Een 4-stappen ochtend routine voor een geweldige dag

[ad_1]

Een ochtend routine, heb jij die?

We hebben allemaal wel eens een dag waarop we met ons ‘verkeerde been uit bed stappen.’ Toch? Ik wel in ieder geval…

Het vervelende is dat alles wat je die dag doet fout lijkt te gaan. Je komt overal te laat; je laat alles vallen; je vergeet de bijlagen bij je email te uploaden; je kunt geen parkeerplek vinden, en noem het maar op.

Klinkt bekend toch?

Vroeger, als ik zo’n soort dag had dacht ik: ‘Nee heh, daar gaan we weer!’.

Maar de laatste maanden ben ik een aantal nieuwe gewoontes uit gaan proberen om mijn ochtend routine te verbeteren.

Mijn gedachte hierachter was simpel. Als ik mijn ochtend routine vol stop met positieve gevoelens en goede energie zal alles de rest van de dag ook beter op zijn plaats vallen.

En het werkt!

Sinds het toepassen van mijn nieuwe ochtend routine ben ik vrolijker, creatiever, productiever en heb ik meer energie. De kwaliteit van mijn dagen (en dus van mijn leven) is dus een stuk hoger geworden.

Geweldig toch?

In deze blog lees je meer over het creëren van een ochtend routine. Je leest o.a.:

  • Wat de voordelen zijn van een ochtend routine
  • Wat mijn ochtend routine is

Lees je mee?

Een 4 stappen ochtendroutine

Vraag en antwoord

1.Wat is een goede ochtend routine?

Dat is persoonsafhankelijk, maar het is over het algemeen fijn om je telefoon nog even uit te laten en je op jezelf te focussen. Lees een boek, mediteer, doe yoga of maak gewoon eens heel rustig en bewust je ontbijt klaar.

2.Hoelang duurt een ochtend routine?

Ook dat is maar net afhankelijk van hoeveel tijd jij hebt en wil vrijmaken. Sommige mensen nemen 5 minuten, andere nemen 2 uur. Zoek voor jezelf uit wat je prettig vindt en wat haalbaar is.

Vroeg opstaan, waarom zou je dat doen? In deze video deel ik er wat meer over.

Voordelen van een ochtend routine

Geen tijd voor een ochtend routine? Vraag jezelf dan eerst eens af WAAROM je überhaupt een ochtendroutine wil hebben?

Ik ben simpelweg een uurtje eerder opgestaan omdat ik het zo belangrijk vind om een leuke en positieve dag te hebben.

Misschien moet je hierdoor ’s avonds wat eerder naar bed, maar het enige wat je dan waarschijnlijk mist is een uurtje ‘nutteloos tv kijken’. Makkelijke keuze als je het mij vraagt.

Hieronder een lijstje van de voordelen die het toepassen van een ochtend routine mij gebracht hebben:

1.Gevoel van succes dat de hele dag blijft.

Je bent immers in staat geweest om vroeg op te staan en je dag goed, gezond en positief te beginnen!

2.Meer energie gedurende de hele dag.

Klinkt misschien tegenstrijdig omdat je vroeger op staat, maar je krijgt echt meer energie. Ik zal je straks uitleggen hoe mijn ochtend routine er uit ziet.

3.Verhoogde creativiteit, focus en helderheid.

Daar heb je dus de hele dag profijt van! Het werkt echt door in de rest van je dag.

4.Gevoel van balans.

Je begint je dag rustiger en met de dingen die jij belangrijk vindt. Dit draagt bij aan een betere balans in je leven.

5.Minder stress.

Dit vind ik vooral erg belangrijk. Je staat eerder op, dus in plaats van de hele dag achter de feiten aan te lopen, loop je juist een stapje voor waardoor je minder stress hebt.

6.Een beter en positiever humeur.

Een positiever humeur is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor je partner ;).

7.Ontzettend veel zin om de dag op me af te laten komen zoals hij komt.

En dit is zoveel waard! Als je elke dag met positiviteit kunt starten, moet je nagaan wat voor impact dat heeft op je gevoel in een week, een maand of een jaar!

ochtend routine

Mijn ochtend routine

Mijn ochtend routine is mijn ‘heilige uurtje’ geworden. Een uurtje wat ik helemaal voor mezelf heb en waarin niemand me stoort.

Je kan dit bijvoorbeeld van 07.00 tot 08.00, maar veel mensen doen het ook van 06.00 tot 07.00.

Ik ken zelfs iemand die zijn ochtend routine doet van 05.00 tot 06.00. Hij zegt het heerlijk te vinden zich klaar te maken voor een nieuwe dag als de rest van de wereld nog ligt te slapen.

Mijn ochtend routine ziet er als volgt uit:

#1. 07.00 – 07.20

Ik gebruik de eerste 20 minuten van de nieuwe dag om Yoga te doen. Zeker in het begin vergt het best wat discipline om gelijk met je slaperige hoofd te gaan bewegen.

Maar als je eenmaal bezig bent is het heerlijk. Je bloed gaat weer stromen door je lichaam en je begint langzaam weer helder te denken.

Ik start sowieso met 5 keer de Zonnegroet gevolgd door verschillende oefeningen. Belangrijk is om het niet te moeilijk voor je zelf te maken. Zoek ook hierin routine, je bent immers nog slaperig als je uit je bed stapt.

#2. 07.20 – 07.25

In deze 5 minuten schrijf ik op een blaadje wat ik deze dag allemaal wil doen. Het voelt heerlijk om dit papiertje de hele dag bij je te hebben en niet alles te hoeven onthouden.

Schiet me iets nieuws te binnen, dan schrijf ik het erbij. Ik vind het fijn om eerst met de meest vervelende dingen te beginnen, anders blijf ik daar de hele dag een vervelend gevoel over hebben.

#3. 07.25 – 07.45

Deze tijd tijdens mijn ochtend routine gebruik ik om mezelf te inspireren.

Of ik ga een stukje lezen uit een boek wat ik aan het lezen ben, of ik lees een aantal artikelen van inspirerende (Yoga) websites, of ik kijk wat video’s op Youtube met een ‘positieve vibe’.

#4. 07.45 – 08.00

Deze tijd gebruik ik om een gezond ontbijt voor mezelf te maken. Ik eet meestal veel fruit. Ook drink ik altijd eerst twee glazen water omdat je lichaam ongeveer acht uur lang geen vocht heeft gehad tijdens de nachtrust.

Verder maak ik vaak een groene smoothie voor later op de dag en drink een kopje detox-thee.

Eerder heb ik een artikel geschreven over Yoga voeding die je energiek en fit houdt, misschien vind je dit ook wel interessant om te lezen:

Yoga voeding, 8 tips voor een gezonde levensstijl

Integreer yoga in je ochtend routine

Wil je yoga in de ochtend doen, maar weet je niet precies WAT je dan moet doen? Doe dan mee me de Rise & Shine cursus op het HWY practice platform.

Zo kom je er snel achter wat je wel en niet fijn vindt om te doen in de ochtend en hoef je er zelf niet over na te denken!

practice platform


Ik ben nog steeds aan het experimenteren met mijn ochtend routine en ik probeer gaandeweg nieuwe dingen uit. Ik ben heel benieuwd naar jullie ochtendroutines!

Laat me hieronder in de reacties weten wat jullie ’s ochtends doen om de rest van je dag positief en goed in je vel te zitten.[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/ochtend-routine-voor-een-geweldige-dag/