Chakra Yoga – De 7 beste chakra yoga oefeningen

[ad_1]

chakra yoga oefeningen

Wat is chakra yoga?

Chakra yoga is een vorm van yoga die zicht specifiek richt op de chakra’s.

Eigenlijk hebben alle vormen van Yoga effect op de Chakra’s. De ene vorm van yoga benoemt de chakra’s specifieker dan de ander en is er meer op gericht. 

Het kan ook dat het thema van een hatha of yin yogales gericht is op alle chakra’s of op een chakra in het specifiek. Deze les bevat dan yoga oefeningen die te maken hebben met een of meerdere chakra’s.

Bepaalde yoga houdingen hebben namelijk vooral effect op het eerste chakra, andere houdingen juist meer op het hartchakra of het kruinchakra. Zo kunnen lessen dus voor effecten zorgen door middel van bepaalde chakra yoga oefeningen.

Eigenlijk heeft yoga dus altijd effect op de chakra’s, alleen staan we daar vaak niet zo bewust bij stil. Maar denk je maar eens in, yoga heeft altijd effect op je energie en je staat van zijn toch?

Soms voel je je na een yoga practice juist energieker, soms meer ontspannen. Een andere keer merk je dat je je minder angstig voelt of je krijgt een ingeving tijdens de eind-meditatie. Dat heeft allemaal met de chakra’s te maken.

Eigenlijk is alle yoga chakra yoga, want alle yoga vormen hebben namelijk effect op de chakra’s. Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd. Bij Chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.– Rolf

Maar wat zijn chakra’s nou eigenlijk precies?

Wat zijn chakra’s?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

Er zijn meerdere chakra’s in ons hele lichaam, maar we spreken meestal alleen over de 7 hoofdchakra’s die zich op de middellijn van het lichaam bevinden. 

Dit zijn geen fysieke organen, maar je kunt dit zien als een clustering van energie. Dit wordt veroorzaakt doordat er op deze plekken in je lichaam veel zenuwen, nadi’s of meridianen aanwezig zijn.

Elke chakra heeft een eigen functie en eigenschappen.

In de video hieronder kom je meer te weten over de chakra’s.

De zeven belangrijkste chakra’s

Er zijn 7 belangrijke Chakra centra in het lichaam. Het onderste punt ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen ze omhoog langs de ruggengraat tot aan je kruin.

Hieronder een overzicht van de 7 Chakra punten:

Meer weten hierover? In deze blog vind je een complete niet-zweverige handleiding over de chakra’s.

Hoe krijg je je chakra’s in balans?

Yoga en meditatie zijn goede manieren om de chakra’s weer in balans te brengen. Optimaal functionerende chakra’s zijn essentieel om je fijn en gezond te voelen. 

Helaas komt het vaak voor dat niet alle Yoga Chakra’s optimaal functioneren. Wanneer een bepaalde Chakra te weinig energie geeft, gaat een andere Chakra vaak te veel geven. Dit zorgt voor negatieve balans in het lichaam.

Te weinig activiteit of overactiviteit is een slechte zaak en kan zowel lichamelijk als geestelijke klachten geven.

Denk bij overactiviteit van bijvoorbeeld het Wortelchakra aan zwaarlijvigheid en hebzuchtigheid. Te weinig activiteit kan zorgen voor bijvoorbeeld angst, ondergewicht, nervositeit.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er dus voor zorgen dat de Chakra’s niet geblokkeerd raken zodat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Zijn ze toch geblokkeerd, dan kunnen we ze weer openen.

Wil jij meer te weten komen over je eigen chakra’s en deze op een veilige manier meer in balans brengen? Wil je een diepe ontspanning ervaren en aan overtuigingen werken die jouw belemmeren om je mooiste leven te leiden?

Start dan nu met de cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Cursus Yoga nidra chakra

Hoe open je je chakra’s?

Met ‘Chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de Chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en jij je fit, goed en in balans voelt.

Stel jouw eerste chakra, het wortelchakra, is uit balans. Deze chakra heeft als kleur rood en heeft te maken met veiligheid, vertrouwen en aarden. Het kan dat jij je dan vaak angstig en onveilig voelt.

Om deze chakra in balans te brengen kan je dan chakra yoga oefeningen doen die met het wortelchakra te maken hebben.

Wat zijn chakra yoga oefeningen?

Chakra yoga oefeningen zijn oefeningen die specifiek gericht zijn op het openen en in balans brengen van een of meerdere chakra’s.

Chakra yoga oefeningen kunnen variëren van yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, meditaties, (hand)mudra’s, mantra’s of klanken of een combinatie van deze vormen.

Soms zijn ze ook gericht op de kleuren en vormen van de chakra’s.

De 7 beste chakra yoga oefeningen

Voor balans in alle chakra’s kun je onderstaande yoga oefeningen achter elkaar uit voeren. Als je voelt dat een specifieke chakra meer aandacht nodig heeft, kun je je ook alleen daar op richten.

1.Chakra yoga oefeningen voor het Wortelchakra

De wortelchakra ligt onderaan de wervelkolom en heeft veel te maken met aarden en veiligheid. Het raakt uit balans door angst en stress. Het is daarom fijn om aardende yoga houdingen doen.

