Lucide dromen – wat heb je eraan en hoe doe je het?

[ad_1]

Lucide dromen zijn dromen die je zelf kunt sturen.

De meeste mensen worden ’s ochtends wakker van hun wekker en hebben geen idee van wat ze gedroomd hebben die nacht. Laat staan dat ze ook maar enigszins invloed hebben gehad op het verloop van hun dromen.

Lucide dromen is een manier om je dromen bewust te sturen. Je bevind je in een droomstaat, maar tegelijkertijd ben je bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Dit geeft je de mogelijkheid om je droom actief te sturen.

Maar hoe doe je dit nou precies en wat heb je eraan?

In deze blog gaan we dieper in op het fenomeen ‘lucide dromen’. Je komt erachter:

  • Wat lucide dromen is
  • Of lucide dromen gevaarlijk is
  • Hoe je zelf lucide kunt dromen
  • Tips om nog beter lucide te dromen

En nog veel meer! Lees je mee?

lucide dromen

Vraag en antwoord

1.Wat is lucide dromen?

Lucide dromen betekent dat je bewust ben van het feit dat je aan het dromen bent. Je slaapt dus en je weet dat je slaapt. Je kunt hierdoor actief invloed uitoefenen op het verloop van je droom.

2.Hoe doe je dat, ‘lucide dromen’?

Door veel te oefenen. Het is belangrijk om jouw zogenaamde ‘droomsignalen’ te leren herkennen. Daardoor weet je namelijk wanneer je droomt.

3.Is lucide dromen gevaarlijk?

Over het algemeen is het heel veilig en kan het zelfs helpen bij aandoeningen zoals post-traumatisch stress.

Voor mensen die in het dagelijks leven veel problemen hebben met het onderscheiden van realiteit en illusie kan lucide dromen wel risico’s met zich meebrengen.

Lucide dromen uitgelegd

Heb je de film inception weleens gezien? In die film zijn er mensen die actief de inhoud en vorm van hun dromen (en die van anderen) kunnen sturen.

Nou gaat het wel heel ver om de dromen van andere mensen te sturen ;), maar op die van onszelf hebben we, met een beetje oefening, wel degelijk invloed.

Dromen doen we elke nacht, maar vaak onthouden we er niks van. Laat staan dat we er dan invloed op uit kunnen oefenen. Lucide dromen zorgt ervoor dat dit wel mogelijk is!

De term ‘lucide dromen’ werd in 1913 bedacht door Frederik van Eeden, een Nederlandse schrijver. Hij doelde hiermee op de heldere staat die je ervaart tijdens een lucide droom.

Lucide dromen betekent dat je bewust bent tijdens het dromen. Je slaapt dus wel, maar je bent je er bewust van dat je aan het dromen bent.

Oftewel: je bent je bewust van je bewustzijn ;). Dat concept wordt ook wel metacognitie genoemd.

Aangezien je je bewust bent van het feit dat je aan het dromen bent, kun je deze dromen ‘besturen’ en dus zelf invloed uit oefenen op hoe de droom verloopt.

Is yoga nidra hetzelfde als lucide dromen?

Yoga nidra en lucide dromen hebben wel wat van elkaar weg, maar zijn niet hetzelfde.

Yoga nidra kun je zien als een staat waarbij het lichaam helemaal ontspannen is en de geest wakker is. Je bent je bewust van zowel je interne als je externe omgeving. Je bent dus niet echt aan het slapen.

Bij lucide dromen is iemand echt aan het slapen en is hij zich alleen bewust van de droomwereld en dus niet van de externe omgeving.

Wil je meer weten over yoga nidra? In onderstaande video legt Rolf uit wat yoga nidra precies is.

Op welk moment van de nacht kun je lucide dromen?

Een lucide droom begint vaak ‘opeens’. De dromer realiseert zich opeens dat er iets gebeurt wat niet kan, waardoor de dromer weet dat het een droom is in plaats van de werkelijkheid.

Lucide dromen gebeurt tijdens de REM slaap.

Tijdens je REM slaap is er een verhoogde hersenactiviteit in de prefrontale cortex. Het is het gedeelte van je slaap waarin je droomt. In die fase zijn je spieren verlamd, maar kun je je oogspieren nog steeds bewegen.

Is het wetenschappelijk bewezen?

Stephen LaBerge was een van de eerste onderzoekers die zich bezighield met lucide dromen.

Hij vroeg de deelnemers in zijn onderzoek om bepaalde oogbewegingen te maken. Op het moment dat zij lucide begonnen te dromen, moesten ze deze oogbewegingen maken.

En je raad het al, dit lukte dus!

Uit verder onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen weleens een lucide droom heeft gehad.

Waarom zou je het uberhaupt willen, dat lucide dromen?

Nou… stel je eens voor! Hoe cool is het om je eigen droomwereld te visualiseren en creëren en deze heel bewust mee te maken!

Opeens kun jij alles zijn en doen wat je je maar kunt voorstellen. Lucide dromen zorgt daarmee voor een verhoogde creativiteit.

Daarbij kan je de dromen ook gebruiken om ervan te leren. Stel je bijvoorbeeld voor dat jij in je droom kunt vliegen en dat je je daar super vrij door voelt. Dit gevoel kun je dan gedurende de dag weer oproepen, omdat je weet hoe het voelt.

