Bewegen en ontspannen? – 8 redenen waarom Yoga meer is dan dat

[ad_1]

Bewegen en ontspannen, het zijn vaak de belangrijkste dingen waar mensen aan denken bij Yoga.

Zeker mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met Yoga, zien Yoga vaak als niets meer dan de asanas en ontspanningsoefeningen.

Maar natuurlijk is dat niet waar. Yoga kun je eerder zien als allesomvattende levensstijl gericht op het verbeteren van de kwaliteit van je leven.

Dus waarom is yoga meer dan alleen bewegen en ontspannen? In deze blog leg ik het uit. Je komt te weten:

  • Waarom veel beginnende yogi’s zich vooral focussen op asana’s
  • Wat het daadwerkelijke doel is van yoga
  • 8 redenen waarom yoga meer is dan alleen bewegen en ontspannen

Lees je mee?

bewegen en ontspannen

Vraag en antwoord

1.Waar draait yoga echt om?

Yoga draait om het vinden van balans, de kwaliteit van je leven verbeteren, het vinden van de meest authentieke versie van jezelf. Het gaat veel verder dan bewegen en ontspannen.

2.Zijn bewegen en ontspannen dan wel een belangrijk onderdeel van yoga?

Jazeker. Door te bewegen en te ontspannen blijf je gezond en fit. Dit verbetert de kwaliteit van je leven en dat is dus een belangrijk onderdeel van yoga!

Bewegen

9 van de 10 beginnende Yogi’s, komt met Yoga in aanraking door de asanas. Asanas zijn Yogahoudingen waar veel yogalessen de nadruk op leggen, en wat we op sociale media voorbij zien komen.

De redenen dat veel beginnende Yogi’s zich vooral op de asanas richten, zijn divers. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met:

  • Zoeken naar een oplossing voor lichamelijke klachten
  • Ingewikkelde houdingen willen aanleren als persoonlijke uitdaging
  • Fysiek sterker worden
  • Leniger worden
  • Het is de ‘niet zweverige kant’ van Yoga

En zijn nog veel meer redenen te noemen, maar dit zijn een aantal belangrijke redenen waarom veel yogi’s met asanas beginnen.

Ontzettend veel Yogi’s willen door Yoga bepaalde fysieke klachten verminderen, zoals rug– en nekpijn of andere fysieke ongemakken. Asanas kunnen hier heel goed bij helpen.

Andere Yogi’s zijn misschien van nature al flexibel, en worden door het zien van ingewikkelde Yogahoudingen geïnspireerd om zichzelf deze aan te leren.

Ook zijn er Yogi’s die graag fysiek sterker willen worden, of hun lenigheid willen vergroten.

Groeiende populariteit

Niet alleen vanwege de talloze voordelen van asanas, heeft Yoga de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Asanas zijn namelijk ook een ‘niet zweverige’ manier om met Yoga aan de slag te gaan.

Omdat asanas de nadruk leggen op de ‘fysieke kant’ van Yoga, is de verbinding met bijvoorbeeld dansen, turnen en fitness voor sommige mensen al snel gemaakt.

Dit heeft dan ook geleid tot talloze nieuwe Yogavormen, waarbij we Yoga zelfs terug zien komen in sportscholen.

Maar ook door social media, heeft de lichamelijke kant van Yoga meer exposure gekregen de afgelopen paar jaren. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen Yoga zien als niets meer dan asanas.

Yoga wordt hierdoor niet langer geassocieerd met ‘zweverigheid’, waardoor het steeds meer mensen aantrekt, die op hun beurt nóg meer mensen aantrekken.

Echter, is het oorspronkelijke doel van asanas niet om houdingen ‘optisch perfect’ uit te voeren.

Het gaat er veel meer om dat je balans weet te vinden in je lichaam, en deze daarmee op een goede manier voorbereid op de meditatie.

Ontspannen

Aan het eind van je practice, volgt er altijd een savasana en een eventuele meditatie om deze af te sluiten. Dit is eigenlijk waar je in je asanapractice naartoe gewerkt hebt. Het is de kers op de taart.

