Beste Ashwagandha Review & Ervaringen op Vitamines.com

[ad_1]

Welke ashwagandha is de beste?

Ashwagandha wordt ingezet voor een betere nachtrust, meer energie en als natuurlijke remedie voor diverse uitdagingen. In mijn test is Vitals Ashwagandha KSM-66 als beste en meest veilige ashwagandha supplement getest.

Merknaam Supplement € per dag mg
1. Vitals Ashwagandha KSM-66 €0,25 600 mg
2. Vitakruid Ashwagandha KSM-66 €0,38 300 mg
3. Mattisson Ashwagandha €0,17 425 mg
4. Royal Green Ashwagandha €0,43 445 mg
5. AOV 832 Ashwagandha €0,38 300 mg

Vitals Ashwagandha / KSM-66 (600 mg)

De Vitamines.com award Best Ashwagandha 2023 gaat dit jaar naar Vitals Ashwagandha KSM-66.

Je koopt met Vitals niet alleen het voordeligste supplement, maar ook het best geteste supplement. Het bevat namelijk het gepatenteerde KSM-66 extract, wat als de meest effectieve vorm van ashwagandha wordt gezien.

KSM-66 wordt vervaardigd middels een innovatief extractieproces dat de volledige reeks aan actieve componenten uit de wortel ontsluit. Dit draagt bij aan het ondersteunen van zowel mentale als fysieke gezondheid.

beste ashwagandha vitals ksm-66

Bekijk Vitals Ashwagandha KSM-66 →

De kalmerende en ontspannende eigenschappen van Ashwagandha maken Vitals een waardevolle vriend in stressvolle situaties. Verder kan het een evenwichtige functie van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras ondersteunen.

Deze kwaliteiten positioneren Vitals Ashwagandha-KSM als een uitstekende keuze voor mensen die zich willen richten op het verbeteren van hun geestelijk evenwicht en innerlijke rust.

En met 600 mg per ashwagandha capsule koop je met Vitals een dosering die zowel veilig als sterk kan worden beschouwd. Gewoon de allerbeste keuze als je het meeste effect wil.

Voordelen Vitals Ashwagandha Nadelen
Ashwagandha KSM-66 wortelextract Niet voor veganisten
Effectieve en veilige dosering
Geen onnodige toevoegingen
Wetenschappelijk bewezen
Geschikt voor vegetariërs
Biologisch

Vitakruid Ashwagandha / KSM-66 (300 mg)  

En zo komen we uit bij de nummer 2 van onze test: Vitakruid, met eveneens het gepatenteerde KSM-66 extract, de allerbeste vorm van ashwagandha. Waarom nummer twee? Ten eerste vanwege de lagere dosering per capsule, terwijl het hoofdbestanddeel hetzelfde is als Vitals gebruikt.

Ten tweede de hogere prijs per capsule, namelijk 38 cent ten opzichte van 25 cent per ashwagandha capsule bij Vitals. Wel een plus is dat Vitakruid het BioPerine® extract bevat, welke afkomstig is van zwarte peper, wat de opname van Ashwagandha in het lichaam versterkt en de werkzaamheid ten goede komt.

vitakruid ashwagandha

Bekijk Vitakruid Ashwagandha KSM-66 →

Hoeveel BioPerine toevoegd aan de werkzaamheid van Vitakruid is helaas niet met zekerheid te zeggen, maar Vitakruid heeft een uitstekende reputatie in de wereld van orthomoleculair therapeuten en staan niet bekend als marketingmachine die stoffen toevoegen voor de buhne. Na een uitvoerige afweging van alle eerder genoemde factoren plaatsen we Vitakruid op een goede nummer 2.

Voordelen Vitakruid Ashwagandha Nadelen
Ashwagandha KSM-66 wortelextract Niet voor veganisten
Bevat Bioperine voor betere opname Bevat melk
Geen onnodige toevoegingen
Wetenschappelijk bewezen
Geschikt voor vegetariërs
100% biologisch

Mattisson Ashwagandha / Withania somnifera (225 mg)

Mattisson kent misschien niet iedereen, maar in de wereld van celebrities is het merk al jarenlang een begrip dat bekend staat om haar uitstekende ingredienten. Dat is met Mattisson ashwagandha capsules niet anders.

