Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding

[ad_1]

Wat zijn Chakra’s precies?

De chakra’s zijn 7 energiecentra in je lichaam. Of deze nu daadwerkelijk bestaan of het meer om een schematische voorstelling gaat, is zowel binnen als buiten de yogawereld een continu onderwerp van discussie.

Ik ben veel beginnende Yogi’s tegengekomen die na enkele lessen alweer gestopt zijn met Yoga omdat ze een meditatie moesten doen waarin verwezen werd naar de Chakra’s, of dat hen verteld werd dat ze hun Chakra’s moesten openen.

Natuurlijk vind ik dat ontzettend jammer. ‘Geloven in de chakra’s’ is namelijk helemaal niet noodzakelijk om de voordelen van Chakra oefeningen te ervaren.

Of je nu wel of niet in het bestaan van Chakra’s gelooft, is het Chakra systeem altijd een handig referentiekader om bepaalde oefeningen en ervaringen letterlijk te kunnen ‘plaatsen in je lichaam’. 

Wanneer je met Yoga oefeningen aan de slag gaat, zul je namelijk sensaties in je lichaam ervaren die je een plekje kunt geven wanneer je meer over de Chakra’s weet.

In dit blog geef ik je daarom graag een down-to-earth uitleg over de Chakra’s. Je komt onder andere te weten:

  • Wat de Chakra’s precies zijn
  • Welke verschillen er tussen de Chakra’s zijn
  • Hoe je de Chakra’s kunt openen en welk nut dat heeft
  • Hoe je sterke- en zwak ontwikkelde Chakra’s kunt herkennen
  • Op welke manier Yoga en meditatie met de Chakra’s verbonden zijn

En nog veel meer!

chakra uitleg

Vraag en antwoord

1. Wat betekent ‘chakra’?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie‘.

2. Hoeveel chakra’s zijn er?

We hebben heel veel chakra’s in ons lichaam, maar meestal spreken we over 7 chakra’s. Dit zijn namelijk de belangrijkste.

In de video hieronder en de rest van dit blog vertel ik je graag meer over de chakra’s.

De zeven Chakra’s

Je kunt de zeven `Chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn eigen kenmerken die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de Chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste Chakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Klik hier om meer te lezen over het eerste chakra.

2. Het tweede Chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Klik hier om meer te lezen over het tweede chakra.

3. Het derde Chakra

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde chakra.

4. Het vierde Chakra

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde chakra.

5. Het vijfde Chakra

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd.

Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde chakra.

6. Het zesde Chakra

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Klik hier om meer te lezen over het zesde chakra.

7. Het zevende Chakra

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Klik hier om meer te lezen over het zevende chakra.

chakra uitleg

© Happy with Yoga

Chakra’s openen

Medische wetenschap heeft aangetoond dat Chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Met ‘Chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de Chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt.

Zwak ontwikkelde Chakra’s

Een van de Chakra’s die het vaakst te zwak ontwikkeld, of uit balans is, is het eerste Chakra. Dit resulteert vaak in angst en onzekerheid bij mensen.

Het vervelende hiervan is dat dit je ‘basischakra’ is. Als dit uit balans is werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed.

Een zwak eerste Chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:

  • Weinig fysieke energie.
  • Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
  • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
  • Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
  • Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.

Sterk ontwikkelde Chakra’s

Een van de belangrijkste redenen waarom we aan Yoga en meditatie doen, is om ons lichaam en geest in balans te houden.

Zo zijn alle houdingen en technieken ontwikkeld om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren, zodat de energie daar goed door heen kan stromen. Juist ja…Chakra’s openen.

Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is de ademhaling.

Als je oppervlakkig en gejaagd ademt, benut je niet de volledig capaciteit van je longen. Kortom, de adem komt niet onder in het bekken bij je eerste Chakra, waardoor deze uit balans is.

Een oppervlakkige en hoge ademhaling in de borst creëert angst, onzekerheid en stress. Je geeft je onderbewuste een seintje dat je op de vlucht bent en moet vrezen voor je leven.

Dit klopt helemaal als je je bedenkt dat je je angstig voelt doordat de ademhaling het onderste chakra niet bereikt. Als je je angstig en onzeker voelt, betekent dit namelijk dat je eerste chakra uit balans is, zoals ik hierboven al heb uitgelegd.

Stuur je de adem wel naar onder in het bekken, dan zal je onderbewuste een seintje krijgen dat je kunt kalmeren en je kunt focussen. Oftewel, je bent minder onzeker en angstig.

Daarnaast zijn er nog tal van Yoga oefeningen die je kunt doen om de energiestroom door de chakra’s te stimuleren en de adem daar beter naar toe te sturen, waardoor je de werking van de Chakra’s versterkt.

Breng je chakra’s weer in balans!

Ben je nu al razend enthousiast over de Chakra’s en wil je aan de slag om deze in balans te krijgen of houden? Bekijk dan eens onze Yoga Nidra Reis door de Chakra’s cursus!

In dit blog besteden we uitgebreid aandacht aan deze cursus zodat je een nog beter beeld krijgt van wat het je kan brengen.

chakra cursus

Chakra Yoga

Het stimuleren van de Chakra’s is ook precies wat je aan het doen bent als je Chakra Yoga doet.

Eigenlijk zou elke yogadocent de werking van de chakra’s in zijn of haar achterhoofd moeten hebben bij het geven van een les. In principe werk je binnen de Yoga dus altijd met de Chakra’s.

Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd.

Bij Chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.

Kleuren van de Chakra’s

Een andere eigenschap van de Chakra’s is dat ze allemaal gekoppeld worden aan een andere kleur. In dit blog en de Infographic hieronder krijg je daar een beter beeld van 🙂

Oefeningen voor de Chakra’s

Om het eerste Chakra te openen of weer in balans te krijgen kan je verschillende oefeningen doen.

Muladhara kan je stimuleren door oefeningen te doen waardoor je weer contact maakt met de aarde of je benen versterkt.

Andere oefeningen werken ook als ze het effect hebben dat je kalmer wordt, geduldiger en de bereidheid om minder gehaast te zijn en op een plek te blijven. Deze effecten kan je in veel yogahoudingen terugvinden.

Hier lees je meer over chakra oefeningen en het oplossen van chakra blokkades.

Meditatie om je Chakra’s te openen

Naast chakra yoga kan je ook een meditatie doen om je Chakra’s in balans te brengen.

Je focust je in de meditatie vooral op het gebied waar dit wiel van energie zich bevindt en stuurt daar de ademhaling naar toe.

Nu is dit natuurlijk een simpele uitleg, maar hier komt de essentie van de meditatie wel op neer. Ook kun je bepaalde visualisaties gebruiken om de werking van de Chakra’s te stimuleren.

Een complete geleide Chakra meditatie vind je in deze video:

Heb je nog vragen?!

Ik hoop dat je zo wat beter in staat bent om te begrijpen wat Chakra’s zijn en hoe ze werken. Nu hoef je niet gelijk je yogadocent raar aan te kijken als hij of zij hier een keer over begint.

Wees gewoon ‘open-minded’ en kijk welke effecten de oefeningen op je lichaam en geest hebben.


Als je nog vragen hebt over chakra’s kan je ze natuurlijk in de reacties hieronder plaatsen. Ik zal m’n best doen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/yoga/chakra-uitleg/