7 symptomen van teveel collageen

[ad_1]

Je hebt vast gehoord dat collageen poeder relatief veilig is met weinig tot geen bijwerkingen. Maar wist je ook dat je te veel collageen kunt innemen? En nog belangrijker, ben je je bewust van de symptomen?

Voor het geval je meer collageen gebruikt dan nodig is, deel ik in dit uitgebreide artikel 9 opvallende alarmsymptomen waarvoor je moet oppassen.

Teveel collageen inname (in het kort)

Het is inderdaad mogelijk om te veel collageen binnen te krijgen. Om klachten als een te hoog calciumgehalte in het bloed en misselijkheid te vermijden, is het raadzaam de instructies nauwgezet op te volgen. Een dagelijkse dosis tot 15 gram collageenpoeder wordt nog als aanvaardbaar en veilige bovengrens gezien.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit in je lichaam dat dient als cruciale bouwsteen voor je lichaamshuid, botten, pezen, spieren, ligamenten en andere bindweefsels. We hebben collageen nodig om ons lichaam structuur en steun te geven. Van al het eiwit in je lichaam bestaat ongeveer 30% uit collageen.

Je lichaam gebruikt van nature bepaalde aminozuren (proline, glycine en hydroxyproline) om collageen aan te maken. Maar naarmate we ouder worden, heeft onze collageenproductie de neiging om af te nemen.

Ook bepaalde leefstijlfactoren, zoals roken, overmatig alcohol drinken en te veel blootstelling aan UV-straling, kunnen ervoor zorgen dat het collageen dat al in ons lichaam zit sneller wordt afgebroken. Dit is  dus waar collageen poeders om de hoek komen kijken.

Collageen is een cruciaal eiwit voor je lichaam.

Welke symptomen van te veel collageen?

Als iemand die in het verleden te veel collageen heeft gebruikt en dus wéét dat teveel collageen drinken gevaarlijk is, wilde ik meer weten over de mogelijke risico’s van het gebruik ervan.

Ik wilde niet helemaal stoppen met collageen, want collageen supplementen zijn inmiddels heel bekend geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Ik heb nog nooit beter haar of een betere huid gehad dan toen ik een collageensupplement nam.

Dat gezegd hebbende, ging er bij mij wel het één en ander mis en ik wilde niet nog een keer in de fout gaan met collageen. Daarom heb ik voor dit artikel uitvoerig de tijd genomen om te onderzoek wat er kán gebeuren als je te veel collageen neemt.

Laten we ze hieronder stuk voor stuk doornemen om te zien over welke je je zorgen moet maken.

symptomen te veel collageenvezels

1. Auto-immuunziekte sclerodermie

Hoewel sommige symptomen van te veel collageensupplementen overlappen met die van sclerodermie, veroorzaakt te veel collageen waarschijnlijk geen sclerodermie.

Sclerodermie is een auto-immuunziekte die verschillende delen van het lichaam kan aantasten, waaronder de huid, bloedvaten en inwendige organen, en wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, omgevings- en immuunsysteemfactoren.

Sclerodermie daarentegen wordt gekenmerkt door verdikking en verharding van de huid en bindweefsels, maar ook door schade aan inwendige organen zoals de longen, het hart en de nieren.

De symptomen van sclerodermie kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte, maar veel voorkomende verschijnselen zijn onder andere een strakker wordende huid, gewrichtspijn en stijfheid, moeite met slikken en kortademigheid.

Hoewel er geen genezing is voor sclerodermie, kunnen behandelingen helpen om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen. Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen als je symptomen ervaart die verband houden met sclerodermie of als je je zorgen maakt over overmatige collageenconsumptie.

Teveel collageen binnenkrijgen is mogelijk.

2. Risico op nierstenen

Overmatige consumptie van rundercollageen of viscollageen kan mogelijk het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen, hoewel dit relatief zelden voorkomt.

Collageen bestaat uit aminozuren, waaronder hydroxyproline, dat wordt gemetaboliseerd tot oxalaat, een bestanddeel van sommige nierstenen.

Daarom kan het consumeren van grote hoeveelheden collageensupplementen de hoeveelheid oxalaat in het lichaam verhogen, wat kan leiden tot de vorming van nierstenen.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen zijn uitdroging, een hoge inname van natrium of dierlijke eiwitten en bepaalde medische aandoeningen.

Symptomen van nierstenen kunnen de volgende zijn:

 • Hevige pijn in de rug, zij of onderbuik
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Moeite met plassen

Het is belangrijk op te merken dat het risico op nierstenen door collageen poeders relatief laag is en dat de meeste mensen die collageensupplementen gebruiken geen nadelige effecten ervaren.

Om het risico op nierstenen te minimaliseren, moet je ervoor zorgen dat je goed gehydrateerd blijft, natrium beperkt en alle basics doet die je van iedereen hoort: een gezond dieet en een gezonde levensstijl aanhouden.

