Visualiseren: zo realiseer je je grootste dromen!

[ad_1]

Het visualiseren van je toekomst.. Doe jij dat wel eens?

Waar zie je jezelf over bijvoorbeeld 10 jaar, en wat heb je ervoor nodig om daar te komen?

Ik heb deze vraag al een aantal keer gekregen en ik vind het iedere keer weer moeilijk om een antwoord te geven. Want hoe kan ik nou weten waar ik over 10 jaar ben?

Ik kan de toekomst niet voorspellen, dus ik heb geen idee hoe mijn leven er over 10 jaar uitziet. Eerlijk gezegd zou ik het ook niet exact willen weten…

Tegelijkertijd zit er wel een interessant idee achter deze vraag. Om antwoord te kunnen geven, is het namelijk belangrijk om na te denken over wat je zou willen. Visualisatie geeft je bijvoorbeeld:

 • Richting in het leven
 • Zingeving
 • Concrete doelen om na te streven
 • Een bewuste levensstijl
 • Motivatie

Maar wat betekent visualiseren nou eigenlijk en hoe kun je visualiseren? Ik (Jorine) leg je in dit blog alles uit over visualiseren. 

visualiseren

Visualiseren betekent dat je een gedachte of wens vertaalt naar beelden. Je stelt je helemaal voor hoe iets eruit zal zien. Een ander woord voor visualiseren is dan ook ‘zich inbeelden’ of ‘zich voorstellen’. 

Stel je maar eens voor dat je op je rug op het gras ligt.

Je voelt de grassprietjes zachtjes prikken onder je handen.

Vervolgens ruik je de geur van vers gemaaid gras, je kijkt naar de blauwe lucht en je luistert naar het gefluit van de vogels.

Je voelt de warmte van de zon op je gezicht en een zacht wind strijkt door je haar.

Als je hier de tijd voor neemt, kan het net lijken alsof je op dit moment daadwerkelijk op het gras ligt. Je ziet het helemaal voor je en je kunt het echt voelen.

Dit is precies wat visualiseren is.

Sommige mensen denken dat visualiseren vaag of zweverig is. Maar niets is minder waar. De wetenschap is het er overeenstemming dat dit werkt! Daarover later meer…

Wil je snel leren om je doelen te visualiseren? Kijk dan vooral even naar onderstaande video!

Waarom is visualiseren interessant?

De kracht van visualiseren is dat het helpt om doelen te realiseren. Daarnaast heeft het andere voordelen. Zo kan het helpen om je zelfverzekerdheid te vergroten, je prestaties te verbeteren en stress en pijn te verminderen.

Maar hoe kan visualiseren er nou voor zorgen dat jij je doelen kunt realiseren?

Dat zit alsvolgt.

Ons onderbewuste denkt voornamelijk in beelden en gevoelens. En beelden en gevoelens ontstaan uit gedachten.

Er wordt wel eens gezegd dat zo’n 90% van de gedachten die we hebben, hetzelfde zijn als de gedachten die we gisteren hadden. Helaas zijn veel van deze gedachten niet positief.

Bovendien zijn we ons van heel veel gedachten helemaal niet eens bewust. Als je continu gedachten herhaalt, dan herhaal je eigenlijk continu het verleden en dan ga je geloven dat dat ook de toekomst is.

Verwarrend?

Joe Dispenza, specialist in de neurowetenschappen, legt het als volgt uit:

Onze omgeving is bepalend voor het aansturen van onze genen. De signalen van onze omgeving bepalen of genen aan of uit gezet worden.

Dit kun je zien als een soort lampen die aan of uit kunnen staan. Genen maken proteïnen en die zijn verantwoordelijk voor de structuur en de functie van je lichaam. Ze zijn dus eigenlijk verantwoordelijk voor de expressie van het leven.

Veel van onze dagen zien er hetzelfde uit. Als je je omgeving elke dag op dezelfde manier interpreteert, komen er dus ook steeds dezelfde signalen binnen.

Je denkt dezelfde gedachten, je vertoont hetzelfde gedrag, dezelfde emoties. Steeds dezelfde genen gaan dan dus aan en andere uit.

Je lichaam gelooft continu dat het in dezelfde omgeving is als in het verleden en zal dus ook op dezelfde manier reageren. Het is een soort ‘self-fulfilling prophecy’.

En nu komt het.

Volgens dr. Joe Dispenza, kan je dit patroon met visualisatie onderbreken.

Als jij je genen signalen kunt geven, voordat je omgeving dat doet, kun je je emoties en je staat van zijn beïnvloeden. Je kan dan als het ware je toekomst gaan creeëren!

joe dispenza quote

Hoe werkt visualiseren? 

