Collageen bijwerkingen | Vitamines.com

[ad_1]

Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels in je lichaam. Het bevindt zich in je huid, botten, pezen en ligamenten. Het heeft als belangrijkste taak om weefsels structuur te geven en ze te helpen om rek en stoten te weerstaan.

Steeds meer mensen kopen collageen poeder om hun collageenniveaus aan te vullen. Sommige onderzoeken suggereren dat collageen gunstig is voor sommige delen van het lichaam, waaronder verouderende huid, botdichtheid en gewrichten.

Bijwerkingen collageen in het kort

Collageen supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd met relatief weinig bijwerkingen zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid of een opgeblazen gevoel. Maar er zijn ook ernstigere uitzonderingen. Als je overweegt om collageen te gaan gebruiken, lees dan zeker verder.

Wat is collageen?

Collageen is een soort eiwit en zelfs het meest voorkomende structurele eiwit. Een structureel eiwit is een eiwit dat de structuur of het raamwerk van je cellen en weefsels vormt. Er zijn 28 collageen typen bekend, waarbij type 1 collageen 90% van het collageen in het menselijk lichaam uitmaakt.

Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren vormen drie strengen, die samen de drievoudige helixstructuur vormen die kenmerkend is voor collageen.

Collageen wordt gevonden in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en speelt een belangrijke rol in cellulaire processen, waaronder:

 • Weefselherstel
 • Immuunrespons
 • Cellulaire communicatie
 • Celmigratie (belangrijk voor weefselbehoud)

Bindweefselcellen genaamd fibroblasten produceren en onderhouden collageen. Naarmate mensen ouder worden, raakt hun collageen gefragmenteerd, wordt de functie van fibroblasten aangetast en vertraagt de productie van collageen.

Deze veranderingen, samen met het verlies van een ander belangrijk structureel eiwit genaamd elastine, leiden tot tekenen van veroudering zoals een verslapte huid en rimpels.

collageen poeder bijwerkingen

Geeft collageen poeder bijwerkingen?

De kans is klein en bijwerkingen van collageen poeder zijn over het algemeen niet ernstig, maar sommige mensen krijgen na inname van het supplement lichte spijsverteringsklachten, een opgeblazen gevoel, of melden een vieze smaak in de mond als bijwerking.

Of je met andere vervelende symptomen te maken krijgt hangt af van je algehele gezondheid. Het stimuleren van de collageenproductie door het nemen van een supplement kan mogelijk de oxidatieve stress verhogen, wat gebeurt wanneer vrije radicalen zich in je lichaam vormen en de afweer overweldigen.

Het beste collageen poeder is een supplement met zo min mogelijk (onnodige) toevoegingen, waardoor ook de kans op bijwerkingen wordt verminderd.

Vaker gemelde collageen bijwerkingen

Deze collageenpoeder bijwerkingen worden iets vaker gemeldt:

 • Diarree
 • Dyspepsie
 • Vieze smaak in de mond
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid
 • Uitslag
 • Opgeblazen gevoel
 • Allergische reactie
 • Moeilijkere stoelgang
 • Jeukende hoofdhuid

Ernstige bijwerkingen

Collageen in zowel pil als poedervorm kan in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen geven zoals:

 • Anafylaxie (gehydrolyseerd viscollageen poeder of capsule)
 • Leverafwijkingen (heel zeldzaam)

Voorzorgsmaatregelen

Bepaalde mensen mogen geen collageensupplementen gebruiken zonder de goedkeuring van hun arts.

Collageen supplementen zijn mogelijk niet veilig voor:

 • Mensen met een vis-, schelpdier- of ei-allergie (collageensupplementen kunnen deze allergenen als ingrediënten bevatten)
 • Mensen met een koosjer of halal dieet
 • Mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet

Hoeveel collageen per dag is veilig?

Studies naar de voordelen van collageensupplementen hebben gekeken naar doses variërend van 2,5 tot 15 gram per dag. Enkele fabrikanten en leveranciers van supplementen stellen zelfs dat 20 gram per dag nog veilig is.

Collageen poeders en pillen zijn niet de enige manier om je lichaam te helpen meer collageen aan te maken. Het consumeren van voedingsmiddelen zoals bottenbouillon en gelatine stimuleren ook de collageenproductie.

Collageen is veilig tot 15 gram per dag.

Wat gebeurt er als ik te veel collageen neem?

Bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van te veel collageen poeder, waaronder diarree, dyspepsie, een vieze smaak in de mond, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en huiduitslag. Meer ernstige bijwerkingen zijn anafylaxie en leverafwijkingen.