3. Hoog calciumgehalte: hypercalciëmie

Overmatige consumptie van collageensupplementen kan mogelijk leiden tot hoge calciumniveaus in het bloed, een aandoening die bekend staat als hypercalciëmie.

Waarom is dit het geval? We weten het niet zeker, maar we weten wel dat collageensupplementen hoge hoeveelheden calcium kunnen bevatten, vooral in vergelijking met het vitamine- en mineralengehalte van bottenbouillon.

Het nemen van te veel collageen kan leiden tot een overvloed aan calcium in de bloedbaan. Symptomen van hypercalciëmie kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Constipatie
 • Verwardheid
 • Meer dorst en plassen

Ernstige gevallen van hypercalciëmie kunnen ook leiden tot nierstenen, botpijn en andere complicaties.

Volgens gegevens uit een artikel uit 2022 in The Journal of the American Medical Association is het risico op hypercalciëmie door collageen supplementen relatief laag. 95% van de mensen die collageen supplementen gebruiken, ondervindt geen nadelige effecten.

Om het risico op hypercalciëmie zo klein mogelijk te houden, is het ook belangrijk om binnen de aanbevolen dosering van collageen pillen en poeders te blijven en een evenwichtig en gezond voedingspatroon aan te houden.

4. Misselijkheid, diarree en GI-effecten

Sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren of opnemen van collageen door onderliggende spijsverteringsproblemen of allergieën. Ook als je gevoelig bent voor bepaalde dierlijke bronnen zoals kip, vis, varkensvlees of rund (koe), kun je er gevoelig voor zijn.

Maar mijn grote zorg hier is wederom het risico van te veel. Het te snel innemen van hoge doses collageensupplementen kan het slijmvlies van de maag en darmen irriteren, wat kan leiden tot symptomen als misselijkheid, diarree, buikkramp en een opgeblazen gevoel.

Meer is niet altijd beter. Een goede vriend van mij hoopte gewrichtspijn te verhelpen door 40 gram per dag te nemen. Hij kreeg een extreem opgeblazen gevoel (zie hieronder) en diarree waar hij helemaal mee moest stoppen.

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen die collageensupplementen neemt last krijgt van maag-darmstoornissen, en dat de symptomen kunnen variëren per persoon en per ingenomen hoeveelheid.

Om het risico op maagklachten te minimaliseren raad ik je het volgende aan:

 • Begin met een lage dosis
 • Verhoog de dosering geleidelijk na verloop van tijd
 • Neem supplementen altijd in met voedsel en water om de spijsvertering te bevorderen.

Als je kiest voor hoogwaardige collageen peptiden van gerenommeerde bronnen, kun je er ook voor zorgen dat de supplementen vrij zijn van verontreinigingen en andere schadelijke stoffen die maagklachten kunnen veroorzaken.

5. Opgeblazen buik door collageen poeder

Collageen poeders kunnen een opgeblazen buik veroorzaken om dezelfde redenen als dat collageen misselijkheid, diarree en maagklachten kan veroorzaken. Sommige mensen zullen niet zo’n ernstige maag-darmstoornis hebben, terwijl anderen zich gewoon een beetje opgeblazen kunnen voelen.

Sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren of opnemen van collageen door onderliggende spijsverteringsproblemen of allergieën.

Zoals ik hierboven al zei, hebben hoge doses de neiging om het slijmvlies in je maag en darmen aan te tasten, wat leidt tot symptomen als een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid.

Om het risico op een opgeblazen gevoel te minimaliseren, begin je met een lage en verhoog je de dosering na verloop van tijd geleidelijk, tot het maximum wat op het etiket vermeldt staat.

alarmsymptomen teveel collageen

6. Allergische reacties door collageen

Het innemen van te veel collageen booster poeder kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, vooral als je een bekende allergie hebt voor collageen of voor een van de andere ingrediënten in het supplement.

Als je eerder een reactie hebt gehad, zul je die waarschijnlijk ook krijgen als je een hogere dosis collageen neemt, omdat je spijsverteringsstelsel aan meer collageen wordt blootgesteld.

Symptomen van een allergische reactie zijn onder andere jeuk, netelroos, zwelling van gezicht, lippen, tong of keel, ademhalingsmoeilijkheden en andere ademhalingsproblemen.

Ernstige allergische reacties, bekend als anafylaxie, kunnen levensbedreigend zijn en vereisen onmiddellijke medische hulp. Als je hier last van hebt, bel dan direct 112!

Allergische reacties op collageensupplementen zijn relatief zeldzaam. Omdat collageen in zoveel voedingsmiddelen zit, weet je waarschijnlijk wel of je er allergisch voor bent.

