Glucomannan werking & bijwerkingen uitgelegd

[ad_1]

Een paar kilo afvallen met niks doen: het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het dus ook. Toch is er iets wat er in de buurt komt, in combinatie met een caloriebeperkend dieet: namelijk glucomannan. In dit artikel duiken we dieper in dit bijzondere voedingssupplement met handig om te weten voordat je glucomannan kopen gaat.

Wat is glucomannan?

Glucomannan is een soort oplosbare vezel, afkomstig uit de knol of wortel van de konjak plant, ook wel bekend als olifantenyam of, om de wetenschappelijke naam te geven: Amorphophallus konjac of Amorphophallus rivieri. Glucomannan konjac is een soort polysacharide, wat weer een soort koolhydraat is.

Omdat we geen enzymen hebben om vezels zoals Glucomannan af te breken, passeert het de darm en wordt het in de dikke darm gefermenteerd door colonbacteriën. Het is ook zeer goed oplosbaar in water en kan tot 50 keer zijn gewicht in water opnemen waardoor het de meest viskeuze van alle bekende voedingsvezels is.

Glucomannan is afkomstig van de konjak plant.

Glucomannan wordt vaak gebruikt voor gewichtsbeheersing dankzij zijn vermogen om een vol gevoel te bevorderen wanneer het water opneemt en de darmen voller maakt. Het blijkt ook andere (mogelijke) voordelen te hebben die we hieronder zullen bespreken.

Verder lezen over: Wat is glucomannan?

Welke glucomannan soorten zijn er?

Konjak wordt verwerkt tot konjakmeel dat in Azië al honderden jaren traditioneel wordt gegeten in de vorm van konjac noedels. In de westerse wereld wordt het echter meer gebruikt als konjacmeel. In de westerse wereld is het echter gebruikelijker om konjak glucomannan te consumeren als voedingsvezelsupplement.

Glucomannan wordt gewonnen uit de knol of wortel van de konjak plant. Glucomannan supplementen zijn er in de vorm van een poeder, te mengen met water, of als een cellulose capsule. Om veiligheidsredenen is het niet langer verkrijgbaar als tablet, zoals hieronder wordt uitgelegd.

glucomannan werking

Glucomannan werking

Glucomannan konjak is een hydrocolloïde, wat betekent dat het in de aanwezigheid van water verandert in een gel. Deze gel omhult de darmen met een beschermende, defensieve laag. Het feit dat het water absorbeert in de darm zorgt er ook voor dat het de darm voller maakt en een vol gevoel bevordert.

Glucomannan helpt ook om het legen van de maag uit te stellen en de peristaltiek in de darmen te bevorderen. Dat is de werking van de spieren die ons spijsverteringsstelsel van slokdarm tot anus omhullen, waardoor het voedsel dat we eten door het spijsverteringsproces gaat. Zie het zo: glucomannan helpt de maag leeg te maken, zorgt ervoor dat er niets achterblijft en helpt het lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Glucomannaan is ook nog alkalisch, wat betekent dat het kan helpen om de zuur/base verhouding in het lichaam in balans te brengen, iets waar mensen die een zuur dieet met veel vlees eten baat bij kunnen hebben.

Wat doen glucomannan supplementen?

De functie van glucomannan als voedingssupplement is dat het een in water oplosbare, zeer viskeuze, fermenteerbare voedingsvezel is. Door deze eigenschappen kan glucomannan fungeren als een coating voor het spijsverteringskanaal, water opnemen in de darm, de darm voller maken, de darmtransit verbeteren en de opname van cholesterol verminderen.

Waar wordt glucomannan voor gebruikt?

In de westerse wereld wordt Glucomannan konjac gebruikt als voedseladditief, om te fungeren als verdikkingsmiddel en emulgator in voedingsmiddelen, dankzij de gel-achtige kwaliteit wanneer het gemengd wordt met water, en omdat het smaak- en geurloos is.

Als voedingssupplement wordt glucomannan konjak gebruikt als voedingsvezelsupplement, meestal om er enkele kilo’s mee af te vallen. Systematische reviews van onderzoeken hebben echter een aantal gunstige effecten van konjak gevonden.