Wat de nummer 3 positie in onze test rechtvaardigt is het gehalte aan withalanoïden. Met een concentratie van 5%, wordt erkend dat deze de hoofd werkzame stoffen uit ashwagandha zijn.

Het is ook het vermelden waard dat dit supplement een 8:1 extract biedt, waarbij 8 gram puur ashwagandha poeder wordt gebruikt om 1 gram extract te produceren.

mattisson ashwagandha best getest

Bekijk Mattisson Ashwagandha Indian Ginseng →

Een ander pluspunt is dat het supplement ook geschikt is voor vegans aangezien als hulpstoffen (om er een capsule van te kunnen maken) aardappelzetmeel, rijstconcentraat en rijstvliesextract is gebruikt.

Verwarrend is wél dat men op het potje ‘450 mg’ communcieert, maar als je vervolgens naar de inhoud kijkt hoeveel ashwagandha er daadwerkelijk inzit, je 225 ashwagandha poeder extract ziet. Dat kan verwarring scheppen bij de potentiele koper, je krijgt dus wat minder dan je misschien had verwacht.

Een derde plaats voor Mattisson.

Voordelen Mattisson Ashwagandha Nadelen
5% withanoliden 225 ipv 450 mg
8:1 extractieproces
Geschikt voor vegans
Geen onnodige toevoegingen

Royal Green Ashwagandha / Withania somnifera (445 mg)

Ik heb de (Nederlandse) eigenaar een keer mogen spreken van Royal Green, en daaruit concludeerde ik dat het een zeer gepassioneerde ondernemer is met veel kennis van zaken. Bovendien worden de Royal Green ashwagandha capsules lokaal in Nederland geproduceerd.

Het product van Royal Green is bovendien een gecertificeerd biologische Ashwagandha bevat en bijdraagt aan verschillende aspecten van de gezondheid. Het supplement wordt verbouwd zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, wat betekent dat het vrij is van schadelijke stoffen.

royal green ashwagandha

Bekijk Royal Green Ashwagandha →

Bovendien is dit supplement volledig natuurlijk en veilig in gebruik, wat betekent dat er geen risico’s zijn op schadelijke bijwerkingen. Door het full spectrum ashwagandha extract bevat het supplement alle voedingsstoffen die van nature in Ashwagandha voorkomen. Dit zorgt voor een optimale werking van het supplement en een betere opname van de voedingsstoffen door het lichaam.

Voordelen Royal Green Ashwagandha Nadelen
Biologische ashwagandha Allergenen
Full spectrum extract
Vrij van schadelijke stoffen
Prima dosering
Geen onnodige vulstoffen

AOV 832 Ashwagandha / Withania somnifera (300 mg)

AOV 832 is met 300 mg ashwagandha wat lager gedoseerd, maar dit kan voor sommige mensen juist een pluspunt zijn. We horen wel eens ervaringen van mensen die gevoelig voor ashwagandha zijn en juist een lagere dosering willen. Dan is AOV 832 een uitstekende keuze.

Verder is AOV 832 gestandaardiseerd op 7% withanoliden, de actieve stof die verantwoordelijk is voor de therapeutische eigenschappen van de plant. Tevens is het percentage 2% hoger dan Mattisson (5%).

Voordelen AOV 832 Ashwagandha Nadelen
Maar liefst 7% withanolides Bevat cellulose
Voor vegans & vegetariërs Lagere dosering
Bevat extra vitamine C
Geen onnodige vulstoffen

Hoe heb ik ashwagandha supplementen getest?