Wil je weten hoe je collageen verantwoord gebruikt? Leer dan meer in het artikel hoe gebruik je collageen poeder.

Interacties met medicijnen

Het is niet bekend of collageen een wisselwerking heeft met medicijnen, daarom is het essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsinformatiepaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt erin zit.

Neem het etiket van dit supplement door met je arts om mogelijke interacties met voedingsmiddelen, andere supplementen en medicijnen met hem of haar te bespreken.

Voedingsbronnen van collageen

Collageen komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals harde stukken vlees, bottenbouillon en kraakbeen.

Collagen supplementen

Supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:

 • Collageen poeders
 • Collageen tabletten
 • Collageen capsules
 • Collageen dranken
veilig collageen poeder

Waar is collageen goed voor?

Het gebruik van supplementen moet individueel worden bepaald en doorgelicht door een professional uit de gezondheidszorg, zoals een geregistreerde diëtist, apotheker of arts. Geen enkel collageen supplement is bedoeld om ziekten te behandelen, genezen of voorkomen.

Op de labels van collageensupplementen staat dat ze de effecten van veroudering tegengaan door:

 • De huid te verstevigen
 • Ouderdomsschade te voorkomen
 • De gezondheid van de botten te verbeteren

Er zijn echter niet veel onafhankelijke onderzoeken gedaan om de effecten van deze supplementen te testen en de claims te ondersteunen.

Veel onderzoeken naar de voordelen van collageensupplementen zijn klein of beperkt. In sommige gevallen worden de onderzoeken gefinancierd door leveranciers van collageen. Bedrijven kunnen profiteren als de onderzoeksresultaten positief zijn, wat betekent dat sommige (niet alle) bedrijven niet altijd het beste met je voor hebben. Houd hier rekening mee als je het onderzoek bekijkt.

Huid

Collageen maakt 75% uit van het droge gewicht van je huid. Naarmate mensen ouder worden, heeft de binnenste laag van de huid de neiging collageen te verliezen. Als dit gebeurt, wordt de huid minder elastisch en mogelijk kwetsbaarder voor beschadiging.

Onderzoeken naar de invloed van collageen op de huid zijn onder andere:

 • Hydratatie: Wetenschappers keken of collageensupplementen het huidweefsel in een lab konden verbeteren. De resultaten suggereerden dat supplementen zouden kunnen helpen bij de hydratatie van de huid en het collageennetwerk van de huid. Collageen bleek ook de verouderende huid te kunnen verbeteren.
 • Elasticiteit: De elasticiteit van de huid kan beginnen af te nemen (tijdens iemands 20e levensjaar). Sommige onderzoeken hebben gekeken of collageensupplementen hierbij kunnen helpen. Een onderzoek liet vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar acht weken lang eenmaal daags een collageensupplement (type I collageen) of een placebo innemen. Aan het eind van het onderzoek hadden de vrouwen die collageen innamen een verbeterde huidelasticiteit vergeleken met de vrouwen die een placebo innamen. In dit onderzoek werd varkenscollageen type 1 gebruikt. Daarom is dit supplement niet geschikt voor Kosher of Halal diëten.
 • Hydratatie en elasticiteit: In een onderzoek werd gekeken naar de rol van een collageensupplement dat extra gewrichtsondersteunende ingrediënten bevatte, waaronder chondroïtinesulfaat, glucosamine, L-carnitine en andere vitaminen en mineralen. Het onderzoek toonde aan dat het supplement de elasticiteit en hydratatie van de huid verhoogde. Maar omdat dit onderzoek een combinatieproduct gebruikte, is het moeilijk om de effecten van collageen alleen af te leiden.
 • Wondgenezing en veroudering: In een overzicht van onderzoeken werd gekeken naar de effecten van collageensupplementen op wondgenezing en huidveroudering. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat supplementen over het algemeen veilig zijn en de elasticiteit, hydratatie en dichtheid van de huid kunnen verhogen. Ze voegden er echter aan toe dat er meer onderzoek nodig is naar de toepassingen en de juiste dosis.

Gezondheid van botten

Er is enig onderzoek gedaan naar de effecten van collageensupplementen op de botgezondheid na de overgang.

Uit een onderzoek bleek dat de inname van een collageensupplement de botmineraaldichtheid bij postmenopauzale vrouwen verhoogde. Bovendien toonde het onderzoek aan dat het supplement de botvorming zou kunnen vergroten en het botverlies zou kunnen verminderen.

