11 Gezonde voordelen van koud douchen gezond? + beginnen in 9 makkelijke stappen

[ad_1]

Is koud douchen gezond?

In het kort: Ja. Heel gezond.

Sinds ik met de Wim Hof Methode ben begonnen, heb ik het comfort van een warme douche op zij gezet en dit ingeruild voor ijskoude douches. Ik ben begonnen met een aantal seconden en heb dit langzaam aan de hand van de Wim Hof Methode opgebouwd. De combinatie van ademhalingstechnieken, mentale kracht en koude training helpt je bij het leveren van uitzonderlijke prestaties, meer energie en het krijgen van een optimale gezondheid. – Rolf

Maar waarom is koud douchen gezond?

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

En is dit wetenschappelijk bewezen?

In deze blogpost beschrijf ik mijn ervaringen met koud afdouchen en zet ik ook de wetenschappelijk bewezen voordelen van koud douchen voor je op een rij.

Je komt onder meer te weten:

 • Wat de mening van de wetenschap is over koud douchen
 • Welke voordelen koud douchen heeft
 • Welke ervaringen mensen hebben met koud douchen en of hier ook nadelen aan zitten
 • Hoe je kunt starten met koud douchen
 • Waar je aan de slag kunt gaan

koud douchen

Vraag en antwoord

1. Hoe koud is koud?

Koud betekent dat is de warme kraan uit draait en de koude kraan aan. In de winter is dit kouder dan in de zomer.

De watertemperatuur van een koude douche ligt gemiddeld ergens tussen de 10 en 15 graden Celcius.

Ter vergelijking: Het water in een ijsbad ligt vaak rond de 3 graden Celsius. Dit is dus nog een behoorlijk verschil wat je zeker zal voelen!

Je kunt het natuurlijk wel rustig opbouwen, door steeds een beetje kouder te gaan douchen.

2. Hoelang moet je koud douchen voor effect?

Al met een paar seconden koud douchen creëer je een effect, omdat je hiermee je wilskracht traint en het geeft je energie!

Wil je echt diepgaande effecten, werk dan stapsgewijs toe naar zo’n 2 minuten koud douchen.

Dit is wat de Iceman Wim Hof ook adviseert.

Wat zegt de wetenschap? Is koud douchen gezond?

Leuk dat koude douchen….

Maar is het eigenlijk wel zo gezond als beweerd wordt?

Wat zegt de wetenschap over koud douchen?

Kortom, is het alle pijn en moeite waard om dat lekkere warme water in te ruilen voor ijskoude stralen die pijn doen wanneer ze je huid raken?

In de video hieronder vertel ik je er alvast wat meer over.

Koud douchen is niets nieuws. Al in de 19e eeuw werd mensen aangeraden om koud te gaan afdouchen omdat het zou helpen tegen verschillende kwalen en juist bevorderlijk zou zijn voor andere dingen.

Er was echter nooit wetenschappelijk bewijs voor.

De artsen die dit aanraadden werden al snel bestempeld als kwakzalvers.

Toch waren deze artsen lang niet zo gek.

Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat koud douchen gezond is en dat je gezondheid er door kan verbeteren op verschillende aspecten.

Je kunt dus met iets simpels als de warme kraan uitdraaien zowel fysieke als mentale voordelen behalen en meer uit het leven halen.

Zo heeft een onderzoek van het AMC aangetoond een koude douche van 30 seconden het ziekteverzuim binnen een bedrijf met maar liefst 29 procent omlaag kan brengen.

Stel je eens voor wat een enorme kostenbesparing dit voor bedrijven kan zijn, wanneer zij hun werknemers zouden stimuleren en begeleiden om dit te gaan doen.

En niet alleen dat.

Want koud douchen heeft nog tal van andere voordelen die zowel op persoonlijk niveau als in de werksfeer niet te negeren zijn.

Hieronder bespreek ik 11 voordelen van koud douchen met je.

Het is een mix van mijn eigen ervaringen na maandenlang koud douchen en voordelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

11 gezonde voordelen van koud douchen

1. Koud douchen geeft je energie

Oké dit is een inkoppertje.

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe je je voelt na een warme douche of een warm bad? Je voelt je warm, sloom en hebt weinig kracht (ik wel althans).

Simpelweg koud douchen geeft je een boost van energie. Heel je lichaam wordt geactiveerd om zich te beschermen tegen de kou. Je lichaam is als het ware uit zijn ‘comfort zone’.

Heerlijk als je ’s ochtends niet vooruit te branden bent 😉

2. Het boost je immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordelen van koud douchen is dat het je immuunsysteem een boost krijgt.

Hoe dit komt?

Een studie uit 1993 van het Thrombosis Research Institute in Engeland wijst uit dat door je lichaam vaak bloot te stellen aan koud water, de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt.

Dus je immuunsysteem wordt kort geprikkeld en staat dus heel even onder een verhoogd stresslevel. De productie van witte bloedcellen die ziektes te lijf gaan als deze je lichaam binnenkomen wordt opgeschroefd.

Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker.

Ook dit onderzoek naar koud water zwemmers bevestigt dit.

koud douchen gezond voordelen

3. Het verbetert je bloedcirculatie

Door middel van koud douchen wordt je bloedcirculatie beter.

Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen vaten zich waardoor de bloeddruk tijdelijk omhoog gaat en je je organen in de kern van je lichaam verwarmd blijven. Het proces van het vernauwen en weer verwijden van je vaten het vasculaire flexibiliteit.

Het op deze manier stimuleren van je hart- en vaatstelsel is geweldig voor je cardiovasculaire gezondheid.

Is koud douchen dan niet gevaarlijk wanneer je te maken hebt met hart- en vaataandoeningen?

Of koud douchen gevaarlijk is met hart- en vaataandoeningen, hangt af van het type aandoening en de ernst van die aandoening.

In sommige gevallen kan het inderdaad gevaarlijk zijn om aan de slag te gaan met koudetraining. Maar in andere gevallen kan het juist heel veel voordelen bieden en is het juist niet gevaarlijk.

Het is dus lastig om hier een eenduidig en concreet antwoord op te geven. Of koud douchen gevaarlijk is, dient dus op een individueel niveau bekeken te worden. Het beste is daarom altijd om te overleggen met een arts of specialist.

4. Kan je door koud douchen afvallen?

Oooh ik weet zeker dat het antwoord op deze vraag je gaat bevallen!

Het is namelijk zeker zo dat koud douchen je helpt om af te vallen. Verwacht geen wonderen, maar het is zeker de moeite waard.

Ik zal het uitleggen…

Veel mensen weten dit niet, maar er zijn twee soorten vet in je lichaam.

Bruin vet en wit vet.

Met het witte vet ben je waarschijnlijk niet zo blij. Het zorgt namelijk voor die zwembandjes om je middel.

Bruinvet daarentegen is heel goed voor je. De functie van bruinvet is om snel warmte te generen en je lichaam warm te houden.

Op het moment dat je onder de koude douche stap, wordt het bruin vet geactiveerd. Je krijgt meer energie en je verbrand meer calorieën om je lichaam warm te houden.

Studies hebben aangetoond dat door regelmatig koud douchen je bruin vet substantieel kan toenemen. Doordat je meer bruinvet hebt, wat wit vet omzet in energie en warmte, helpt dit je dus om af te vallen.

Mooi meegenomen toch?!

Wanneer je goed getraind hebt kan je kijken of je zelfs nog ietsje verder kunt gaan om te kijken waar je lichaam en geest daadwerkelijk toe in staat zijn.

MAAR doe dit altijd onder begeleiding van professionals en ga hier niet alleen mee experimenteren!

wim hof methode

5. Koud douchen maakt je huid en haar gezonder

Heet water zorgt ervoor dat je haar en huid uitdrogen. De natuurlijke oliën in je huid en in je haar gaan verloren door het warme water.

Als je wilt voorkomen dat je een jeukerige droge huid krijgt en een droge bos haar, draai dan de warme kraan uit.

Bovendien wordt ook cellulitis tegengegaan. Dit zijn in feite opgehoopte vetkussentjes. Door een verbeterde bloedcirculatie ga je dit tegen. De huid wordt door het koude water niet slap en rimpelig, maar juist glad en strak.

6. Koud douchen verbetert je lymfesysteem

Je lymfesysteem zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en helpt je beschermen tegen ziektes.

Als je lymfesysteem geblokkeerd is of niet goed werkt kan dit resulteren in vaak verkouden worden, infecties en pijn in je gewrichten.

Door koud douchen komt er meer flexibiliteit in de lymfevaten. Dit komt onder andere omdat je spieren zich samentrekken wanneer je onder de koude douche stapt. De beweging van de spieren zorgen voor het bewegen van de lymfevloeistof. Dit zorgt ervoor dat opgestopte afvalstoffen in de lymfevaten er uit gepompt worden.

Hetzelfde gebeurt in principe wanneer je gaat sporten. Dit resulteert in een sterker immuunsysteem en een gezonder lichaam.

7. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Recent onderzoek heeft aangetoond dat koude douches worden helpen vermoeidheid tegen te gaan en het herstel van de spieren te bevorderen. Ook biedt het verlichting bij spierpijn.

Sporters waren na het nemen van een koud bad of een koude douche de volgende training tot meer in staat. Niet vreemd dus dat steeds meer topsporters koude douches gebruiken om hun lichamelijke prestaties te verbeteren.

Rolf en wim hof

8. Je bouwt discipline op

Dacht je dat het makkelijk is om dagelijks koud te douchen?!

Ga er maar eens onder staan. Het is niet makkelijk. Zeker niet in de winter.

Gelijk aan het begin van de dag iets doen waar je elke dag weer tegen op ziet vergt veel mentale kracht. Je hebt dus aardig wat discipline nodig om dit een vast onderdeel te maken van je ochtend routine.