Om te kunnen vaststellen welk voedingssupplement het predikaat beste ashwagandha supplement mag dragen volgens Vitamines.com, heb ik gekeken naar de meest belangrijke criteria voor jou als eindgebruiker:

 1. Effectiviteit
 2. Gezondheid
 3. Onnodige vulstoffen
 4. Gekozen ingrediënten
 5. Prijs van ashwagandha per dag

Van de 10 best geteste ashwagandha supplementen bleven er uiteindelijk 5 over die met kop en schouders boven de andere 5 producten uitkwamen en we per product gaan reviewen.

ashwagandha ervaringen

De 5 afvallers, de ashwagandha supplementen die niet onze top 5 hebben gehaald zijn:

 1. Holland and Barrett: Bevat hydroxypropylmethylcellulose
 2. Physalis: Bevat geleermiddel guargom en emulgator: lecithine
 3. Solgar Ashwagandha: Bevat slechts 4,5 mg withanoliden
 4. Lucovitaal: Bevat piper nigrum extract en colloïdale siliciumdioxide
 5. Vitalize: Bevat stearine als antiklontermiddel

Ashwagandha ervaringen

Op Vitamines.com is ashwagandha één van de meest verkochte supplementen en hierdoor hebben al vele klanten hun ashwagandha ervaringen met ons gedeeld. Heb je ook een  ervaring om te delen? Mail deze dan met support@vitamines.com en we voegen deze toe aan deze pagina.

 • Ervaring van Rob, 52 uit Weert: “In mijn ervaring voel ik me veel rustiger onder stressvolle omstandigheden dan voorheen en daarbij lukt het me beter om scherp te blijven denken sinds ik ashwagandha neem.”
 • Ervaring van Henk, 66 jaar uit Almere: “Ik voel me rustiger en raak minder snel geïrriteerd sinds ik iedere dag ashwaganda inneem.”
 • Ervaring van Simon, 49 jaar uit Rotterdam: “Ik gebruik sinds enkele dagen iedere ochtend ashwagandha voor mijn mentale evenwicht en ik merk dat mijn slaap daar enigszins door verbetert. Overdag voel ik me veel energieker en positiever ingesteld.”
 • Ervaring van Linda, 40 jaar uit Ermelo: “Sinds kort neem ik elke avond voor het slapen ashwagandha. Ik kan nu beter omgaan met stressvolle situaties, wat maakt dat ik me beter in mijn vel voel.”
 • Ervaring van Melvin, 40 jaar uit Middelburg: “Inmiddels gebruik ik al drie maanden een halve dosering ashwagandha. Ik merk dat ik veel minder gestresst ben en me daarom veel beter op belangrijke zaken kan richten. Veel meer focus dus!”
 • Ervaring van Jaimy, 29 jaar, uit Den Haag: “Wat ik het meeste merk is dat ashwagandha mij helpt bij het behouden van mijn mentale balans in een drukke omgeving. Ik voel me veel minder opgejaagd.”
 • Ervaring van Elske, 33 jaar uit Bussum: “Drie weken geleden ben ik ashwagandha gaan gebruiken, en merk nu al enkele verbeteringen. Ik ben wat alerter en geconcentreerder en kan veel beter omgaan met dagelijkse stress op mijn werk.
 • Ervaring van Melvin, 40 jaar uit Middelburg: “Inmiddels gebruik ik al drie maanden een halve dosering ashwagandha. Ik merk dat ik veel minder gestresst ben en me daarom veel beter op belangrijke zaken kan richten. Veel meer focus dus!”

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een kruidenextract afkomstig van delen van een groenblijvende struik genaamd Withania somnifera. Het staat ook bekend als Indiase ginseng of Winterkers.

De wortels komen oorspronkelijk uit India en Zuidoost-Azië en worden al duizenden jaren gebruikt als natuurlijke remedie in vele delen van de wereld, waaronder India, het Middellandse Zeegebied, China en Afrika.

ashwagandha withania somnifera struik

In de traditionele Indiase Ayurveda wordt ashwagandha al eeuwenlang gebruikt om de slaap te bevorderen, de levensduur te verlengen, de energie te verhogen en als natuurlijke behandeling voor aandoeningen zoals diabetes. Vanwege de vele toepassingen en mogelijke voordelen voor de gezondheid wordt het beschouwd als een “multifunctioneel” kruid.

