Innerlijke rust vinden – 5 simpele manieren

[ad_1]

Innerlijke rust vinden is iets wat veel mensen willen. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om dit te vinden.

De samenleving gaat sneller en drukker. Door verschillende technologieën raken we meer verbonden, maar hierdoor krijgen we ook steeds meer prikkels binnen. Al die prikkels verstoren je innerlijke rust.

Waarschijnlijk ken je het zelf ook wel: een onrustige gevoel in je lichaam en geest of het gevoel dat je onder hoogspanning staat en geen moment rustig en stil kunt zitten en genieten.

Iedereen heeft hier weleens last van.

Soms lijkt innerlijke rust extreem ver weg en lijkt het onhaalbaar, maar wist je dat je het met wat oefening vrij snel kunt vinden in jezelf? In deze blog vertellen we hoe je dat doet! Zo lees je:

  • Wat innerlijke onrust is
  • Hoe het komt dat je geen rust kunt vinden
  • Hoe je zorgt voor meer rust in je hoofd

En nog veel meer!

innerlijke rust vinden

Wat is innerlijke rust en hoe ervaar je dit?

Innerlijke rust is een gemoedstoestand, een staat van zijn. Je ervaart innerlijke rust als een gevoel van kalmte, ontspannenheid en tevredenheid. Het is het relaxte gevoel waarbij je niet meer ‘aan’ staat. Je bent met je aandacht in het huidige moment.

Innerlijke rust is echt iets dat jij van binnen voelt en staat los van de buitenwereld. Het heeft dus geen zin om er naar op zoek te gaan buiten jezelf, want je gaat het nergens anders vinden dan vanbinnen.

Eigenlijk is dit onze meest natuurlijke gemoedstoestand, onze basis. Echter, door alles wat er om ons heen gebeurt raken we die connectie met die innerlijke rust vaak kwijt.

Je gedachten zijn een belangrijk onderdeel van de innerlijke onrust. Hoe zorg je nou voor meer rust in je hoofd? In onderstaande video leg ik het uit.

Hoe komt het dat we geen innerlijke rust vinden?

Om te begrijpen waarom we geen innerlijke rust vinden, is het belangrijk om te kijken naar het zenuwstelsel.

Wanneer je niet regelmatig wat tijd voor jezelf neemt voor stilte, kalmte en het verkrijgen van innerlijke rust, dan komt er een steeds grotere spanning op je zenuwstelsel te staan.

Een van de functies van het zenuwstelsel is dat verschillende delen van je lichaam kunnen communiceren door elektrische signalen door je zenuwstelsel te sturen.

Dit gebeurt op de volgende manier:

“Waarnemingen van de zintuigen worden prikkels, ofwel stimuli genoemd. Zintuigcellen, bijvoorbeeld de staafjes en kegeltjes in ons oog, vangen deze prikkels op. De prikkels worden omgezet in elektrische signalen (impulsen) die via de sensorische zenuwen naar de diverse zintuiggebieden in de cortex worden gebracht. Daar worden alle signalen verwerkt waardoor we ons bewust worden van wat er in de wereld rondom ons gebeurt.”

Bron: Natuurinformatie.nl

Wanneer je dus niet af en toe de hoeveelheid prikkels vermindert door stilte en rust, komt het netwerk van zenuwen onder te veel spanning te staan. Er zijn te veel prikkels die voor te te grote hoeveelheid elektrische signalen zorgen.

Het gevolg: Het systeem staan onder hoogspanning en we ervaren dit als innerlijke onrust.

We vinden geen innerlijke rust om het sympathisch zenuwstelsel te veel ‘aan’ staat. Hoe je dit kunt kalmeren leg ik uit in onderstaande video.

Hoe zorg je voor rust in je hoofd?

Om rust te ervaren moet je naar binnen keren zodat je tot je innerlijke zelf kunt komen. Dat is immers waar je je innerlijke rust kunt vinden. Om bij je innerlijke zelf te komen, is het belangrijk om daar tijd voor te maken.

Veel mensen zeggen dat ze wel innerlijke rust willen ervaren, maar ze nemen er geen tijd voor. Als je dus tot jezelf wil komen, maak daar dan echt tijd voor. Plan het in en geef het prioriteit.

Op die manier kun je erachter komen wie jij bent en wat jij belangrijk vindt in het leven.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om te zorgen voor rust in het hoofd. Hierbij kun je denken aan:

  • Je kunt de hoeveelheid en de kwaliteit van de prikkels (informatie) die bij je binnenkomt proberen te controleren.
  • Je kunt je bewustwording trainen waardoor de informatie die binnenkomt een andere lading krijgt en voor minder spanningen zorgt.
  • Je kunt techieken toepassen om je innerlijke rust te ‘hacken’ en je zenuwstelsel weer onder controle te brengen.

Als je een of meer van deze manieren toepast, is mentaal tot rust komen niet meer dan een logisch gevolg.

Innerlijke rust vinden – 5 manieren

1. Verminder nieuws en social media

De eerste manier om meer innerlijke rust te vinden die hierboven is genoemd, is het verminderen van de hoeveelheid en het veranderen van de kwaliteit van prikkels die bij je binnen komen.

Het nieuws zorgt vaak onbewust voor veel stress. Er gebeuren veel dingen in de wereld die niet zo leuk zijn. We zijn hier vaak gevoelig voor.

Dat betekent niet dat we onze kop in het zand moeten steken voor deze ellende. Maar als je weet dat je je er niet beter door gaat voelen, waarom zouden we dan twee keer per dag naar het nieuws kijken en de krant lezen?