Dit is train je dus iedere dag als je onder een koude douche stapt. Deze mentale superpower kun je gebruiken in allerlei andere vlakken van je leven waar je wilskracht en discipline voor nodig hebt (bijna alles wat de moeite waard is dus).

9. Het verbetert emotionele veerkracht

Ben je vaak gefrustreerd, angstig, boos of gestresst? Koud douchen kan daarbij helpen.

Koude douches trainen je zenuwstelsel om veerkrachtiger te zijn en om te gaan met stress. Door de koude douches komt er een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel te liggen. Je lichaam leert hiermee om te gaan. – Rolf

Op de lange termijn kan dit er dus toe leiden dat je kalmer en rustiger reageert op stressvolle situaties.

10. Het maakt je meer alert

Doordat de plotselinge schok van koud water op je hoofd wat stress op je zenuwstelsel uitoefent, ga je dieper en voller inademen. Dit is een natuurlijke reactie van je zenuwstelsel.

Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam komt. Als gevolg hiervan gaat je hartslag omhoog en je focus en alertheid wordt vergroot.

Zit je dus al lang te blokken of te werken? Een goede manier om je focus weer haarscherp te krijgen is door even onder de koude douche te stappen.

De ongecontroleerde ademhaling triggert je stress-systeem waardoor je meer alert wordt. Het is tijdens de koude douche wel belangrijk om je ademhaling weer onder controle te krijgen en niet in de stress reactie te blijven hangen.

11. Koud douchen helpt tegen depressie

Dit onderzoek wijst om de mogelijke positieve gevolgen van koud douchen op een depressie. Koude douches stimuleren een bepaald gedeelte van de hersenen wat het stofje noradrenaline aanmaakt.

Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel onstabiel. Het koude water gaat dit tegen. Het hormoon noradrenaline wordt meer aangemaakt en de symptomen van depressie verlichten.

Wat zijn de ervaringen van anderen met koud douchen en zijn er ook nadelen?

Koud douchen is enorm populair geworden door de Wim Hof Methode. Online zijn er inmiddels grote communities die zweren bij de voordelen van een koude douche. En de wetenschap bevestigt dit.

Veel mensen geven aan dat koudetraining:

 • Helpt bij tal van verschillende aandoeningen.
 • Meer mentale veerkracht helpt ontwikkelen.
 • Ze een betere focus geeft en meer controle over angsten en emoties.
 • Meer energie opwekt.
 • Ervoor zorgt dat zij zich over het algemeen veel beter en sterker voelen.

Zijn er ook nadelen van koud douchen?

Het kan oncomfortabel zijn om de warme kraan uit te draaien en de ijskoude stralen op je lichaam te voelen. Met warm weer valt dit nog wel mee, maar zeker in de winter kan dit best een obstakel vormen.

Maar eigenlijk is dit geen nadeel, maar onderdeel van het proces en de manier waarop je jezelf wilt trainen. Als het makkelijk zou zijn zou je jezelf niet trainen namelijk.

Beginnen met koud douchen

Wil je na het lezen van deze voordelen beginnen met het douchen in koud water? Bouw dat dan als volgt op:

 1. Begin gewoon met warm douchen en draai aan het einde de warme kraan uit, en de koude kraan aan.
 2. Laat het koude water eventueel eerst alleen op je armen en benen vallen.
 3. Als je hieraan gewend bent, kun je de rest van je lichaam onder de koude douche brengen en eventueel ook je hoofd.
 4. Kijk of je je ademhaling onder controle kunt krijgen en normaal en rustig door kunt ademen.
 5. Wanneer je ademhaling onder controle is en je een beetje gewend bent aan het koude water, heb je je trainingsprikkel gehad. Meestal is dit ergen tussen de 1 en 2 minuten.
 6. Bouw het rustig aan op, start met een paar seconden, en bouw het uit naar enkele minuten.
 7. Als je na de koude douche blijft rillen en lang koud blijft, ben je te ver gegaan. Doe de volgende keer ietsje rustiger aan.
 8. Blijf na de koude douche nog een aantal minuten gefocust en bewust van je ademhaling. Kijk of je kunt opmerken hoe de warmte zich weer verspreidt door je lichaam.
 9. Als het goed gaat, ben je binnenkort misschien wel klaar voor een écht ijsbad!

Conclusie koud douchen

Koud douchen is in het begin oncomfortabel, maar je lichaam went er snel aan. Het is een van de simpelste dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. De wetenschap bevestigd dit. Ga ermee aan de slag je zal de voordelen bijna direct gaan ervaren, want er zijn geen redenen om het niet te doen.

Wim Hof Methode workshop volgen

Workshop Wim Hof Methode

Ben je overtuigd van de gezonde effecten van een koude douche? En wil je meer weten over koude training, ademhalingsoefeningen en meditatie en focus?

Misschien vind je het dan leuk om eens een Wim Hof Methode Workshop te volgen. Hierin maak je kennis met de basis van alle componenten van de Wim Hof Methode. Kijk op deze pagina voor aankomende Wim Hof Methode workshops.[ad_2]

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/koud-douchen-gezond-voordelen/