Hoe snel werkt collageen poeder?

[ad_1]

In dit artikel proberen we een lastige vraag te beantwoorden, namelijk hoe snel een collageen poeder ‘werkt’. Lastig, omdat er (nog) geen eenduidig wetenschappelijk antwoord is op deze vraag, alleen anekdotische verhalen van collageen gebruikers.

Laten we met deze duidelijke disclaimer vooraf in de beschikbare theorie duiken.

Hoe snel resultaat van collageen?

De meeste collageen gebruikers melden een verbetering van huid, haar en nagels binnen 3 tot 6 maanden na regelmatig gebruik van collageen supplementen. Hoe snel collageen poeder werkt hangt sterk af van persoonlijke factoren, zoals leeftijd, voedingsstatus en algehele gezondheid.

Welke resultaten zijn merkbaar bij het gebruik van collageen?

Hoewel sommige mensen die collageen gebruiken verbeteringen melden in tekenen van huidveroudering en spierkracht, hebben wetenschappelijke onderzoeken wisselende resultaten gerapporteerd over de effectiviteit van collageen supplementen.

De meeste onderzoeken naar collageensupplementen zijn uitgevoerd bij een klein aantal deelnemers, wat betekent dat onderzoekers niet veel gegevens hebben om claims over gezondheidsvoordelen te ondersteunen. Bovendien worden deze onderzoeken vaak gefinancierd door industrie, waardoor ik natuurlijk best bezorgd ben over hun ‘objectiviteit’.

resultaat collageen poeder

Onderzoekers hebben ook nog niet vastgesteld hoeveel van het collageen poeder wordt opgenomen en in welke mate het lichaam het effectief kan gebruiken om meer collageen aan te maken. Er is dus flink meer onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van collageenmasker of poeder te bevestigen.

Welke factoren bepalen hoe snel je resultaten ziet?

Er is geen onderzoek gedaan naar de factoren die bepalen hoe snel je resultaten van collageen ziet. Studies hebben tot nu toe ook weinig aandacht besteed aan de factoren die de resultaten beïnvloeden en richten zich in plaats daarvan op de voordelen van collageen.

Onderzoekers gebruiken de term biologische beschikbaarheid om te verwijzen naar het deel van een geneesmiddel of stof dat door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt. Hoeveel een supplement wordt opgenomen en gebruikt wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder voedingskeuzes, concentratie van voedingsstoffen, individuele voedingsstatus, persoonlijke gezondheid en leeftijd.

1. Persoonlijke gezondheid en leefstijlfactoren

Van bepaalde persoonlijke gezondheids- en leefstijlfactoren is bekend dat ze de opname van voedingsstoffen kunnen verstoren. Levensstijlfactoren die de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen kunnen verminderen zijn roken, alcoholgebruik, slaapgebrek, stress, blootstelling aan de zon en drugsmisbruik.

Leeftijd, algehele voeding, voedingsstatus, medicijnen, bepaalde medische aandoeningen en stofwisselingsproblemen kunnen de opname van voedingsstoffen, waaronder collageen, verstoren. Een tekort aan vitamine C zal bijvoorbeeld de collageenproductie beperken, omdat het essentieel is voor de collageensynthese.

Vitamine C tekort beperkt de collageen productie.

Onderzoekers van een meta-analyse uit 2021 over collageen voor huidveroudering rapporteerden dat mensen met een gezonde levensstijl, zoals een evenwichtig dieet en voldoende waterinname mogelijk sneller resultaten kunnen laten zien bij het verbeteren van het uiterlijk van de huid met collageensupplementen dan patiënten met ongezonde levensstijlgewoonten.

2. Kwaliteit van collageen boosters

Collageen boosters en poeders kunnen variëren in kwaliteit op basis van de bron van het collageen en de productiepraktijken die verschillende bedrijven gebruiken. Helaas zijn er behoorlijk wat supplementen op de markt gekomen die onnodige vul- of hulpstoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan smaakstoffen. Dat maakt misschien een collageen boost wel smakelijker, maar er zijn vragen wat het doet met de effectiviteit.

3. Soort collageen

Er zijn minstens 28 soorten collagenen gedefinieerd. De typen I, II en III vormen ongeveer 90% van het collageen in het menselijk lichaam. De meeste collageenpillen of -poeders bevatten deze typen omdat deze het meest worden gebruikt in het menselijk lichaam.

Onderzoek naar collageensupplementen wijst uit dat het lichaam collageen kan verteren en opnemen in de bloedbaan, vooral gehydrolyseerd collageen. Gehydrolyseerde collagenen, ook wel collageenpeptiden genoemd, zijn korte ketens van aminozuren die de bouwstenen van collageen vormen.