Veel Yogi’s die om andere dan spirituele redenen met Yoga begonnen zijn, ervaren hier voor het eerst wat Yoga nog meer te bieden heeft dan de alleen bewegen en ontspannen. De spirituele diepgang.

Als mens zijn we allemaal spiritueel, maar niet iedereen staat hiervoor open en geeft dit de ruimte die het verdient. Voor veel Yogi’s is dit dan ook waar de voordelen van Yoga stoppen.

Yoga is voor hen niets anders dan een lichamelijke workout met alle voordelen van dien, met meer rust en ontspanning als bijproduct.

In de video hieronder vertellen we je graag waar yoga nu echt om draait.

De 8 redenen waarom Yoga meer is dan alleen bewegen en ontspannen

Yoga is meer dan alleen bewegen en ontspannen. Het daadwerkelijke doel van Yoga, is namelijk de kwaliteit van je leven verbeteren, op alle gebieden.

De reden dat er in veel Yogalessen voornamelijk aandacht besteedt wordt aan asana’s en ontspanningsoefeningen, heeft te maken met de behoefte die de meeste mensen hebben.

In onze drukke wereld zijn veel mensen namelijk gestresst, en ervaren daar de fysieke en mentale ongemakken van.

Door een practice vooral toe te spitsen op het verminderen van die lichamelijke- en mentale stress, werk je toe naar een balans die de basis vormt voor meer diepgang. Wanneer die balans er niet is, kun je de volgende stap simpelweg niet zetten.

De kwaliteit van je leven verbeteren houdt namelijk niet op bij fysieke en mentale balans. Ook emotionele en spirituele balans zijn noodzakelijk om in volledige harmonie te kunnen leven.

Het achtvoudige pad van Yoga, gebaseerd op de Yoga Sutra van Patanjali, beschrijft al die verschillende aspecten waarop Yoga onze kwaliteit van leven verbetert. Deze staan bekend onder de volgende naam:

1. Yamas

De Yama’s kunnen worden gezien als de ethische leefregels van de Yoga. Ze wijzen je er op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens.

2. Niyamas

De Niyama’s bestaan uit vragen rondom zelfreflectie. Ze zorgen ervoor dat je je aandacht op de juist dingen richt.

3. Asana

De term Asana komt je inmiddels bekend voor. Dit zijn inderdaad de Yogahoudingen die je beoefent in je practice.

4. Pranayama

Prana is je levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling. Pranayama draait dan ook volledig om de ademhaling en het belang daarvan.

5. Pratyahara

Pratyahara draait om het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

6. Dharana

Dharana is het fixeren van aandacht op een object en hierbij kom je tot volledige concentratie. Het doel hiervan is om de afdwalende gedachten te kalmeren en zich te laten focussen op een iets.

7. Dhyana

Dhyana is het punt waarop er geen afleidende gedachten meer zijn. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi

Samadhi is het samensmelten van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga. Je lichaam, zintuigen en geest zijn één, je bent volledig in het hier en nu, en je voelt je verbonden met alles om je heen.

Balans

Waar je als beginnende Yogi vooral bezig bent met het vinden van balans in jezelf, breidt deze zich later uit naar een balans met anderen om je heen, en tot slot de hele wereld.

Wat anderen ook doen, jij bent in charge als het gaat om hoe je daarop reageert. Een van de meesters in het beheersen van hoe je ergens op reageert, is de Dalai Lama.

Iemand vroeg hem ooit eens of hij boos was op de Chinezen voor het binnenvallen en overnemen van zijn land (Tibet). Zijn reactie daarop was:

“They have taken everything from us; should I let them take my mind as well?”

dalai lama quote

Het leven is constant aan verandering onderhevig. Door balans te vinden in jezelf en met de wereld om je heen, kun je daar goed mee om blijven gaan.

Precies daar is waar de toegevoegde waarde van Yoga écht ligt. Het gaat dus allemaal nog een stuk dieper dan alleen bewegen en ontspannen 😉


Waar gaat yoga voor jou vooral om? Laat het ons weten in een reactie hieronder![ad_2]

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/waarom-yoga-meer-bewegen-ontspannen/