In de Ayurveda wordt ashwagandha geclassificeerd als een Rasayana kruid, wat een kruid is dat helpt de weerstand tegen stress te verbeteren en de homeostase of balans van het hele lichaam te verhogen.

Wat doet ashwagandha?

Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen, wat een stof is die helpt de weerstand van het lichaam tegen stress te verhogen, bescherming te bieden tegen stress gerelateerde schade en het normaal functioneren tijdens stress te bevorderen.

Wetenschappers hebben tot wel 35 verschillende chemische verbindingen geïdentificeerd in ashwagandha extract, waaronder alkaloïden, saponinen en withanoliden zoals withaferin A. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de heilzame eigenschappen van ashwagandha, waaronder de adaptogene activiteiten.

Daarnaast is van withaferin A aangetoond dat het significante anti-stress, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Het is echter belangrijk om op te merken dat de gezondheidseffecten van ashwagandha waarschijnlijk te danken zijn aan de synergetische werking van meerdere chemische bestanddelen, en niet aan één of twee bestanddelen afzonderlijk.

Ashwagandha is een kruidenextract van de Withania somnifera struik.

Van de ashwagandha wortel wordt gedacht dat het de mééste medicinale waarde heeft, maar van andere delen van de plant, zoals de bladeren en zaden, wordt gezegd dat het ook therapeutische eigenschappen heeft.

Traditioneel werd ashwagandha poeder gecombineerd met ingrediënten als ghee en honing en geconsumeerd als tonicum. Tegenwoordig zijn ashwagandha supplementen verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vloeistoffen, capsules en zelfs ashwagandha gummies.

Voordelen van ashwagandha

Als je je algehele gezondheid en welzijn wilt verbeteren, kan ashwagandha een super interessante aanvulling op je routine zijn. Het heeft een heleboel geweldige voordelen die je nuttig zou kunnen vinden.

Door tientallen jaren onderzoek hebben wetenschappers bijvoorbeeld ontdekt dat ashwagandha een effectieve natuurlijke behandeling zou kunnen zijn voor het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap, het verbeteren van de cognitieve functie, het stimuleren van atletische prestaties en nog veel meer.

Vermindering van stress en angst

Een van de meest bewezen en bekende voordelen van ashwagandha voor vrouwen en mannen is het vermogen om de weerstand van het lichaam tegen stress te verbeteren. Het is ook effectief gebleken bij het verminderen van angstsymptomen.

Ashwagandha staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam helpt om te gaan met stress. Het kan het cortisolniveau, een stresshormoon, verlagen en een gevoel van kalmte en ontspanning bevorderen.”

Een review uit 2021 toonde aan dat suppletie met extracten van ashwagandha wortel en/of blad in doses variërend van 200 tot 500 milligram per dag gedurende acht tot twaalf weken effectief was voor het verminderen van stress bij volwassenen.

Men denkt dat ashwagandha stress vermindert door de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as) te verminderen. De HPA-as is een systeem dat je reactie op stress reguleert. Ashwagandha moduleert ook stresshormonen, waaronder cortisol, wat kan helpen bij het beheersen van stress en angst.

Deze stressvermindering kan ook secundaire positieve effecten hebben. Mensen die gestrest zijn en hoge cortisolniveaus hebben, hebben de neiging om te veel te eten omdat cortisol de eetlust stimuleert. Dus een supplement als ashwagandha, dat cortisol kan verlagen en je kan ontspannen, kan ervoor zorgen dat je minder snel overeet.

ashwagandha slapen

Verbeterde nachtrust

Van ashwagandha is gemeld dat het de slaapkwaliteit verbetert en een betere slaap bevordert. Als je worstelt met slapeloosheid, onrustige slaap of moeite hebt om in slaap te vallen, kan ashwagandha het overwegen waard zijn om gezonde slaappatronen te ondersteunen.

