunnen ook gunstig zijn voor mensen die herstellen van een burn-out.

Cyanotech

Bedrijven zoals Cyanotech hebben gewerkt aan de synthetische productie van astaxanthine, maar er is momenteel een discussie gaande over de effectiviteit van synthetisch geproduceerde astaxanthine versus die uit de natuur. Een belangrijke kanttekening is dat overmatig gebruik van astaxanthine kan leiden tot complicaties, waaronder interacties met medicijnen zoals xipamide, zolpidem en verapamil, en zelfs met steroïden

Metabool syndroom

Astaxanthine wordt vaak opgenomen in voedingssupplementen om metabool syndroom, een aandoening die gekenmerkt wordt door hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en andere risicofactoren voor hartziekten, te bestrijden. De aanwezigheid van astaxanthine in combinatie met andere antioxidanten zoals vitamine A, ascorbaat en berberine kan de ontstekingsremmende werking versterken.

Nuttig voor menselijke anatomie

Het is belangrijk om te begrijpen dat terwijl de werking astaxanthine nuttig kan zijn bij de menselijke anatomie, zoals de ondersteuning van pezen en het verlichten van lage rugpijn, en bij sommige oogaandoeningen zoals presbyopie en maculadegeneratie, het geen wondermiddel is. Hoewel er indicaties zijn dat het zou kunnen helpen bij de bestrijding van kanker, waaronder non-hodgkin-lymfoom en non-hodgkin lymfoom, en leukemie, moet men niet vergeten dat bestraling en traditionele medicijnen de primaire behandeling blijven. Net als bij elke stof, zelfs een natuurlijke, moet astaxanthine met zorg worden gebruikt om toxiciteit en ongewenste uitscheiding te vermijden.[ad_2]

https://vitamines.com/astaxanthine-werking/