2.Chakra yoga oefeningen voor het Heiligbeenchakra

Ons Sacraal Chakra staat in verbinding met onze gevoelens, dus vandaar dat heup openende houdingen ons helpen bij dit Chakra.

3.Chakra yoga oefeningen voor het Zonnevlecht chakra

Gedraaide houdingen en houdingen gefocust op de buikspieren zijn heel geschikt voor het activeren van de zonnevlecht.

4.Chakra yoga oefeningen voor het Hartchakra

Houdingen voor het hartchakra openen het hartgebied en geven daardoor ook veel energie.

5.Chakra yoga oefeningen voor het Keelchakra

6.Chakra yoga oefeningen voor het Derde oog chakra

7.Chakra yoga oefeningen voor het Kruinchakra

Er zijn houdingen die dit chakra kunnen stimuleren, maar begin vooral met meditatie. Het kruinchakra is het chakra met de hoogste vibratie en het minst ‘dense chakra’. Dit chakra ontstijgt ons lichaam.

Ook de hoofdstand kan dit chakra stimuleren, maar wees voorzichtig met deze houding en bouw het rustig op.

Je kunt je ook op alle chakra’s tegelijk richten. Onderstaande meditatie doet dat en zorgt voor innerlijke rust en balans.

Chakra Yoga oefeningen en Kundalini Yoga

Kundalini Yoga kent veel oefeningen die specifiek gericht zijn op het openen van Chakra’s. Deze Yogavorm heeft twee belangrijke kenmerken:

  • De Yoga oefeningen zijn dynamisch, alle oefeningen lopen dus vloeiend in elkaar over.
  • De Yoga oefeningen zijn aan een vaste tijd gebonden. Alle oefeningen moeten binnen een vastgestelde tijd uitgevoerd zijn.

Daarnaast worden de oefeningen vaak uitgevoerd door veel bewegingen te maken, hierdoor komt de energie uit de Chakra’s vrij. Ook wel Kundalini energie genoemd. De ademhaling is daarbij van groot belang.

“Belangrijke kanttekening: Wanneer we het hebben over ‘kundalini yoga’, bedoelen we niet per se de geregistreerde merknaam kundalini yoga. Veel mensen zijn hierdoor verward. Hatha of Vinyasa Yoga kan ook kundalini Yoga zijn, wanneer het zich op het activeren van kundalini richt. 

Wij geven zelf voornamelijk hatha vinyasa yoga, maar richten ons ook op het subtiel activeren van kundalini (ook al benoemen we dat nooit direct). Het hoeft dus niet per se ‘kundalini yoga’ te heten.

Dezelfde verwarring bestaat ook bij Ashtanga Yoga, omdat dit ook een Yogastijl is die eveneens als merknaam is vastgelegd. Raak hierdoor dus niet in de war!”

Deze kenmerken zorgen ervoor dat deze Kundalini Yoga oefeningen zich extra goed richten op het openen van je Chakra’s. Je krijgt hierdoor veel energie, en je gaat jezelf meer “in balans” voelen.

Wanneer je jezelf dus wilt richten op het openen van je Chakra’s kan Kundalini Yoga een geschikte Yogavorm zijn om je mee bezig te gaan houden.

Toch is het verstandig hier niet zomaar op eigen houtje mee te starten. Intensieve Chakra Yoga oefeningen kunnen risico’s met zich meebrengen. Wees je daar goed van bewust!

De risico’s van Chakra Yoga oefeningen

Het risico van het doen van chakra yoga oefeningen, is dat er een kans bestaat dat chakra’s op een verkeerde manier geopend worden en nog verder uit balans raken. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een chakra juist al te veel energie in zich heeft (en je daardoor klachten ervaart).

Wanneer jij door middel van chakra yoga oefeningen nog meer energie gaat toevoegen aan deze chakra, zullen de klachten verergeren of kunnen er zelfs nieuwe en heftigere klachten optreden.

Zo zijn er voorbeelden van mensen die allerlei psychologische klachten gekregen hebben naar aanleiding hiervan.

Zorg er dus voor dat je eerst genoeg betrouwbare informatie hebt verzameld voor je aan Chakra Yoga oefeningen gaat beginnen en doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren docent.

Zo zorg je ervoor dat je de bewegingen leert kennen, weet hoe je de oefeningen in elkaar moet laten overlopen, weet hoe lang iedere oefening moet duren, en weet welke ademhaling je het best kunt aannemen.

Conclusie

Alle yoga kun je zien als chakra yoga. Yoga heeft namelijk altijd effect op de chakra’s, alleen wordt het vaak niet specifiek benoemd.

Je merkt het zelf echter wel. Na het doen van yoga voel je je vaak meer in balans toch? Dit komt o.a. door de effecten van yoga oefeningen op de chakra’s.

Wanneer je zelf aan de slag wil gaan met chakra yoga oefeningen die kundalini energie opwekken, is het verstandig om dit te doen onder begeleiding van een professional.

Nu zijn we natuurlijk heel benieuwd wat jou relatie is met de chakra’s. Vind je het nog steeds vaag en zweverig of vind je het vooral interessant? Hou jij in je practice en je oefeningen weleens bewust rekening met je chakra’s? Laat het ons weten in een reactie hieronder!


 

[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/yoga/chakra-yoga-oefeningen/