Hoe effectief het lichaam deze stoffen gebruikt om collageen aan te maken is minder tot niet bekend. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de collageensynthese van persoon tot persoon verschilt. Verschillende omgevingsfactoren en sociale factoren beïnvloeden dit proces ook.

soorten collageen pillen en poeders

Veelgestelde vragen

Hoe snel zie je de eerste effecten van collageen?

Consumenten melden veranderingen in nagels en huid als één van de eerste effecten van collageen. Dit is vaak anekdotisch en mist de nauwkeurigheid en mogelijkheid om onafhankelijk geverifieerd te worden zoals wetenschappelijk bewijs.

Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen welke voordelen van collageen het eerst merkbaar zijn. Het kan langer duren voordat collageenregeneratie optreedt in gewrichten, botten en spieren, maar onderzoek hiernaar is meestal uitgevoerd in kleine studies die beperkte gegevens opleveren.

Leer meer over: Rundercollageen gezond of niet?

Hoe lang duren de voordelen voor de huid?

Voordelen voor de huid zijn mogelijk zichtbaar na drie maanden bij dagelijks gebruik van collageensupplementen. Er wordt gesuggereerd dat mensen collageen blijven gebruiken na de eerste resultaten om de voordelen te behouden, omdat het lichaam een enzym produceert dat voortdurend collageen afbreekt.

In 2021 werden in een meta-analyse van de effecten van collageensupplementen op huidveroudering gegevens samengevoegd van 19 onderzoeken met 1.125 deelnemers. Het onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Dermatology, ontdekte dat het 90 dagen lang innemen van collageensupplementen rimpels verminderde en de elasticiteit en hydratatie verbeterde.

Daarnaast werden verbeteringen in de elasticiteit en hydratatie van de huid gerapporteerd na dagelijkse inname van 2,5 tot 10 gram collageen gedurende acht tot 24 weken, volgens een review uit 2019 gepubliceerd in het Journal of Drugs and Dermatology.

snelheid collageen

Wat gebeurt er als je stopt met collageen?

Er gebeurt niets als je stopt met collageen, maar als je je collageenniveaus wilt blijven ondersteunen dan kun je beter niet teveel dagen overslaan. De meeste positieve reviews van collageen komen van mensen die collageensupplementen in hun vaste supplementenroutine hebben opgenomen.

Waarom moet je soms stoppen met collageen?

Om optimaal van collageen supplementen te profiteren, wordt aangeraden ze gedurende een periode van 25 dagen in te nemen, vervolgens 5 dagen te stoppen en daarna weer in te nemen. Deze strategie zou helpen om het lichaam te stimuleren zijn eigen collageenaanmaak te blijven uitvoeren en afhankelijkheid van collageen supplementen wordt voorkomen.

Lees ook: Kan collageen haaruitval tegengaan?

Hoeveel collageen per dag innemen?

Er bestaat geen algemene dagelijkse hoeveelheid voor collageen. Producenten van collageen poeders suggereren gewoonlijk een dagelijkse dosering van 10 tot 15 gram, wat overeenkomt met ongeveer één tot twee schepjes per dag innemen.

Hoe snel collageen precies werkt blijft onduidelijk.

Conclusie

Hoe snel collageen resultaat begint te geven hangt af van verschillende factoren. Deze omvatten het deel van het lichaam dat je wilt ondersteunen, de kwaliteit en dosis van het supplement, maar ook individuele factoren zoals je gezondheid en leeftijd. Omgevingsfactoren en sociale factoren spelen ook een rol.

Kortom, onderzoek naar hoe lang het duurt voordat collageen poeder werkt is gemengd en varieert het afhankelijk van het soort supplement dat wordt gebruikt, de dosering en de algehele gezondheid.

Verder lezen over: Collageen tekort symptomen

Collageen

Over dit anti-aging artikel

Dit artikel over collageen poeder en hoe snel het werkt is geupdate op 6 november 2023. Collageen, een sleutelcomponent voor longevity, kan helpen bij het vervullen van lichaamseigen collageen behoeften. Collageendrankjes, vaak verrijkt met hyaluronzuur, kunnen bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn en spierspanning. Zorgvuldig collageen slikken is belangrijk voor een vriendelijke maagverwerking. Voedingsmiddelen met anti-aging eigenschappen kunnen ondersteuning bieden tegen osteoporose.

Bronnen[ad_2]

https://vitamines.com/collageen/hoe-snel-werkt-collageen/