Uit een ander onderzoek bleek dat supplementen met collageen plus calcium de gezondheid van de botten verbeterden bij mensen na de overgang. De proefpersonen die het supplement innamen, hadden minder botverlies en betere markers voor botgezondheid dan de proefpersonen die het placebo innamen.

vrouw met weinig rimpels door collageen

Is collageen goed voor specifieke gebieden?

Nee, je kunt niet kiezen waar je lichaam het collageen gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een supplement nemen om je huid te verbeteren, maar als je botten of spieren te weinig collageen hebben, zal extra collageen waarschijnlijk eerst door je botten en spieren worden gebruikt.

Voor de spieren

Sommige mensen nemen collageen om spieren te behouden of vet te verminderen. Onderzoek hiernaar is echter beperkt en heeft gemengde resultaten opgeleverd.

Een onderzoek onderzocht of collageensupplementen in combinatie met weerstandstraining de verhouding vet/vet in je lichaam (lichaamssamenstelling) bij mannen kon beïnvloeden. In een 12 weken durend programma met 57 deelnemers werd weerstandstraining gecombineerd met een collageensupplement of een placebo.

Onderzoekers ontdekten dat beide groepen meer spiermassa hadden. Degenen die een collageen supplement namen, vertoonden echter een lichte toename in vetvrije massa. Men dacht dat dit te maken had met verbeteringen in het bindweefsel.

Een ander klein onderzoek vergeleek collageensupplementen met een placebo bij premenopauzale vrouwen (voor de menopauze). De deelnemers die collageensupplementen innamen, hadden een grotere toename in vetvrije lichaamsmassa en een afname in vetmassa.

Gewrichtspijn

Collageen is een belangrijke bouwsteen van kraakbeen, een rubberachtig materiaal dat botten bedekt en beschermt en gewrichten soepel laat bewegen.

Voor mensen met gewrichtsproblemen door artrose is er enig bewijs dat collageensupplementen gewrichtspijn en andere symptomen van artrose kunnen verminderen.

Ander gebruik

Sommige mensen nemen ook collageensupplementen om andere aspecten van hun gezondheid te verbeteren, waaronder:

 • Gezondheid van de ogen
 • Gezondheid van het hart
 • Huid en nagels

Gewichtsverlies

Ook hier is er nog te weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar om de voordelen van gewichtsverlies te ondersteunen. Ook of mensen wel of niet aankomen door collageen blijft onderwerp van onderzoek.

mooi haar door collageen

Veelgestelde vragen

Hoe kun je collageen het beste bewaren?

Collageen poeders kun je het beste op een koele, droge plaats bewaren. Volg de instructies op het etiket van het supplement dat je hebt gekocht.

Helpen collageen poeders tegen rimpels?

De meningen lopen uiteen of collageen tegen rimpels helpt. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat collageen poeders gunstig kunnen zijn voor sommige delen van het lichaam, waaronder de ouder wordende huid en het tegengaan van rimpels, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Helpt collageen bij de behandeling van artrose?

Recent onderzoek heeft veelbelovende resultaten laten zien wat betreft het vermogen van collageensupplementen om de symptomen van artrose te verbeteren. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen.

Conclusie

De kans op bijwerkingen van collageen supplementen is over het algemeen laag. Sommige collageen poeders kunnen ook andere vitamines bevatten die bij overmatig gebruik gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat collageen bepaalde voordelen kan hebben, zoals het bevorderen van de elasticiteit van de huid en het ondersteunen van de gezondheid van gewrichten, botten en het hart. Onderzoek naar deze voordelen is echter nog te beperkt en vaak zelfs tegenstrijdig.

Sommige mensen kunnen beter helemaal geen collageen slikken. Als je een strikt halal, kosher, vegetarisch of veganistisch dieet volgt, bepaalde medicijnen gebruikt, gezondheidsproblemen hebt of allergieën hebt, moet je het gebruik van deze producten vermijden.

Bijwerkingen

Over dit artikel

Dit artikel over collageen bijwerkingen is voor het eerst gepubliceerd op 17 oktober 2023. Collageen peptiden zijn een populair in anti-aging supplement in de huidverzorging, maar kunnen bij sommige mensen overgevoeligheid of allergische reacties veroorzaken. Dit komt door de eiwitten waar sommigen allergisch voor kunnen zijn. Vooral bij personen met bepaalde huidziekten of een schimmel allergie kan dit een probleem zijn. Het is daarom aan te raden om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden en eventueel te kiezen voor een vegan collageen alternatief. Niacinamide en vitamine C in voeding kunnen bijdragen aan de huidgezondheid. Let op: sommige medicatie kan de effecten van collageen beïnvloeden.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:[ad_2]

https://vitamines.com/collageen-bijwerkingen/