Doordat je je overdag ook zo vrij kunt voelen, durf je misschien hele andere keuzes te maken.

Lucide dromen is ook zinvol om te gebruiken bij terugkerende nachtmerries. Je kunt deze dan namelijk actief een ander verloop geven. Het wordt ook ingezet bij het verminderen van angst en PTSD.

Is lucide dromen voor iedereen weggelegd?

In principe kan iedereen leren om lucide te dromen. Er is wel veel oefening voor nodig, hoewel sommige mensen het van nature schijnen te doen.

Maar voor veel mensen is het zo’n vreemde ervaring, dat ze – op het moment dat ze zich realiseren dat ze dromen – alweer hun ogen opendoen.

Als je het wil leren, dan vergt dat dus oefening.

dromen

Lucide dromen in 3 stappen

Volgens slaaponderzoeker Victor Spoormaker zijn er 3 stappen die je onder de knie moet krijgen.

 1. Onthoud wat je droomt

Sommige mensen hebben het idee dat ze nooit dromen, maar iedereen droomt elke nacht. Het is dus de kunst om dit te gaan leren onthouden. Immers, pas als je je dromen leert kennen kun je ook leren herkennen wanneer je aan het dromen bent.

Om je dromen beter te herinneren helpt het om ’s ochtends zodra de wekker gaat nog even in dezelfde houding te blijven liggen. Pak dan direct pen en papier en schrijf de (flarden van) herinneringen van je droom op.

2. Herken je eigen droomsignalen

Dromen bevatten bepaalde signalen waardoor ze ‘droomachtig’ worden. Ga bij jezelf na wat dat is. Welke dingen gebeuren er overdag niet maar wel in je dromen?

Droomsignalen zijn voor iedereen anders.

Door de verschillende dagen van je droomdagboek (oftewel die droom herinneringen die je opschrijft zodra je wakker wordt) te bestuderen, kun je patronen gaan herkennen.

Die droomsignalen worden dan vervolgens jouw herkenningspunten. Als je zo’n signaal tegenkomt in je droom weet je ‘dit is een droom’.

3.Voer een werkelijkheidstest uit

Het is daarnaast belangrijk om jezelf overdag regelmatig een aantal vragen te stellen. Wat ben ik aan het doen? Hoe kom ik hier? Wat deed ik hiervoor?

Je kunt bijvoorbeeld ook in de spiegel kijken om te zien of je spiegelbeeld er normaal uitziet. Zo weet je of je op dat moment aan het dromen bent of niet.

Spoormaker raadt aan om dit 10 tot 15 keer per dag te doen. Als je dit doet wordt het namelijk een automatisme en daardoor ga je het in je dromen ook toepassen.

Tips die bijdragen aan lucide dromen

1.Zorg voor een goede slaaphygiene

Om voldoende REM slaap te krijgen, heb je een goede nachtrust nodig. Zorg daarom voor een goede slaaphygiene. Oftewel, zorg voor een donkere, koele en stille slaapkamer.

Creer voor jezelf een rustgevende routine voordat je naar bedgaat.

2.Gebruik de MILD-techniek

MILD staat voor Mnemonic Induction voor Lucid Dreaming. Het komt erop neer dat je elke avond voordat je in slaap valt dezelfde zin herhaalt voor jezelf.

Het moet een zin zijn zoals ‘ik zal weten dat ik droom’. Blijf deze zin herhalen als een soort mantra of affirmatie terwijl je in slaap valt.

In de video hieronder vertellen we je meer over affirmaties:

3.Gebruik de Wake Induced techniek

Deze tip gaat een beetje tegen het stappenplan in, maar het is wellicht de moeite om het eens te proberen!

Het betekent dat je, zodra je wekker afgaat, je best doet om zo snel mogelijk weer te gaan slapen. Je blijft dus stil liggen, houd je ogen gesloten en hoeft niks op te schrijven. Je doet je best om je geest zo bewust en gefocust mogelijk te houden.

Overigens, je moet wel even iemand vinden die je wekker uitzet… Of je alarm zo instellen dat hij maar 1 keer afgaat ;).

4.Ga vaker gamen

Deze tip raden we natuurlijk niet echt serieus aan ;), heel veel gamen past niet echt binnen een gezonde leefstijl, maar het is wel leuk om het even te noemen.

Onderzoek uit 2017 liet zien dat regelmatig gamen geassocieerd wordt met een beter vermogen om je dromen te onthouden.

5.Probeer lang te slapen

Omdat lucide dromen vooral aan het einde van je slaap gebeurt, de REM slaap, is het belangrijk om een lange nacht te maken. Probeer daarom minstens 8uur te slapen.

Wil je je nachtrust verbeteren? Yoga voor het slapen gaan kan daar goed bij helpen. Hieronder vind je een voorproefje van een les die daarbij kan helpen.

Tot slot

Het hebben van een lucide droom is een bijzondere ervaring. Geniet ervan, maar blijf er ook niet in hangen overdag. Het is niet de bedoeling dat het je leven gaat beheersen ;).


Wij zijn superbenieuwd of jij weleens een lucide droom hebt gehad? Hoe was dat en wat deed je toen?[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/lucide-dromen/