Van deze voedingsvezel is ontdekt dat het de bloedsuikerspiegel, het cholesterol en de bloeddruk kan verlagen, en dat het werkt als prebioticum en laxeermiddel. Dit betekent dat het kan ondersteunen bij het afvallen.

glucomannan afvallen

Werkt glucomannan echt?

Wel, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft het gebruik van glucomannan als voedingssupplement voor gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht goedgekeurd. Ze hebben een uitgebreide meta-analyse van onderzoeken uitgevoerd om een aantal claims over het gebruik van glucomannan als voedingssupplement te onderzoeken.

De onderzochte claims omvatten het gebruik van glucomannan voor gewichtsbeheersing, het in balans brengen van de bloedsuikerspiegel, het in balans brengen van de cholesterolspiegel en een verbeterde darmfunctie.

Hun bevindingen waren dat er een oorzaak-gevolgrelatie wetenschappelijk is aangetoond als het gaat om het gebruik van glucomannan supplementen voor de vermindering van lichaamsgewicht, maar alleen als ze op de juiste manier worden ingenomen. Voor de andere claims van glucomannan kan door gebrek aan bewijs geen bevredigende oorzaak-gevolgrelatie worden vastgesteld.

Lees meer over: Wat is konjac?

gewichtsverlies glucomannan konjac

Hoe neem je glucomannan in?

Het is superbelangrijk om glucomannan op de juiste manier in te nemen om de gunstige effecten te voelen. Dit voedingsvezelsupplement moet voor de maaltijd worden ingenomen, met één tot twee glazen water, zodat het zijn voorbelastingseffect kan uitoefenen.

De glazen water zijn essentieel omdat het werkt door absorptie met water. Het moet voor elke maaltijd worden ingenomen, drie keer per dag, en dagelijks gedurende ten minste 5 weken. Als je het gebruikt als afslanksupplement, is het ook belangrijk om het in te nemen in combinatie met een calorie beperkend dieet.

Hoe snel werkt glucomannan?

Het is belangrijk om glucomannan regelmatig in te nemen voor een langere tijd, zodat het werkt. Toen de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een systematisch onderzoek uitvoerde naar het gebruik van Glucomannan als afslanksupplement, ontdekten ze dat het onderzoek dat slechts 28 dagen duurde geen gunstig effect had, terwijl de andere onderzoeken, die tussen de 5 weken en 3 maanden duurden, dat wel hadden.

Hoe lang duurt het voordat je lichaam Glucomannan absorbeert?

In de onderzoeken die door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid zijn beoordeeld, werd het glucomannan supplement in de succesvolle onderzoeken tussen 15 minuten en 1 uur voor de maaltijd toegediend.

Een onderzoek waarbij deelnemers naast de maaltijd glucomannan kregen toegediend, had geen positief resultaat. Dit suggereert dat je lichaam minstens 15 minuten nodig heeft om de voedingsvezels op te nemen en effect te hebben.

Glucomannan & afvallen

Glucomannan bevat, net als andere vezels, zeer weinig calorieën. Dit kan op zich al helpen bij het afvallen. Het is gebleken dat de hoeveelheid die mensen eten voor een groot deel afhangt van het gewicht of de omvang van het voedsel en niet zozeer van de calorische waarde ervan, dus door caloriearme vezels te eten, verlagen we op natuurlijke wijze het aantal geconsumeerde calorieën, wat helpt bij het afvallen4.

Glucomannan kan ook helpen bij gewichtsverlies door je op verschillende manieren een voller gevoel te geven. Omdat het een oplosbare vezel is die water absorbeert en uitzet in de darmen, zorgt dit voor een vol gevoel.

Het blijkt ook de snelheid te verhogen waarmee voedsel het terminale ileum bereikt, het deel van het spijsverteringskanaal dat verzadigingssignalen afgeeft, en het blijkt de niveaus van cholecystokinine te verhogen, een hormoon waarvan gedacht wordt dat het zorgt voor vet-geïnduceerde verzadiging.