Een review uit 2021 van vijf onderzoeken vond dat ashwagandha extract een klein maar significant positief effect had op de slaapkwaliteit. De onderzoekers merkten op dat ashwagandha het meest effectief leek bij gebruik bij mensen met slapeloosheid en bij inname in doses van 600 milligram of hoger gedurende ten minste acht weken.

Niet alleen kan ashwagandha de slaapkwaliteit verbeteren, maar er is ook aangetoond dat het de mentale alertheid na het ontwaken verbetert, wat betekent dat je je meer uitgerust en minder suf gaat voelen.

Verbetering van geheugen en focus

Ashwagandha wordt al sinds de oudheid gebruikt als een natuurlijke manier om mentale helderheid te ondersteunen en het geheugen te verbeteren.

Verbindingen in ashwagandha, waaronder withaferin A, hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten in de hersenen, wat de cognitieve gezondheid ten goede zou kunnen komen.

Recent onderzoek suggereert dat het nemen van ashwagandha supplementen de aandacht, focus, het geheugen en de informatieverwerking kan helpen verbeteren.

Ashwagandha wordt al sinds de oudheid gebruikt.

Gezonde bloedsuikerregulatie

Het is voor iedereen belangrijk om de bloedsuikerspiegel gezond te houden, vooral voor mensen met diabetes. Naast het volgen van een voedzaam dieet en voldoende lichaamsbeweging, kan het nemen van bepaalde voedingssupplementen helpen bij het bevorderen van een optimale bloedsuikerhuishouding.

Sommige onderzoeken suggereren dat supplementen met ashwagandha kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes te verlagen.

Uit een review uit 2020, waarin 24 onderzoeken zijn opgenomen, bleek dat ashwagandha supplementen effectief waren voor het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, insuline en hemoglobine A1c (HbA1c) – een langetermijnmarker van bloedsuikercontrole – bij mensen met diabetes.

Ashwagandha zou gunstig zijn voor mensen met diabetes door het verlagen van de bloedsuikerspiegel en ontstekingen en het verbeteren van de gevoeligheid van het lichaam voor insuline, een hormoon dat bloedsuiker naar de cellen transporteert.

Verbeterde sportprestaties en spierkracht

Volgens onderzoeksresultaten wordt van ashwagandha verondersteld dat het ergogene eigenschappen heeft die fysieke prestaties kunnen verbeteren en spierkracht kunnen vergroten.

Een review uit 2021, waarin 21 onderzoeken waren opgenomen, ontdekte dat ashwagandha supplementen effectiever waren voor het verbeteren van kracht, cardiovasculaire fitheid en trainingsherstel bij gezonde mannen en vrouwen in vergelijking met placebobehandelingen.

Hoewel het exacte mechanisme achter het vermogen van ashwagandha om atletische prestaties te verbeteren nog niet volledig bekend is, denkt men dat de krachtige antioxiderende eigenschappen van ashwagandha een rol kunnen spelen.

Lees meer over: Ashwagandha: werking, bijwerkingen & voordelen

Waar moet je op letten als je ashwagandha capsules koopt?

Als je ashwagandha wilt kopen, is het belangrijk om een supplement van hoge kwaliteit van een betrouwbaar merk te kopen. Houd ook rekening met de dosering en het type supplement dat het beste bij je past. Bij het kopen van een ashwagandha supplement zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

ashwagandha capsules

Type supplement

Er zijn veel soorten ashwagandha supplementen om uit te kiezen, waaronder vloeistoffen, capsules, gummies en zelfs poeders. Als je niet graag pillen slikt of kunt slikken, kan een gummie of vloeibaar product de beste keuze zijn.

Houd er rekening mee dat de meeste gummie supplementen gezoet zijn met toegevoegde suiker, en sommige kunnen behoorlijk wat bevatten. Als je een gummiesupplement kiest, kun je het beste kiezen voor een supplement dat minder dan twee gram toegevoegde suiker per gummie bevat.

Om supplementen met een hoog suikergehalte makkelijker te herkennen, kun je in gedachten houden dat vier gram suiker gelijk staat aan één theelepel.