Om het risico op allergische reacties te minimaliseren, moet je de checklist in mijn artikel over bottenbouillon met collageen volgen. Veel ervan zal ook van toepassing zijn op deze supplementen.

7. Aankomen door collageen

Overdrijven met collageen kan leiden tot gewichtstoename en een toename van de lichaamsmassa als je actief sport. Je zult het artikel willen lezen voor een volledig overzicht, want de redenen kunnen je schokken.

Het blijkt dat collageen zo goed werkt voor de opbouw van botten, bindweefsel en spieren dat je kunt aankomen door collageen.

Houd er wel rekening mee dat je het gedurende een lange periode moet innemen om deze effecten te merken. Anders suggereert een onderzoek uit 2019 ook dat collageen gewichtsverlies kan bevorderen.

Hoe verwarrend is dat?

Het is belangrijk om op te merken dat de effecten van collageensupplementen op lichaamsgewicht en -samenstelling kunnen variëren, afhankelijk van het individu en andere factoren zoals dieet, bewegingsgewoonten en levensstijl.

stoppen met collageen

Hoe kun je de symptomen van te veel collageen behandelen?

Je kunt de symptomen van te veel collageen behandelen door het volgende te doen:

 • Overleg met een arts: Als je symptomen ervaart die gerelateerd kunnen zijn aan het hebben van te veel collageen, is het belangrijk om een arts te raadplegen.
 • Verminder de inname van eiwitten: Als je vermoedt dat je te veel inneemt en dat dit je symptomen kan veroorzaken, probeer dan je inname van eiwitten, waaronder collageensupplementen, te verminderen.
 • Overweeg vitamine C en E: Deze vitamines zijn antioxidanten die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en een gezonde collageenproductie te bevorderen.
 • Slaap voldoende: Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor de natuurlijke genezingsprocessen van je lichaam. Zorg voor voldoende rust en neem maatregelen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Vermijd stress: Stress kan bijdragen aan ontstekingen en andere symptomen die geassocieerd worden met overmatig collageen.
 • Hanteer een evenwichtig dieet: Het eten van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om de natuurlijke genezingsprocessen van je lichaam te ondersteunen en ontstekingen te verminderen.

Zorg ervoor dat je voldoende fruit en groenten eet en beperk je inname van ontstekingsbevorderende bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers.

Veelgestelde vragen

Kun je het gebruik van collageen overdrijven?

Ik heb wel eens overdreven met collageen en kan het niemand aanraden. Het was voor mij persoonlijk een waarschuwing om beter op te letten welke supplementen ik neem en wat de aanbevolen dosering is. In plaats daarvan drink ik nu een heerlijke kippenbottenbouillon, omdat die me een volwaardige bron van collageen geeft zonder de risico’s.

Hoeveel collageen is het maximum per dag?

Op dit moment is er geen officieel advies hoeveel collageen per dag het beste is. Hoewel het beschikbare onderzoek naar collageen tot nu toe beperkt is, wordt in bestaande onderzoeken gerefereerd aan doses van 2,5 tot 15 gram collageen per dag.

Is het veilig iedere dag collageen te slikken?

Ja, je kunt collageen dagelijks slikken. Sterker nog, om je gezondheidsdoelen effectief te ondersteunen, wil je misschien wel collageen waarschijnlijk dagelijks innemen. Consistentie is de sleutel! In de meeste onderzoeken naar collageen worden deelnemers tussen de 8 en 24 weken gevolgd om de effecten van dagelijks gebruik te controleren.

Conclusie: niet meer dan 15 gram collageen per dag

Ja, het is dus mogelijk om collageen te veel in te nemen. Als je geen symptomen zoals hypercalciëmie en misselijkheid wilt volg dan de aanwijzingen op het etiket van je collageen supplement. Meestal wordt tot maximaal 15 gram collageen per dag geadviseerd.

Teveel collageen symptomen

Over dit artikel

Dit artikel over teveel collageen symptomen is voor het eerst gepubliceerd op 12 oktober 2023. Collageenverlies en collageenafbraak kunnen invloed hebben op het collageennetwerk van de huid, wat verband houdt met veroudering. Gehydrolyseerd collageen wordt vaak gevonden in producten zoals collageen gummies. Deze gummies zijn geen geneesmiddelen, maar velen gebruiken ze om het uiterlijk van hun huid, haar en nagels te ondersteunen.

Hoofdpijn of huiduitslag?

Bij het ervaren van symptomen zoals huiduitslag of hoofdpijn, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is essentieel voor optimale resultaten. Huidziekten, waaronder eczeem, kunnen de hoofdhuid aantasten en leiden tot haaruitval. Een evenwichtige voeding kan helpen bij het beheersen van spierpijn en andere symptomen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Symptomen teveel collageen[ad_2]

https://vitamines.com/symptomen-teveel-collageen/