Actiepunt: Kijk of je deze week manieren kunt vinden om minder nieuws te kijken of te lezen.

Daarnaast spenderen we tegenwoordig vaak een groot gedeelte van onze tijd op sociale media. Als er iets is wat voor innerlijke onrust zorgt, dan is het wel alle toffe dingen die andere mensen op social media laten zien.

Social media is leuk, maar het is voor een groot gedeelte fake. Mensen laten vaak alleen de leuk dingen zien. Daarnaast staat er gewoon heel veel informatie op social media die niet boeiend is. Het is nutteloze info die je brein vult met troep en stress.

Als je social media gebruikt, gebruik het dan als inspiratiebron. Ontvolg alles wat je niet inspireert en volg alleen de meest inspirerende mensen en pagina’s. Zo wordt je timeline een tool voor transformatie in plaats van dat het zorgt voor onrust.

“Gebruik je Facebook en Instagram tijdlijn als bron van inspiratie en persoonlijk groei in plaats van iets wat je stress oplevert.”

2. Meditatie voor innerlijke rust

Meditatie is een ontzettend krachtig middel om meer innerlijke rust te ervaren.

Ten eerste verminder je de sensorische input. Je sluit je ogen, wat betekent dat je minder prikkels te verwerken krijgt. Daarnaast je aan de slag met oefeningen en visualisaties die je helpen om te kalmeren en je bewustwording te vergroten.

Dit is zeker het geval bij veel Mindfulness meditaties. Bij de meeste Mindfulness meditaties zoek je eigenlijk eerst het gevoel van binnen op. Je probeert het waar te nemen en te accepteren.

Door het te waar te nemen en te accepteren dat het er is, wordt de lading van het gevoel vaak al veel minder wat zorgt voor meer rust in jezelf.

Aan de slag met meditatie? In onze online Mindfulness cursus maak je stap voor stap kennis met verschillende meditaties die je helpen om meer innerlijke rust te vinden.

Cursus Mindfulness

Wil je meteen aan de slag met een korte oefening? Doe dan mee met deze gratis geleide meditatie voor meer innerlijke rust.

3. Ga de natuur in

De natuur heeft een magische werking op hoe we ons voelen. Door vaker de natuur in te gaan kunnen we stress verminderen en meer innerlijke rust vinden.

Onderzoekers van de Engelse universiteit Exeter Medical school hebben data over mentale gezondheid van stedelingen geanalyseerd. Zij concludeerden dat mensen die dichter bij groene gebieden woonden minder last hadden van stress.

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft in een onderzoek uit 2009 geconcludeerd dat mensen die vlak bij groende gebieden wonen minder last hadden van 15 verschillende ziekten en aandoeningen.

Hieronder vallen depressie, angststoornissen, hartproblemen, diabetes, asthma en migraine. Ziektes en aandoeningen die vaak in verband worden gebracht met stress.

Kortom, ga de natuur in als je meer rust in jezelf wilt vinden.

4. Aarden

Aarden wordt ook wel gronden genoemd. Wanneer we het hebben over aarden, bedoelen we eigenlijk dat we weer even met beide benen op de grond moeten staan. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Wanneer we niet geaard zijn missen we de energie van de aarde in ons lichaam. We zitten teveel in ons hoofd en dat zorgt voor stress. We missen het stevige fundament.

Wanneer we de energie van de aarde missen, zijn we vaak overal met onze gedachten, behalve in het hier en nu. En het hier en nu is het enige waar we daadwerkelijk zouden moeten zijn.

Hoe meer je in het hier en nu kunt zijn, hoe minder je last hebt van zorgen en stress over het verleden en de toekomst.

Voor mensen met veel stress en veel innerlijke onrust heeft het nut om te aarden omdat dit helpt om weer een stevig fundament in het leven te krijgen.

Lees hier een aantal manieren waarop je kunt aarden.

5. Adem

De adem is een manier om je zenuwstelsel aan te sturen. Stress zit vooral in je zenuwstelsel. De hoogspanning zorgt voor innerlijke onrust. Door rustig en kalm te ademen activeer je de ontspanningsmodus van je zenuwstelsel.

Lichaamscellen krijgen dan de mogelijkheid om zich te herstellen en sterker te worden.

Als je een onrustig gevoel hebt en gestresst bent sta je juist in de actiemodus. Je lichaamscellen maken juist energie aan waardoor je een onrustig gevoel krijgt. Dit is zeker het geval wanneer je niet heel erg actief aan het bewegen bent.

Wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent, kan de energie direct gebruikt worden. Dit voelt als een ontlading. Maar wanneer je op je werk bent en in je bureaustoel zit en je hebt veel last van stress, dan is je lichaam nog steeds in de actiemodus. Je cellen maken veel energie vrij, maar je beweegt nauwelijks, waardoor de spanning in je zenuwstelsel opbouwt en je een onrustig gevoel krijgt.

Door rustiger te gaan ademen kalmeer je dus je zenuwstelsel en bereik je meer innerlijke rust. Een lage buikademhaling is hiervoor een goede oefening.

Onderstaande simpele oefening geeft je in 10 minuten meer innerlijke rust.

Bonus tip: Yoga Nidra

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning wat zorgt voor innerlijke rust op verschillende niveaus.

Meer weten over Yoga Nidra? Download dan ons gratis Ebook over Yoga Nidra!

Of ga meteen aan de slag met onze online cursus Yoga Nidra.  


Wat jouw beste tip om meer innerlijke rust te vinden? Laat het me weten in de reacties hieronder![ad_2]

https://www.happywithyoga.com/ontspanning/innerlijke-rust-vinden/