Glucomannan blijkt bovendien de opname van voedsel in de darmen te vertragen, waardoor de afgifte van insuline na het eten wordt vertraagd. Een tragere afgifte van insuline helpt bij gewichtsverlies, omdat een van de mechanismen van dit hormoon is om de energie die we eten om te zetten in vet om op te slaan voor later gebruik.

Kortom, er kan worden gesteld dat de Europese Commissie heeft toegestaan dat Glucomannan in de context van een energiebeperkt dieet bijdraagt aan gewichtsverlies. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram glucomannaan in drie doses van elk 1 gram, samen met 1 tot 2 glazen water, vóór de maaltijd ingenomen.

Glucomannan kan ook helpen bij gewichtsverlies.

Glucomannan voor cholesterol

Een ander mogelijk voordeel van glucomannan konjak is het gunstige effect op lipiden en het cholesterolgehalte. Het risico op hart- en vaatziekten kan worden verlaagd bij mensen die Glucomannan supplementen gebruiken vanwege het gunstige effect op lipiden waaronder cholesterol en triglyceriden niveaus. Er is ontdekt dat glucomannan de opname van cholesterol in de darm vermindert en de uitscheiding ervan bevordert.

Systematische reviews van onderzoeken hebben aangetoond dat personen die glucomannan kregen significant lagere niveaus van totaal cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL-cholesterol – ook wel bekend als ons “slechte” cholesterol), en triglyceriden hadden in vergelijking met een placebogroep. Dit blijkt op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

De Europese Commissie heeft een vergunning verleend voor de wijze waarop Glucomannan bijdraagt aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. De claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen met een dagelijkse inname van 4 g glucomannan.

Glucomannan voor diabetes type 2

Patiënten met diabetes type 2 bleken bij inname van Glucomannan een lagere nuchtere bloedglucosespiegel te hebben in vergelijking met een placebogroep8. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de langzamere opname van voedsel en verminderde eetlust.

Een onderzoek uitgevoerd door Chearskul in 2007 richtte zich op een Thaise populatie met type 2 diabetes. De resultaten toonden aan dat glucomannan gunstig kan zijn bij het verminderen van de glykemische en lipidencontrole bij diabetes type 2.

Glucomannan tegen constipatie

Glucomannan blijkt constipatie te verlichten. Deelnemers aan een onderzoek in China met een vezelarm dieet bleken vaker ontlasting te hebben als ze konjak glucomannan als voedingssupplement namen, vergeleken met de placebogroep.

Uit het Chinese onderzoek bleek ook dat degenen die het glucomannan supplement innamen verbeterde niveaus van gezonde darmbacteriën hadden, waaronder lactobacillen en bifidobacteriën, en verbeterde concentraties van vetzuren met een korte keten5, wat suggereert dat glucomannan ook gebruikt kan worden als prebioticum.

Glucomannan bijwerkingen

Glucomannan wordt meestal goed verdragen, maar toch zijn er bij sommige mensen enkele bijwerkingen gerapporteerd, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en lichte diarree. Gelukkig zijndit trouwens meestal milde symptomen.

glucomannan bijwerkingen

Is glucomannan veilig?

Wanneer je je houdt aan de instructies op het etiket is glucomannan in principe veilig, maar vanwege de vul- en viscositeitseffecten van Glucomannan bestaat de mogelijkheid dat het de absorptie van medicijnen op recept die oraal worden ingenomen, vermindert.

Daarom moet je orale medicijnen 1 uur voor of 4 uur na glucomannan innemen en medisch advies inwinnen bij je arts of glucomannan ook voor jouw persoonlijke situatie veilig zijn.

We schrijven dit in bijzonder omdat is aangetoond dat glucomannan de bloedsuikerspiegel verlaagt, daarom wordt ook geadviseerd om het niet in te nemen naast medicijnen of andere supplementen die ook een hypoglykemisch effect hebben.