Door middel van visualisatie, kun je je iets voor stellen, gedachten denken en emoties voelen terwijl je toch volledig op dit moment aanwezig bent.

Dit zijn prikkels van binnenuit, maar je hersenen maken op dit moment geen onderscheid tussen prikkels van binnenuit of van buitenaf.

Je hersenen geloven dat je je daadwerkelijk in die staat die je je visualiseert, bevindt. Je creëert zo eigenlijk een soort nieuwe herinnering, ook al is het (nog) niet echt gebeurd.

Het klinkt misschien een beetje vaag, maar denk eens aan het effect van placebo’s. Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan.

Het blijkt dat mensen, wanneer ze echt geloven dat ze iets doen dat goed voor hen is, ook daadwerkelijk die gewenste uitkomst laten zien.

Om wat voorbeelden te geven: Jim Carrey, Arnold Schwarzenegger en Oprah Winfrey zeggen allemaal aan dat zij de kracht van visualisatie gebruikt hebben om te komen waar ze nu zijn.

Kijk maar eens naar de video hieronder waar Arnold Schwarzenegger spreekt over de kracht van visualisatie:

Voor veel topsporters is visualisatie een essentieel onderdeel van hun training. Ze zien zichzelf al de wedstrijd voltooien en op het podium staan, nog voordat ze begonnen zijn met de wedstrijd.

Visualiseren leren gebruiken

Om te visualiseren is het belangrijk dat je veel oefent! Daarnaast helpen de volgende tips:

 • Maak je visualisatie zo gedetailleerd mogelijk 
 • Zorg dat het beeld een positief gevoel bij je oproept
 • Als je een specifiek doel wil behalen, richt je dan op de uitkomst van dat doel (hoe ziet dat eruit en hoe voel je je)
 • Gebruik affirmaties

Hieronder geef ik je graag drie visualisatie oefeningen die je kunt toepassen om zelf ook de kracht van visualisatie te ontdekken.

Net als met alles rondom yoga, zijn ook deze oefeningen een kwestie van doen! Hoe meer je oefent, hoe meer je je eigen hersenen aan het herprogrammeren bent.

1. Visualisatie oefening voor de ochtend

Direct zodra je wakker wordt en nog voordat je opstaat, stel je jezelf de volgende vraag: Hoe kan ik vandaag de beste versie van mezelf zijn?

Zie voor je hoe je dag doorloopt en voel hoe je je wil voelen. Sta dan pas op en begin je dag. Doe dit elke ochtend, zodat het een gewoonte voor je wordt. Je zult merken dat positief denken je hierdoor een stuk makkelijker af gaat!

2. Visualisatie oefening voor de avond

Zoek een rustige plek op en neem een paar minuten de tijd om in gedachten je dag door te lopen.

Wat ging er goed? Wat had je liever anders willen doen? Hoe had je ook anders kunnen reageren? Zie voor je hoe je het de volgende keer gaat doen.

Welke gedachten en emoties horen daarbij? Denk het, voel het, zie het.

Sluit het af met het benoemen van een aantal dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit bijvoorbeeld doen vlak voordat je gaat slapen, of juist direct na werk als transitie naar de rest van de avond.

3. Visionboard

Een visionboard helpt je om dat wat in je hoofd zit uit te drukken in beelden en als het ware ‘fysiek’ te maken.

Verzamel plaatjes, afbeeldingen, foto’s, knip ze uit en plak ze op een groot vel. Je kunt het natuurlijk ook digitaal doen en er bijvoorbeeld je screensaver van maken!

Iedere keer dat je hiernaar kijkt word je herinnerd aan je verlangens, dromen en doelen.

Waar vind ik meer visualisatie oefeningen?

Visualisatie oefeningen zijn er in vele soorten en maten. Op onze Academy en Practice Platform vind je talloze oefeningen om je visualisatie te trainen.

Hoe heeft visualiseren jou geholpen om je dromen te realiseren? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂 


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Dit vind jij ook leuk!

 • Manifesteren – in 5 stappen naar jouw droomleven!Manifesteren – in 5 stappen naar jouw droomleven!
 • De wet van de aantrekkingskracht en yogaDe wet van de aantrekkingskracht en yoga
 • Kinderyoga – een opkomende Yogavorm in stressvolle tijdenKinderyoga – een opkomende Yogavorm in stressvolle tijden
 • De Bhagavad Gita – 10 belangrijke lessenDe Bhagavad Gita – 10 belangrijke lessen

Het bericht Visualiseren: zo realiseer je je grootste dromen! verscheen eerst op Happy with Yoga.

[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/visualiseren/