Gestandaardiseerd withanolide gehalte

Ashwagandha supplementen moeten een gestandaardiseerd withanolide gehalte bevatten, omdat deze stoffen verantwoordelijk worden geacht voor hun heilzame werking. Zoek naar producten die informatie geven over het percentage withanoliden, meestal variërend van 2,5% tot 10%. Hogere percentages duiden op een hogere potentie.

Bedrijfsreputatie en gezondheidsclaims

Als je gaat winkelen voor ashwagandha supplementen, is het belangrijk om betrouwbare merken te kiezen die veilige en effectieve supplementen produceren. Vermijd daarom altijd de aankoop van supplementen van bedrijven die beweren dat hun supplement een medische aandoening kan genezen of voorkomen.

Waar mogelijk kun je het beste supplementen kopen die getest zijn door derden. Door derden geteste supplementen zijn door een derde partij (niet het supplementenbedrijf zelf) beoordeeld op kwaliteit. Dit garandeert de juistheid van de claims op het etiket en bevestigt dat het supplement vrij is van verontreinigingen, zoals zware metalen, pesticiden en microbiële ziekteverwekkers.

Gecertificeerd biologisch

Er is een kans dat bepaalde supplementen, waaronder kruidensupplementen, resten van pesticiden bevatten die overgebleven zijn van het groeiproces. Het kiezen van een biologisch ashwagandha supplement kan helpen om je risico op blootstelling aan pesticiden te verkleinen.

Type ashwagandha extract

Sommige ashwagandha formules bevatten alleen wortelextract, terwijl andere een combinatie van wortel- en bladextract bevatten. Het is daarom belangrijk om te weten dat dit eigen formules zijn met specifieke extractiemethoden en gestandaardiseerde profielen.

Elk extract kan unieke voordelen bieden en verschillende aanbevolen gebruikssituaties hebben. Dit zijn enkele van de meest voorkomende soorten extracten in ashwagandha supplementen:

KSM-66

KSM-66 is een van de meest bestudeerde vormen van ashwagandha extracten. KSM-66 bevat alleen ashwagandha wortel extract en is vrij van bladextracten. Het is gestandaardiseerd om minimaal vijf procent withanoliden te bevatten.

Men denkt dat de ashwagandha wortel het belangrijkste medicinale bestanddeel van de plant is, hoewel andere delen van de plant, zoals de zaden en bladeren, ook voordelen voor de gezondheid kunnen bieden.

Shoden

Shoden is een ander gepatenteerd ashwagandha-extract dat gestandaardiseerd is tot een hoge concentratie glycowithanoliden, precies 35 procent,” zegt Kovalenko. Shoden is een ashwagandha-product dat extracten bevat van zowel de wortel als de bladeren van de plant. Shoden is onderzocht op zijn potentiële werking om de slaap te verbeteren en stress te verlichte

Sensoril

Net als Shoden bevat Sensoril ashwagandha wortel- en bladextract. Sensoril is een gepatenteerd ashwagandha-extract dat gestandaardiseerd is om een specifiek profiel van withanoliden, oligosacchariden en glycosiden te bevatten. Sommige onderzoeken suggereren dat deze formulering kan helpen om kracht en cognitieve prestaties te verbeteren.

Hoewel deze ashwagandha extracten voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, moet je niet vergeten dat veel van de onderzoeken naar deze supplementen gefinancierd zijn door de supplementenbedrijven die ze gemaakt hebben, wat de studieresultaten beïnvloed kan hebben.

is ashwagandha gevaarlijk

Is ashwagandha gevaarlijk?

Online wordt veel gediscussieerd of ashwagandha gevaarlijk is of niet. Gelukkig worden ashwagandha wortelextract supplementen als veilig beschouwd en is aangetoond dat ze een lage toxiciteit hebben, zelfs bij hoge doses.

Een review uit 2020 van 69 studies, waaronder 30 menselijke studies, rapporteerde dat er geen ernstige bijwerkingen gerelateerd waren aan ashwagandha supplementatie.

