Lever reinigen – 5 methoden om je lever te reinigen

[ad_1]

Je lever reinigen, is dat nodig?

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat gifstoffen in ons lichaam worden afgevoerd. Dit is belangrijk, want als dit niet goed gebeurt raken er allerlei processen in het lichaam verstoord.

Door de huidige westerse leefstijl en vervuiling van milieu en producten, krijgt de lever het tegenwoordig zwaar te verduren.

Als je lever niet optimaal functioneert, kun je je suf, moe en lusteloos voelen. Je kunt ook last krijgen van o.a. hoofdpijn, huidklachten, allergieen (zoals hooikoorts), constipatie, angstklachten en het kan lastig zijn om af te vallen.

Het is dus zinvol om je lever af en toe eens een handje te helpen, maar hoe doe je dat precies?

In deze blog kom je meer te weten over:

  • De functie en werking van de lever
  • Het belang van het reinigen van de lever
  • Methoden om de lever te reinigen

Lees je mee?

Lever reinigen

Vraag en antwoord

1. Wat doet de lever?

De lever heel veel functies. Zo zorgt het ervoor dat belangrijke stoffen worden opgeslagen en afgebroken en zorgt het voor galvorming.

2. Moet je de lever reinigen?

Dat moet niet, maar het is wel verstandig. De lever heeft het vaak zwaar te verduren door onze huidige leefstijl. Om ervoor te zorgen dat de lever optimaal functioneert, is het slim om de lever af en toe te reinigen.

De functie van de lever

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Het vervult zo’n 500 verschillende functies in het lichaam en het is, op de huid na, het grootste orgaan dat we hebben.

Een aantal belangrijke functies van de lever zijn:

  • Onschadelijk maken van gifstoffen en het afvoeren daarvan
  • Galvorming
  • Betrokken bij de stofwisseling (zowel de koolhydraat-, eiwit-, en vetstofwisseling)
  • Spijsverteringsprocessen
  • Betrokken bij bloedstolling

De lever is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem.

Wil je meer doen om je immuunsysteem een boost te geven? Denk dan ook eens aan koud douchen. Rolf legt er meer over uit in de video hieronder.

Waarom is het belangrijk de lever te reinigen?

Het is dus heel belangrijk dat de lever goed werkt.

Door de manier waarop we leven, met veel stress, alcohol, suiker, kleur-, geur-, en smaakstoffen moet de lever hard werken. Daar komt ook milieuvervuiling bij en de onnatuurlijke verzorgingsproducten die veel mensen gebruiken.

Ook vaccinaties (deze bevatten metalen), geneesmiddelen en verontreinigde vis vormen een belasting voor het lichaam.

De lever is zo druk bezig met het wegwerken van al die gifstoffen, dat er minder ruimte overblijft voor alle andere functies die de lever normaal gesproken vervult.

Door ongezonde voeding en leefstijl, kan ook de vetstofwisseling verstoord raken. Hierdoor wordt er steeds meer vet opgeslagen in de lever en dit zorgt voor een ‘vette lever’.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een ontsteking van de lever en ernstige schade aan de lever die zelfs tot leverfalen kan leiden.

Gelukkig loopt het bij de meeste mensen niet zo’n vaart, maar het is wel een super goed idee om je lever af en toe een handje te helpen met ontgiften zodat het weer goed zijn werk kan doen!

5 methoden om je lever te reinigen

Het reinigen van je lever doe je dus om ervoor te zorgen dat de lever weer optimaal gaat functioneren. Hieronder delen we een aantal methoden hoe je dit kunt doen.

1. Eet de juiste voeding

Uiteraard is dat wat je eet van grote invloed op je lever. Bewerkte voeding, pesticiden (op groenten en fruit), suiker zijn een belasting voor de lever.

Over het algemeen heeft de lever er baat bij als je veel (verschillende) groenten eet, deze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen.

In het specifiek kun je bijvoorbeeld knoflook toevoegen aan je maaltijd. Dit bevat stoffen zoals selenium en allicine die de lever beschermen. Ook avocado’s, artisjokken, witlof en bieten zijn goed om regelmatig op het menu te zetten.

Ook vette vis is erg goed vanwege de omega-3 vetzuren die hierin zitten.

Wil je meer tips over gezonde voeding? Kijk eens naar de video hieronder.

2. Voeg kruiden toe aan je maaltijd

Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever.

Ook koriander, zoethout  en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.

3. Drink water en koffie en laat alcohol staan

Misschien heb je weleens gehoord dat het zinvol is om de dag te starten met warm water met citroensap?

Dat is omdat citroenen veel vitamine C bevatten en vitamine C heeft een ontgiftende werking. Daarbij heeft citroen ook een positieve werking op de spijsvertering (en dus afvoer).

Sowieso is het belangrijk om veel water te drinken. Daarmee help je je lichaam om de afvalstoffen ‘weg te spoelen’. Je hoeft overigens ook zeker je kopje koffie niet te laten staan!

Koffie zorgt ervoor dat de hoeveelheid antioxidanten in de lever verhoogd worden. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen (die schade kunnen aanrichten) worden verwijderd uit het lichaam.

Zoals eerder gezegd is het dus tijdens een ontgiftingsperiode wel heel belangrijk om alcohol te laten staan. Het afbreken van alcohol kost heel veel energie voor de lever.

4. Vasten

Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.

Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt, dus als je twijfelt vraag dan eerst advies bij een deskundige.

5. Sapjeskuur

Een mildere en meer toegankelijke manier van vasten is een sapjeskuur. Met een sapjeskuur krijg je nog steeds calorieën binnen, alleen niet door middel van vaste voeding.

Hierdoor kan de spijsvertering en ook de lever tot rust komen. Met behulp van de sapjes zorg je ervoor dat je je lichaam voorziet van vitamines, mineralen en voedingsstoffen waarmee je de ontgifting ondersteunt.

Zorg er altijd voor dat je kiest voor sapjes die voornamelijk groenten bevatten, omdat sapjes van alleen fruit veel suikers bevatten. Kies ook altijd voor hoogwaardige kwaliteit sapjes, waarin de voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Bij HappyHealthy zit je daarmee helemaal goed. Je kunt een sapkuur doen van 1,3 of 6 dagen en je krijgt een bijbehorende schema zodat je precies weet wanneer je wat moet nemen.


Heb jij al wel eens een leverreiniging gedaan en zo ja, hoe heb je dat aangepakt? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen![ad_2]

https://www.happywithyoga.com/food/lever-reinigen/