Glucomannan kan verder de opname van vetoplosbare vitamines beïnvloeden. Dat komt omdat het invloed heeft op galzuren die nodig zijn voor de opname van vetoplosbare vitamines13 – vitamine A, E, D en K. In water oplosbare vitamines (vitamine C en B-vitamines) worden niet beïnvloed.

Als je een multivitamine supplement of een van de vetoplosbare vitamines in supplementvorm neemt, is het waarschijnlijk beter deze op een ander moment van de dag in te nemen dan een glucomannan supplement.

glucomannan gevaarlijk

Kan glucomannan gevaarlijk zijn?

In het verleden zijn er enkele gevallen gemeld van verstopping van de slokdarm na inname van Glucomannan tabletten of kauwtabletten. Dit komt waarschijnlijk doordat de Glucomannan water absorbeerde voordat het de maag bereikte, waardoor het opzwol en de keel blokkeerde met verstikking tot gevolg.

Gelukkig is dit vandaag de dag geen probleem meer, aangezien het alleen verkrijgbaar is als cellulosecapsule of poeder dat gemengd kan worden met water, omdat de capsule het poeder beschermt totdat het de maag bereikt. Het is verder belangrijk om op te merken dat om deze redenen glucomannan capsules in hun geheel moeten worden doorgeslikt, open ze niet.

Verder zijn er weinig bijwerkingen verbonden aan glucomannan, het wordt meestal niet als gevaarlijk beschouwd. Er is echter ook een mogelijkheid dat het de biologische beschikbaarheid van andere medicijnen kan beïnvloeden, zoals hieronder verder wordt besproken.

Hoe werkt de combinatie glucomannan en chroom?

Chroom is een mineraal dat kan helpen bij het reguleren van insuline. Dit is het hormoon dat vrijkomt wanneer onze bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor koolhydraten en suiker worden omgezet in vetopslag. Het is daarom een potentieel nuttig supplement om in te nemen om af te vallen.

Een recente pilotstudie, gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, onderzocht het gebruik van Glucomannan supplementen in combinatie met chroom en oligofructose (een prebiotische voedingsvezel) en een calorie-gecontroleerd dieet, door vrouwen met overgewicht of obesitas.

De onderzoekers ontdekten dat de deelneemsters hun lichaamsgewicht, taille- en heupomtrek en lichaamsvetpercentage aanzienlijk verminderden, evenals de systolische bloeddruk. Ze ontdekten verder ook dat de vrouwen hun stemming verbeterden en minder hunkerden naar hartig voedsel terwijl ze deelnamen aan het onderzoek en dat ze verbeterde niveaus van gezonde darmbacteriën hadden.

Conclusie

Wat hebben we geleerd van glucomannan? In ieder geval dat de inname van glucomannan voor een verzadigd gevoel zorgt door zijn waterabsorptievermogen, wat het een populair supplement maakt om er een paar kilo mee af te vallen.

Bijkomende voordelen omvatten potentiële positieve effecten op cholesterol, bloedsuikerspiegel en darmgezondheid.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA, erkent de bijdrage van glucomannan aan gewichtsverlies binnen een energiebeperkt dieet. Voor optimale effecten dient het voor maaltijden te worden ingenomen met voldoende water.

Glucomannan

Bronnen

Over dit konjak artikel

Bij de apotheek is bijvoorbeeld Vitakruid glucomannan, afkomstig van Konjak, beschikbaar. De werking van glucomannan als voedingssupplement optimaliseert de stoelgang met psylliumvezel en granulaat. Voor betere spijsvertering en verbranding, met voedingssupplementen zoals omega-3 vetzuren en vitaminen, is glucomannan ook interessant. Medicijngebruik, vooral tijdens zwangerschap en menopauze, beïnvloedt de voedingswaarde. Sportvoeding, rijk aan voedingsstoffen, samen met chromium picolinate reguleert bloedsuiker, ondersteunt gewrichten en urinewegen. Bij slaaptekort en verhoogd energieverbruik, helpt dit supplement de kilo’s op de weegschaal te beheersen. Raadpleeg altijd een specialist voor optimale nutrition en voedingstof inname.[ad_2]

https://vitamines.com/glucomannan-werking/