Veroorzaakt ashwagandha bijwerkingen?

Dat ashwagandha (over het algemeen) veilig wordt bevonden wil natuurlijk niet zeggen dat ashwagandha geen bijwerkingen kan veroorzaken. Wanneer iemand een bijwerking ervaart is deze gelukkig wel mild van aard.

De drie meest voorkomende bijwerkingen die in de geïncludeerde onderzoeken werden gerapporteerd zijn:

 • Diarree
 • Maagpijn
 • Slaperigheid

Andere mogelijke, maar minder vaak gemelde bijwerkingen zijn: duizeligheid, droge mond, verstopte neus, misselijkheid, hoest, verminderde eetlust, constipatie, hyperactiviteit, nachtelijke krampen, wazig zien, huiduitslag en gewichtstoename.

Ashwagandha kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder:

 • Antidepressiva
 • Anticonvulsiva
 • Angst medicijnen

Om deze reden is het belangrijk om met je arts te praten over het supplementeren met ashwagandha als je momenteel een of meer medicijnen gebruikt.

Lees ook: Ashwagandha in de ochtend of avond innemen?

Wie moeten ashwagandha vermijden?

Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die geen ashwagandha moeten vermijden. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld kunnen beter geen ashwagandha supplementen nemen, omdat het mogelijk een miskraam kan veroorzaken als het in hoge doses wordt ingenomen.

Mensen met hormoongevoelige prostaatkanker moeten ashwagandha ook vermijden omdat het de testosteronspiegel kan verhogen.

Tot slot is aangetoond dat ashwagandha de schildklier stimuleert, dus mensen met schildklieraandoeningen moeten met hun arts overleggen voordat zij ashwagandha innemen om de veiligheid te garanderen.

Hoe kun je ashwagandha vergelijken?

Om de beste ashwagandha supplementen te vergelijken, heb ik supplementen van algemeen verkrijgbare merken beoordeeld op hoe goed ze zouden werken voor verschillende behoeften, met input van onze experts. We hielden rekening met verschillende factoren, waaronder:

 • Merkkwaliteit: We gaven de voorkeur aan merken die ingrediënten van hoge kwaliteit gebruiken en die door derden worden getest om de zuiverheid te garanderen.
 • Extra belangrijke ingrediënten: We hebben supplementen opgenomen met een verscheidenheid aan andere ingrediënten, die kunnen helpen de effecten van ashwagandha te vergroten of aan te vullen.
 • Kwaliteitscontroles door derden: Omdat supplementen niet worden gereguleerd, hebben we de voorkeur gegeven aan merken die door derden zijn getest om de kwaliteit te waarborgen.
 • Prijs: We hebben merken gekozen die een redelijke prijs per dosis bieden – de meeste zijn ruim onder de €0,50 per capsule per dag,

Ashwagandha veelgestelde vragen

Maakt het merk ashwagandha uit?

Simpel gezegd, ja. Het is belangrijk om ashwagandha supplementen van hoge kwaliteit te kopen van betrouwbare bronnen. Kiezen voor supplementen die door derden getest zijn, garandeert dat het product getest is op kwaliteit en zuiverheid en vrij is van mogelijk schadelijke verontreinigingen.

Werkt ashwagandha onmiddellijk?

Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat acute (kortdurende) toediening van ashwagandha effectief kan zijn voor het verbeteren van cognitieve prestaties, kan het zijn dat je ashwagandha een aantal weken moet nemen voordat je voordelen merkt, afhankelijk van wat je hoopt te bereiken.

Als je ashwagandha bijvoorbeeld gebruikt om de slaap te verbeteren, kan het tot 10 weken duren voordat je de volledige effecten voelt.

Wat gebeurt er als je dagelijks ashwagandha inneemt?

Ahwagandha wortel extract wordt meestal dagelijks ingenomen, soms in verdeelde doses. Over het algemeen wordt het dagelijks innemen van ashwagandha supplementen als veilig beschouwd. Ashwagandha heeft een lage toxiciteit, zelfs bij hoge doses.

Is 1000 milligram ashwagandha te veel?

Studies tonen aan dat hoge doses ashwagandha van meer dan 1.000 milligram over het algemeen veilig zijn. Dit betekent echter niet dar ‘hoe hoger, hoe beter’ van toepassing op ashwagandha. Het is belangrijk om altijd de dosering aanwijzingen op het etiket te volgen en te voorkomen dat je meerdere doses van een supplement neemt.

Lees meer over: Hoeveel ashwagandha per dag?

Is het beter om ashwagandha poeder of capsules te nemen?

Dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Als je niet van capsules houdt of ze niet kunt verdragen, dan is een poeder misschien beter voor je. In tegenstelling tot pillen, kunnen poeders gemengd worden in smoothies en andere voedingsmiddelen om het makkelijker te verdragen te maken. Pillen zijn handiger en kunnen onderweg worden ingenomen.

ashwagandha poeder

Hoe voel je je door ashwagandha?

Ashwagandha kan je helpen om je rustiger te voelen, maar het kan ook gebruikt worden om je energieniveau te verbeteren. Het is aangetoond dat de voordelen van ashwagandha van alles omvatten, van het ondersteunen van een rustige slaap tot het verbeteren van atletische prestaties, dus het kan je anders laten voelen, afhankelijk van hoeveel je neemt en het tijdstip van de dag waarop je het inneemt.

Wat betekent de verhouding op het ashwagandha etiket?

De getallen die bij het extract van de ashwagandha wortel staan, zoals ashwagandha wortel 30:1, geven de concentratie of potentie van de formule aan. De opgegeven verhouding, in dit geval 30:1, geeft de hoeveelheid ruwe ashwagandha wortel aan die gebruikt is om één eenheid van het uiteindelijke extract te produceren.

In een 30:1 extract worden 30 eenheden van de ruwe ashwagandha wortel geconcentreerd tot één eenheid van het extract. Deze concentratie resulteert in een krachtigere en gecondenseerde vorm van het kruid. Over het algemeen duiden hogere verhoudingen op een geconcentreerder extract.

Conclusie

Ashwagandha is een kruid is géén hype: het wordt al sinds de oudheid wordt gebruikt om de algehele gezondheid te ondersteunen en bepaalde medische aandoeningen te behandelen.

Onderzoek suggereert dat het nemen van ashwagandha supplementen kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap, het ondersteunen van een gezonde bloedsuikerregulatie, het verbeteren van het geheugen en nog veel meer.

Het vinden van het juiste supplement kan een uitdaging zijn, maar tijdens onze review kwamen we tot de conclusie dat er één merk het best uit de test komt en dat is Vitals.

Vitals Ashwagandha KSM-66 is daarnaast het meest voordeligste supplement in onze test en maakt gebruik van het gepatenteerde KSM-66 extract, bekend als de meest effectieve vorm van Ashwagandha.

Het supplement van Vitals ondersteunt zowel mentale als fysieke gezondheid, heeft kalmerende eigenschappen en draagt bij aan een evenwichtige hypothalamus-hypofyse-bijnieras functie.

Met een veilige, sterke dosering van 600 mg per capsule is Vitals – volgens mij en de klanten die hun ervaringen deelden – simpelweg de allerbeste keuze wat betreft effectiviteit.

Bronnen

Over dit best ashwagandha artikel – Als Ayurvedische kruid en specerij, is het ashwagandha supplement een natuurlijke keuze in sportvoeding en holistische geneeskunde. Ervaringsdeskundigen prijzen het voor het verhogen van testosteron en uithoudingsvermogen. Het is ook rijk aan vitamins.

Contact de auteur

Heb je nog vragen over ashwagandga of suggesties voor dit artikel? Mail dan onze auteur Dave Leusink op dave@vitamines.com. Je feedback wordt enorm gewaardeerd.[ad_2]

https://vitamines.com/beste-ashwagandha/